Zdvojnásobte svoju energiu za jediný deň!
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 17.10.2002 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Cítite, že ste ,,hotová“ a bežný odpočinok vám už nestačí na obnovenie síl? V tom prípade si doprajte špeciálny energetizujúci deň.

Cítite, že ste ,,hotová“ a bežný odpočinok vám už nestačí na obnovenie síl? V tom prípade si doprajte špeciálny energetizujúci deň.

7.30 h BUDÍČEK
Ak si to môžete dovoliť, nevstávajte z postele pred 7.30 ráno. Ľudia, ktorí sa budia skôr, majú v krvi vyššiu hladinu hormónu stresu – kortizolu. Preto sú koncom dňa viac unavení a majú menej energie ako tí, ktorí vstávajú neskôr.

8.30 h – RAŇAJKY
Mali by obsahovať potraviny s obsahom posilňujúcich vitamínov skupiny B. Pripravte si misku obilnej zmesi s mliekom, pohár pomarančovej šťavy, čierny chlieb a med. Takisto treba vedieť, že pečivo z toastera stráca veľa tiamínu – vitamínu B1, ktorý zlepšuje činnosť mozgu.

9.00 h – TROCHA SLNKA
Postavte sa k otvorenému oknu a zhlboka dýchajte. 15 minút v lúčoch ranného slnka pôsobí ako účinná injekcia aktivity. Jasné svetlo sa cez zrakový nerv dostáva do mozgu a celkom pribrzdí vylučovanie melatonínu, hormónu spánku.

11.00 h – ČAS NA ČAJ
Urobte si krátku prestávku na vypitie čaju Yerba mate. Táto juhoamerická rastlina obsahuje látku podobnú kofeínu – mateín, ktorý zlepšuje koncentráciu.

13.00 h – DOPRAJTE SI PROTEÍNY
Odborníci na zdravú výživu sa domnievajú, že jedlo s vysokým obsahom uhľohydrátov dodáva silu iba na 2,5 hodiny. Ak zjete jedlo pozostávajúce iba z cestovín alebo ryže, už o 15.30 sa môžete cítiť unavená. Aby k tomu neprišlo, zjedzte v čase obeda porciu bielkovín, napr. chudého mäsa, ryby alebo kurčaťa, ktoré uvoľňujú energiu pomalšie ako uhľohydráty.

14.00 hod – VYSKÚŠAJTE ,,ŽIVOTABUDIČE“
Práve teraz sa v súlade s biologickými hodinami začína výrazný pokles energie a organizmus sa domáha popoludňajšej siesty. Ak vás poobede čakajú náročné úlohy, užite preparát na posilnenie – napríklad kapsuľku so žeň-šeňovým výťažkom. Rovnaký účinok má rozcvička.

16.00 hod – NECHAJTE OČI ODDÝCHNUŤ
Cítite únavu zraku. Pri práci s počítačom sú očné buľvy takmer nehybné a v ich svaloch sa hromadí kyselina mliečna, ktorá vyvoláva bolesť. Preto sa na niekoľko minúť zahľaďte na krajinu za oknom a potom na 2 minúty oči zavrite. Toto cvičenie opakujte trikrát.

18.00 h – GYMNASTIKA
Nechajte na pol hodiny domácnosť domácnosťou a choďte na polhodinovú prechádzku. Pohyb na čerstvom vzduchu okysličuje organizmus a uvoľňuje napäté svalstvo. Vďaka zvýšenej produkcii endorfínov takisto pomáha zahnať stres.

20.00 h – VEČERA
Mala by pozostávať z uhľohydrátov (ryža, cestoviny) so zeleninovou prílohou. Tieto zložky napomáhajú vylučovaniu melatonínu. Zvýšenie hladiny tohto hormónu zaručuje bezproblémové zaspávanie.

22.00 h – DOBRÚ NOC
Pred spaním je vhodné vyskúšať kúpeľ vo vode, do ktorej  pridáme tri kvapky aromatického mandarínkového alebo levanduľového olejčeka. Vďaka tomu sa osviežite a uvoľníte. Väčšina z nás potrebuje na vyspanie približne 8 hodín spánku. Ak si to môžete dovoliť, spite dnes aj 10 hodín. Predtým nezabudnite dôkladne vyvetrať spálňu  a v lete nechať otvorené okno.  Spánok je najlepší lekár pre telo aj dušu.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.