Život s migrénou
Autor(ka) : Natália Krížová
Dátum a čas : 7.10.2002 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Ak ste to nikdy nezažili, môžete len veľmi ťažko pochopiť o čom je reč. Pomaly, plazivo, alebo prudko ako letná búrka sa k vám znesie neznesiteľná bolesť. Máte pocit, že v jednej časti vašej hlavy sa usídlil pneumatický buchar a jeho jedinou úlohou je priviesť vás k šialenstvu. Migréna útočí.

Ak ste to nikdy nezažili, môžete len veľmi ťažko pochopiť o čom je reč. Pomaly, plazivo, alebo prudko ako letná búrka sa k vám znesie neznesiteľná bolesť. Máte pocit, že v jednej časti vašej hlavy sa usídlil pneumatický buchar a jeho jedinou úlohou je priviesť vás k šialenstvu. Migréna útočí.

 Migrenózne bolesti hlavy sú veľmi intenzívne a veľmi často sú spojené s dávením, zimnicou, svetloplachosťou. Každý prudký zvuk, či zmena osvetlenia v miestnosti spôsobia človeku, ktorý má záchvat migrény zhoršenie stavu. Čo je vlastne migréna? Podľa lekárov ide o občasnú bolesť hlavy, ktorá môže trvať 4 až 72 hodín. Častejšie ňou trpia ženy, ako muži a zväčša pomaly ustupuje po päťdesiatom roku života. Predpokladá sa, že migrénu spôsobujú zmeny v krvnom zásobovaní mozgu. Ak ste mali záchvat migrény, čo i len jeden raz v živote, znamená to, že sa u vás môže opakovať. Frekvencia záchvatov sa líši od človeka k človeku a mení sa aj u každého jednotlivca. Existuje množstvo spúšťačov, ktoré napomôžu záchvat spustiť.
Tak ako pri každom ochorení je hlavnou príčinou zvýšenia frekvencie záchvatov migrény psychický stav. Ak ste v strese, alebo úzkosti je omnoho väčšia pravdepodobnosť, že na vás budú pôsobiť ostatné faktory nepriaznivo. Je to najmä strava: a to neprimerané množstvo potravy, vynechávanie jedla a špecifické potraviny /čokoláda, alkohol, káva, čaj, sladkosti, šľahačka, mastné jedlá, syry.../ a ich kombinácia. Niekto nesmie určitý druh potravín jesť vôbec, pre iného sú nebezpečné len nevhodne skombinované potraviny.
Rovnako sa však medzi spúšťače radia problémy s chrbticou, s očami, príliš dlhý, alebo naopak príliš krátky spánok, zvýšená námaha, zmeny počasia, cestovanie, silné pachy, antikoncepčné pilulky, menštruácia, tehotenstvo, niektoré druhy liekov.
Na to aby ste zistili, ktoré z množstva spúšťačov pôsobia vo vašom prípade je najlepšie viesť si denník. Do neho si zaznamenáte, čo ste v deň kedy ste mali záchvat jedli, robili aj, či nebol nízky tlak. Potom spoznáte pravú príčinu vašich záchvatov. Sú veci, ktorým sa vyhnúť nedokážete, ale niekomu pomôže, že si nechá predpísať okuliare a inému, že prestane konzumovať hranolčeky.
Veľmi dôležité je vedieť, aká tabletka vám pomáha pri boji s migrénou. Tú musíte mať vždy pri sebe a dať si ju skôr ako záchvat prepukne. Pred záchvatom ste určite pozorovali niektorý z týchto príznakov – stuhnutá šija, pocit únavy, jemný tlak v zadnej časti hlavy, citlivosť na svetlo a zvuk. . .
Ak už záchvat prepukol mali by ste sa čo najskôr dostať do domáceho prostredia. Potrebujete tmu, ticho, teplo, správne zvolenú polohu a vlastnú toaletu. Spánok je v tomto prípade kľúčom k skráteniu vášho záchvatu. Ak nenastane ideálna situácia a vy musíte zostať v práci, alebo medzi ľuďmi cesta je tŕnistá. Pomôcť vám môžu len včas užité lieky, spomalenie tempa, vynechanie cigariet a v malých, ale častých dávkach podávané diétne potraviny. Hlavne však dostatok tekutín. Pre niekoho je pomocou aj teplý, alebo naopak studený obklad priložený na miesto najintenzívnejšej bolesti.
Najnepríjemnejšou vlastnosťou migrény je jej nevyspytateľnosť. Líši sa prípad od prípadu a niekedy aj záchvat od záchvatu. Ak máte dosť síl a viete čo je u vás spúšťačom problémov, môžete svoj boj s migrénou vybojovať aj sami. Ak však nie je úplne jasné, aké sú u vás jej príčiny a jednotlivé záchvaty sú neznesiteľne silné, mali by ste sa ísť poradiť s neurológom. Migréna totiž bude vašim spoločníkom zrejme niekoľko desaťročí.         



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.