Vivat paprika!
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 13.9.2002 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Aspoň teraz, počas vrcholiacej sezóny, by sme si nemali nechať ujsť príležitosť zjesť aspoň jednu čerstvú papriku denne. Čím je štipľavejšia a červenšia, tým je zdravšia. Najväčšou prednosťou papriky je vysoký obsah vitamínu C…

Aspoň teraz, počas vrcholiacej sezóny, by sme si nemali nechať ujsť príležitosť zjesť aspoň jednu čerstvú papriku denne. Čím je štipľavejšia a červenšia, tým je zdravšia.  Najväčšou prednosťou papriky je vysoký obsah vitamínu C…


vyšší ako v iných druhoch zeleniny. Najviac vitamínu C obsahuje štipľavá odroda - čili  - červenej farby alebo sladká červená paprika – kápia. Jedna zrelá paprika strednej veľkosti pokryje na 150 percent odporúčanú dennú dávku vitamínu C na a na 80 percent odporúčanú dávku beta-karoténu.
Zelená paprika obsahuje o polovicu vitamínu C menej, ale aj napriek tomu je  jeho vynikajúcim zdrojom. Voskovité látky pokrývajúce papriku chránia vitamín C pred rozkladom a preto ho paprika nestráca dokonca ani pri dlhšom skladovaní. Veľké straty vitamínu nespôsobuje ani varenie alebo pečenie.
Paprika okrem vitamínu C obsahuje aj vitamíny skupiny B, vitamín E, minerálne zložky (najmä zelená). Nachádzajú sa v nej bioflavonoidy, ktoré nás chránia pred chorobami srdca a krvného obehu a protinádorový lykopén. Mimoriadne zdravé sú štipľavé odrody papriky, obsahujúce kapsaicín, ktorý tlmí bolesť, zmierňuje prejavy nachladnutia a pomáha uvoľniť dutiny a dýchacie cesty v prípade kašľa. Zároveň pôsobí aj antibakteriálne a zrýchľuje látkovú výmenu.
Čili môžeme kúpiť v podobe korenia v prášku, omáčky alebo nakladané v octe. Čerstvými papričkami  čili ochucujeme mäsité alebo zeleninové jedlá . Čili je neodmysliteľnou zložkou maďarských, mexických, ale aj talianskych a indických jedál.
Sladkú papriku môžeme jesť surovú ako súčasť šalátov (napr.s ľadovým šalátom, paradajkami, uhorkami a syrom feta)  alebo pridávať do mäsitých a zeleninových jedál. Vynikajúca je aj plnená  ryžou. Papriku môžeme skladovať v chladničke pomerne dlho – až štrnásť dní.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.