Celulitída - problém na celý život
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 12.6.2002 00:00
Kategória : Krása
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Napriek tomu, že o celulitíde píšeme už takmer pravidelne, ona mizne z našich tiel len veľmi ťažko. Hovorí sa síce, že celulitída postihuje iba ženy s nadváhou, ale skutočnosť je taká, že ju majú aj štíhle ženy, dokonca ešte takmer deti, teda slečny počas dospievania. Vtedy má skrytú formu, ktorá nedokáže ešte preraziť celkom cez mladé a pružné tkanivo.

Napriek tomu, že o celulitíde píšeme už takmer pravidelne, ona mizne z našich tiel len veľmi ťažko. Hovorí sa síce,  že celulitída postihuje iba ženy s nadváhou, ale skutočnosť je taká, že ju majú aj štíhle ženy, dokonca ešte takmer deti, teda slečny počas dospievania. Vtedy má skrytú formu, ktorá nedokáže ešte preraziť celkom cez mladé a pružné tkanivo.

S postupujúcim vekom sa celulitída stáva čoraz viditeľnejšia. Telo si totiž ukladá tuk do zásobární v tkanive, ktoré má štruktúru včelieho plástu. Ak s ňou bojujete, určite ste už zistili, že celulitídy sa nezbavíme žiadnou diétou, pretože  vzniká z tukových zásob, ktoré sa nemôžu vstrebať. Naše telo sa okrem toho počas prísnej diéty bráni tým, že ukladá ďalší tuk. V praxi sa neosvedčilo ani cvičenie, o ktorom sa dlho tvrdilo, že je účinné. Prečo? Pretože tuk je uväznený v tukových vankúšikoch a preto ho nemôže spáliť ako zásobu energie.  Ochorenie vzniká v priebehu života takmer u každej ženy a časom sa stane viditeľné. Aj keď jej vzniku len ťažko zabránime, môžeme aspoň spomaliť proces starnutia.  Vznikajúcej celulitíde treba venovať veľkú pozornosť, v opačnom prípade môže prísť k trvalému poškodeniu postihnutej oblasti. Keď je situácia vážna, treba problém  riešiť komplexne – napríklad operačným zákrokom (ultrazvukovou liposukciou). Lenže pozor – ani operácia neodstráni príčinu problému a ak je pacientka nedisciplinovaná a po zákroku znova priberie,  situácia bude rovnaká ako pred ním. Tu je dôležité poznať svoju povahu a neexperimentovať.

Na liečbu celulitídy sa špecializujú aj lymfoterapeuti, ktorí robia lymfodrenáž - buď ručnú alebo pomocou prístrojov. Aj táto terapia prináša veľmi dobré výsledky. Osvedčili sa aj kompresie, anticelulitídové krémy a potravinové doplnky. Všetko vraj dočasne. Navyše nikto nevie ako poškodzujú nervové dráhy.

Sú krémy účinné?
Odborníci tvrdia, že cestou budúcnosti sú krémy, ktoré nenarušia cievy, nervy ani svaly.  Dlhodobé francúzske výskumy dokázali, že proti celulitíde účinne pomáha retinol, a to dokonca dvojmo: aj proti  vzhľadu pomarančovej kôry aj proti strate pružnosti pokožky. Okrem toho pokožke dodá dostatok vody. Prípravky proti celulitíde totiž spevňujú kožu, zlepšujú tvorbu kolagénových vlákien a zlepšujú mikroceikuláciu tekutín v koži.

Čo podporuje vznik celulitídy?
- Negatívne životné prostredie
- Stres
- Vek
- Dedičnosť
- Hormonálna nerovnováha
- Fajčenie
- Strava bohatá na nasýtené mastné kyseliny
- Poruchy činnosti pečene



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.