Nevinné parfumy ?
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 13.8.2001 12:23
Kategória : Krása
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

O tom, že sú ľudia alergickí na peľ, na prach, na zem, na mlieko atď. sa hovorí primerane často, ale o tom, že záchvat astmy môžu vyvolať aj parfumy sa skôr mlčí. Nečudo, veď ktorý kozmetický koncern by chcel prísť o obrovské peniaze „len“ kvôli nejakým astmatikom.

Asi sa vám už stalo, že v spoločnosti človeka, ktorý má na sebe príliš veľa voňavky vás začalo štípať v nose alebo vám dokonca začali tiecť slzy, či ste sa rozkašľali.. Parfumy okrem ich krásnej vône, ktorá dotvára imidž človeka a dodáva mu dobrý pocit, majú aj svoje negatívne stránky. Až osem z desiatich vôní svetoznámych parfumov spôsobuje u astmatikov alergie.
Zistilo sa to na pokuse, pri ktorom lekári zatvorili pacientov do nevetranej naparfumovanej miestnosti. Po 20 minútach u nich zistili podráždenie nosnej dutiny, škrabanie v hrdle, bolesti v hrudi a problémy s dýchaním. Lekári takto vyskúšali 38 najpredávanejších parfumov od renomovaných firiem. Podľa odhadov odborníkov sa pri výrobe parfumov používa vyše 2000 rôznych prísad, na ktoré by práve kvôli alergikom mal každý výrobca parfumov upozorniť na obale. Proti týmto tvrdeniam sa ihneď ohradila asociácia pre kozmetický priemysel. Tvrdia, že rozvoj astmy spôsobuje veľa iných faktorov a výskumy, ktoré sa zameriavajú len na jeden sú neobjektívne a zbytočne pacientov znepokojujú.
Pravda bude niekde uprostred, preto ak sa dostanete do opísaného stavu, trebárs v divadle alebo kine, radšej nič neriskujte a vyjdite na čerstvý vzduch.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.