Okuliare do slnečného počasia
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 15.4.2002 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Ich tvary a farby zvýrazňujú eleganciu letného oblečenia. Ale farebné sklá slnečných okuliarov, ktoré sú v súčasnosti módnym hitom, by nemali byť iba pútavým doplnkom. Ich hlavnou úlohou je chrániť oči pred škodlivým žiarením. Pri vyberaní nových slnečných okuliarov by bolo veľkou chybou všímať si iba to, či pekne vyzerajú – a či v nich pekne vyzeráme my. Riadiť by sme sa mali aj ich funkčnosťou

Ich tvary a farby zvýrazňujú eleganciu letného oblečenia. Ale farebné sklá slnečných okuliarov, ktoré sú v súčasnosti  módnym hitom, by nemali byť iba pútavým doplnkom. Ich hlavnou úlohou je chrániť oči pred škodlivým žiarením.
Pri vyberaní nových slnečných okuliarov  by bolo veľkou chybou všímať si iba to, či pekne vyzerajú – a či v nich pekne vyzeráme my. Riadiť by sme sa mali aj ich funkčnosťou...


druhom materiálov, z akých sú zhotovené a tým, ako budú vplývať na náš zrak. Ponúkame vám niekoľko informácií a rád, ktoré vám uľahčia vyhľadávanie najvhodnejších slnečných okuliarov.
Prečo treba chrániť zrak pred slnkom?
Ultrafialové žiarenie ničí oči. Lúče prenikajú k rohovke a môžu vyvolať jej sčervenanie, bolesti a pichanie, alebo dokonca (stáva sa to najmä v horách) prechodnú stratu zraku. Počas úpalov a silnej slnečnej aktivity nás ohrozuje aj infračervené žiarenie, ktoré oči prehrieva a vyčerpáva a v dôsledku toho vidíme horšie. Samozrejme, tieto nebezpečenstvá číhajú najmä na nechránené oči, vystavené niekoľkohodinovým   účinkom slnka. Celkovú bezpečnosť môžu  očiam zabezpečiť iba okuliare vhodnej farby  vybavené filtrami prispôsobenými intenzite slnečného žiarenia. Tam, kde je obzvlášť silné: v horách, pri mori, v juhoeurópskych krajinách – treba nosiť okuliare s filtrom 400.
Sú svetlé oči citlivejšie ako tmavé?
Áno, pretože modré alebo zelené dúhovky si na rozdiel od tmavohnedých alebo čiernych vytvárajú málo melanínu, ktorý chráni pred agresivitou slnka.
Sú sklenené okuliare lepšie ako plastové?
Nie, v zásade jedny aj druhé poskytujú rovnako dobrú ochranu proti slnku. Okuliare z plastu sa tak ľahko nerozbijú a sú aj ľahšie  ako sklenené – ale na rozdiel od nich sa ľahšie poškrabú. Preto by ľudia, pre ktorých je dôležitá  ostrosť obrazu (napr.šoféri) mali uprednostniť sklenené okuliare.

Aké farby skiel si vybrať?
Zelené sa odporúčajú ďalekozrakým ľuďom, krátkozrakým – hnedé, ktoré obraz rozjasňujú a zintenzívňujú citlivosť na kontrasty. Sklá sivej farby, čiže najprirodzenejšie a pritom aj mierne stlmené možno odporučiť všetkým. Slnečné lúče pomerne dobre odrážajú aj efektné ,,zrkadlovky“. Naproti tomu iba minimálnu ochranu pred útokmi škodlivého žiarenia UVA a UVB poskytujú okuliare, ktoré v súčasnosti ,,letia“ najviac – so sklami ružovej, fialovej, svetlomodrej  alebo červenej farby. Žltých skiel, nazývaných aj ,,protihmlovky“, by sme sa mali v lete úplne vzdať, pretože v tomto ročnom období môžu vyvolať doslova oslepenie svetlom.
Ako sa majú chrániť ľudia s vadami zraku?
Existujú dva spôsoby. U optika si možno objednať špeciálne okuliare
S tmavými sklami, ktoré zároveň korigujú zrakovú vadu a chránia oči. Takisto je možné dokúpiť si ,,záclonky“ s filtrami proti žiareniu UVA a UVB, ktoré sa pripevnia alebo nalepia na bežne nosené okuliare.
Športujete?
Ak patríte medzi športovkyne, vyberte si okuliare dostatočne pevné a prispôsobené druhu pestovanej disciplíny. Pre milovníčky vodných športov sú najvhodnejšie plastové okuliare s čo najvyšším filtrom (400), ktoré odrážajú lúče, sú odolné voči úderu a maximálne zahnutými úchytkami, aby vo vode neskĺzli z hlavy.
Ak pravidelne beháte, vyberte si fotochrómové okuliare s odľahčeným rámikom a s násadkou, dobre napasovanou na nos, aby ste predišli odreninám.
Na bicyklovanie sú najvhodnejšie plastové slnečné okuliare s ľahkým, ohybným rámikom a koženou násadkou na ochranu nosa.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.