Kedy čaj neslúži zdraviu
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 12.4.2002 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Pitie čaju sa v posledných rokoch stalo takmer módnym trendom. Konzumácia čaju býva spojená aj so spoločenskou aktivitou – napríklad posedením s priateľmi v čajovni. Našťastie už totiž neplatí, že čaj je len Pigi , aj to v podobe slabého vývaru.

Pitie čaju sa v posledných rokoch stalo takmer módnym trendom. Konzumácia čaju býva spojená aj so spoločenskou aktivitou – napríklad posedením s priateľmi v čajovni. Našťastie už totiž neplatí, že čaj je len Pigi , aj to v podobe slabého vývaru.

 
Pitie čaju v čajovniach prináša vždy aj informáciu o jeho druhu a účinkoch. Táto informácia je veľmi dôležitá, ak sa chceme správne orientovať a dobre sa rozhodnúť pre typ čaju, pre to, kedy ho piť, pre koho je určený a nakoľko bude vyhovovať. Pri ťažkostiach s koncentráciou, neurotických prejavoch, prepracovaní alebo stresových situáciách nie sú vhodné čaje, ktoré povzbudzujú a podnecujú aktivitu. V takých chvíľach je najmúdrejšie využiť relaxačné druhy, pretože organizmus si potrebuje oddýchnuť.
   Je dôležité druhy čajov striedať a vyberať podľa aktuálnej situácie.  Treba si uvedomiť, že mnohé z nich sú kombinované s ďalšími surovinami, napríklad s korením alebo mliekom a aj tieto zložky majú nezanedbateľný vplyv na náš organizmus. Med ani cukor nie sú vhodné pre diabetikov a použitie mlieka môže spôsobiť ťažkosti pri ochoreniach žlčníka a neznášanlivosti laktózy. Silný čaj by si mali odpustiť ľudia trpiaci zápchou. Vždy by sme sa mali riadiť pravidlom, že silný čaj nepijeme nalačno a povzbudzujúce druhy nikdy nepijeme večer.
ZELENÝ ČAJ aktivizuje ľudský organizmus a preto by sa večer nemal piť vo väčšom množstve.
OVOCNÉ ČAJE treba rozlišovať podľa toho, či ide o čierne čaje s rôznymi príchuťami, zelený s príchuťami, ovocné zmesi pripravené výlučne zo suchého ovocia, alebo zmesi ovocia a kvetov. Oplatí sa dodržiavať pravidlo, že jednotlivé druhy treba striedať. Nálevy zo sušeného ovocia môžeme konzumovať relatívne bez obmedzenia , ale nemali by sme nimi nahrádzať celkový príjem tekutín. Pohár vody denne urobí svoje.

BYLINKOVÉ ČAJE sa musia pripravovať vždy podľa návodu. Takisto aj ich druhy treba striedať a vypité množstvo nepreháňať (približne 2-3 dávky denne podľa druhu). Najmä pri bylinkových čajoch sa oplatí dôkladne si prečítať informácie na obale. Niektoré bylinky totiž môžu mať aj vedľajšie účinky, alebo nám začnú škodiť , ak ich pijeme celý mesiac v kuse.



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.