Desatoro žiarlivca
Autor(ka) : Natália Krížová
Dátum a čas : 2.4.2002 00:00
Kategória : Dokonalá
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Vraví sa, že kto nežiarli, nemiluje. Ja s tým nesúhlasím, ale to je moja vec. Horšie je, že existuje x dôvodov, ktoré môj názor potvrdzujú. Hlavne v tom, že žiarlivosť je pocit, ktorý vyvoláva utrpenie. Musíte uznať, že ak je na vás priateľ nalepený ako žuvačka, neustále vás sleduje a je okamžite namrzený, keď sa rozprávate s iným mužom, tak vás to nemôže tešiť. Hádam ani jeho. Čo s tým?

Vraví sa, že kto nežiarli, nemiluje. Ja s tým nesúhlasím, ale to je moja vec. Horšie je, že existuje x dôvodov, ktoré môj názor potvrdzujú. Hlavne v tom, že žiarlivosť  je pocit, ktorý vyvoláva utrpenie. Musíte uznať, že ak je na vás priateľ nalepený ako žuvačka, neustále vás sleduje a je okamžite namrzený, keď sa rozprávate s iným mužom, tak vás to nemôže tešiť. Hádam ani jeho. Čo s tým?

 

Príčinou žiarlivosti je často iba bezdôvodný strach, že svojho partnera stratíme. Pichľavú bolesť v hrudi neupokojí ani kúsok čokolády a preto začíname svojho partnera kontrolovať. Najprv  tajne čítame jeho SMS-ky, pátrame po cudzích vôňach alebo vlasoch na jeho šatách a potom sa odrazu pristihneme, že svojho milovaného/milovanú doslova prenasledujeme. Chceme mať prehľad kde je, s kým je a čo tam robí. Najradšej by sme kontrolovali každého s kým sa stýka. Je to diabolské nutkanie, ktoré nám nedá pokoja.  Namiesto toho, aby sme v sebe posilnili dôveru, čoraz viac a viac sa zamotávame do pavučiny podozrievania. Až kým sa naše partnerstvo neocitne v  ťažkej kríze. Keď sme už takmer na dne, začneme sa pýtať: ,,Prečo, preboha, som vlastne žiarlivá?“ Odpoveď na túto otázku zväčša neprichádza. Napriek tomu existuje pár možností, ako zahnať démona žiarlivosti“. Vaša láska si určite zaslúži túto šancu.
Desatoro antižiarlenia
1 Najdôležitejšie zo všetkého je, priznať si – áno, som žiarlivá. Nedajte si svojím egom nahovoriť, že ide len o opodstatnenú zlosť na ,,zlého“ partnera, o normálnu reakciu na jeho excesy, alebo o opatrnosť, ktorej nikdy nie je nazvyš.
2 Uvedomte si dôvod svojej žiarlivosti ako aj to, že žiarlivosť nevedie k ničomu inému ako k hádkam.
3 Rozprávajte sa s partnerom! Jedným z najdôležitejších oporných stĺpov funkčného partnerstva je komunikácia . Mlčanie nepomáha. Ak máte problémy s vyjadrovaním svojich pocitov, zasväťte do problému niekoho, komu dôverujete.
4 Snažte sa vnímať neškodné situácie ako to, čo sú – čiže neškodné situácie. Prečo myslíte hneď pri prvom flirte na neveru? A vôbec, všetko nové a cudzie je zväčša iba letmé a nemôže vás v žiadnom prípade pretromfnúť. 
5 Nečerpajte pocit vlastnej hodnoty výlučne iba od partnera. Hľadajte ho napríklad aj vo svojich záľubách alebo medzi priateľmi. Ale pozor, nemali by to byť povrchní priatelia, len aby ste to partnerovi ,,ukázali“, ale skutoční priatelia.
6  Cieľavedome si budujte  skalopevné sebavedomie. Čím lepšiu mienku budete mať o sebe, tým menej vás budú prenasledovať pochybnosti a žiarlivosť.
7 Nepokúšajte sa svojho partnera kontrolovať, pretože je takmer isté, že tým najviac ublížite sama sebe. A ešte čosi: k partnerovi pristupujte s rešpektom. Pripomínajte si, ktoré z jeho vlastností najviac ľúbite a vždy ste aj ľúbili.
8 Vnímajte prejavy jeho lásky.
9 Raz a navždy si uvedomte, že iba vy ste zodpovedná za svoj život a že ste už dospelá. Aj keď vás rodičia v detstve pravdepodobne viac karhali, ako chválili.
10. Neznížte sa k prehľadávaniu vecí a k zbytočným otázkam. Mohlo by stať, že sa dozviete viac, ako vám bude milé.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.