Čo zvyšuje našu odolnosť?
Autor(ka) : Natália Krížová
Dátum a čas : 22.2.2002 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Ženy a muži nielenže odlišne rozmýšľajú a sú naladení na inú strunu , ale majú dokonca aj rozličné slabé miesta. Preto by lekári mali voliť liečebnú metódu aj podľa pohlavia. Kým k tomu dôjde, prečítajte si, čo posilňuje odolnosť žien a mužov?

Ženy a muži nielenže odlišne rozmýšľajú a sú naladení na inú strunu , ale majú dokonca aj rozličné slabé miesta. Preto by lekári mali voliť liečebnú metódu aj podľa pohlavia. Kým k tomu dôjde, prečítajte si, čo posilňuje odolnosť žien a mužov?


Skutočnosť, že sme každý iný, nie je žiadna novinka. Nevedelo sa však to, že rozdiel medzi ženami a mužmi je až taký priepastný.  Súčasné výskumy ukazujú, že to, čo jednému pohlaviu pomáha,  môže byť pred druhé celkom zbytočné. Za priepasť medzi pohlaviami sú zodpovedné gény, hormóny a spôsob správania. Ale väčšina lekárov špecifické rozdiely medzi pohlaviami vôbec neberie do úvahy. Uveďme aspoň jeden príklad: lieky proti zrážanlivosti krvi pri srdcovocievnych ochoreniach účinkujú u žien slabšie. A naopak, omnoho viac ako mužom im prospievajú prostriedky na znižovanie hladiny cholesterolu.  Od týchto rozdielov môže do značnej miery závisieť  úspech  liečby, a pritom sú trestuhodne zanedbávané.
Zbrane žien
Ženy majú k dispozícii silnejšie ochranné mechanizmy ako muži. Chromozóm X obsahuje informácie, ktoré ľudstvo chránia pred rakovinovými ochoreniami a starnutím buniek. Ženy majú tohto chromozómu dvojnásobné množstvo a preto sú lepšie chránené proti rakovine. To je zároveň možné vysvetlenie, prečo je napríklad úmrtie na karcinóm pľúc u mužov päťkrát vyššie ako u žien. Pri rakovine čreva je rozdiel dvojnásobný.
Ako posilňovať slabé stránky?
1 Pohyb zocelí srdce
Podľa odborníkov z univerzity v Toronte hrozí športovo aktívnym ženám šesťkrát nižšie riziko infarktu. Ženy síce utrpia srdcový infarkt zriedkavejšie ako muži, avšak dvakrát častejšie naň zomierajú.
2 Tajné rady kozmonautov
Ženy by si mali najmenej raz denne dôkladne natiahnuť všetky svaly, tri minúty sa prejsť svižným tempom a päť minút držať akúkoľvek väčšiu záťaž. Spomalia tým proces opotrebovania a posilnia si chrbtové svalstvo.
3 Slnko pre silné kosti
Až 87 percent pacientov, trpiacich osteoporózou, tvoria ženy. Už štvrť hodiny pobytu na slnku  umožní telu vytvárať viac vitamínu D a zvyšovať podiel vápnika v kostiach, čím sa kosti stávajú pevnejšie a odolnejšie.
4 Mäta proti bolestiam hlavy
Tri štvrtiny pacientov s migrénou tvoria ženy. Príčinou môže byť  hormonálna antikoncepcia, ovulácia alebo niektoré potraviny. Podľa vedcov z univerzity v nemeckom Kieli je na zmiernenie bolesti hlavy  veľmi účinný mätový olej. Pred spaním si ním natierame čelo, čím sa zbavíme prudkých bolestí.
5 Sója pre život
Na povzbudenie organizmu stačí ženám štvrť litra sójového mlieka denne. Je veľmi bohaté na izaflavonoidy, ktoré podporujú účinky hormónu estrogénu a tak znižujú riziko rakoviny.   Môžu takisto potlačiť tvorbu žalúdočných vredov .


 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.