Prekonajte zábrany
Autor(ka) : Silvia Petrášová
Dátum a čas : 19.12.2001 12:20
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Dievčatá dnes dospievajú omnoho skôr ako kedysi. Dnes mladé dámy dospievajú približne v 12. roku života. Vtedy by mali absolvovať aj prvú prehliadku u gynekológa. Bohužiaľ, vo väčšine prípadov to tak nie je. Prečo? Ani deti, ani rodičia, ani škola, ani spoločnosť na Slovensku nepovažuje prevenciu za primárnu.

Dievčatá dnes dospievajú omnoho skôr ako kedysi. Dnes mladé dámy dospievajú približne v 12. roku života. Vtedy by mali absolvovať aj prvú prehliadku u gynekológa. Bohužiaľ, vo väčšine prípadov to tak nie je. Prečo? Ani deti, ani rodičia, ani škola, ani spoločnosť na Slovensku nepovažuje prevenciu za primárnu.

Svoju úlohu tu zohráva strach a pocit hanby pred gynekológom. A veľmi často to býva len kvôli slabej informovanosti...
Všetky dievčatá by mali navštíviť svojho gynekológa najneskôr do 15. roku života. Je to veľmi dôležité, lebo vtedy sa dajú ešte odhaliť poruchy ich reprodukčného zdravia. Štatistiky dokázali, že v tomto veku sa často odhalia začínajúce ochorenia alebo vrodené genetické vady aj u zdanlivo úplne zdravých dievčat. Tieto môžu byť včas liečené a nespôsobia tak problémy neskôr, keď sa mladá dáma rozhodne byť matkou.
Vyšetrenie u ženského lekára je dosť intímna vec. Preto by sa každé dievča malo rozhodnúť, kam a ku komu bude chodiť. Či dôveruje viac mužom lekárom, či lekárkam. Dôležité je vedieť, či chce ísť sama, alebo s matkou.  Časté menenie gynekológov sa neodporúča ani z psychologického hľadiska. K tomuto kroku treba pristúpiť len vtedy, ak máte vážne výhrady proti práci lekára. Ak by vám stanovil nejakú komplikovanú diagnózu, je dobré navštíviť ešte jedného odborníka a vylúčiť omyl. Poprípade skúsiť aj možnosti stanovenia diagnózy niektorým zo spôsobov alternatívnej medicíny.
 Ako si však vybrať gynekológa?
Najlepšie vám poradí buď vaša detská lekárka, matka alebo kamarátka, ktorá sa už takéhoto vyšetrenia zúčastnila a bola spokojná s prístupom lekára. Ďalšou dôležitou vecou je zistiť, či má váš vybraný doktor zmluvu s nejakou zdravotnou poisťovňou. A nemá, tak si všetky úkony budete musieť zaplatiť sama. Ak je dcéra a matka v blízkom spoločnom kontakte mala by ísť matka na prvú prehliadku spolu s dcérou. Dcéra sa bude cítiť istejšie a matka bude môcť odpovedať lekárovi na otázky o chorobách v rodine. Určenie anamnézy je veľmi dôležitá vec.
Čo vás na takejto prehliadke čaká?
Lekár sa bude pýtať na prekonané choroby, operácie, alergie a používané  lieky. Na dátum prvej a poslednej menštruácie. Je dobré viesť si už od začiatku menštruačný kalendár. Je to súčasne dobrý pomocník v prípade otehotnenia. V ordinácii sa spýtajú, či ste panna alebo máte pravidelný, či občasný sexuálny styk. Nezabúdajte, že nie ste v kazateľnici a pokojne a pravdivo odpovedzte. Tu ide o zdravie a nie o morálku.
Nepríjemné je, že sa v ordinácii treba vyzliecť a vyšetrenie tiež málokomu spôsobuje radosť. Zatiaľ však nič lepšie nie je na svete, preto radšej prekonajte ostych. Zdravie je dôležitejšie.   



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.