Každý mesiac to isté!
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 18.12.2001 14:40
Kategória : Móda
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Menštruácia v mužoch vždy vzbudzovala poverčivý strach. Veru, dobre vedeli, čoho sa boja! Znamená to mesiac čo mesiac niekoľko dní, ,,vyňatých zo života“ - s čímsi takým si vedia poradiť naozaj iba ženy. Otázkou je iba, ako?

 Menštruácia v mužoch vždy vzbudzovala poverčivý strach. Veru, dobre vedeli, čoho sa boja! Znamená to mesiac čo mesiac niekoľko dní, ,,vyňatých zo života“ -  s čímsi takým si vedia poradiť naozaj iba ženy. Otázkou je iba, ako?

 

V čom je problém? V bolestivých kŕčoch, pociťovaných v podbrušku. Objavujú sa nevoľnosti, niekedy aj zvracanie. Trápia hnačky alebo zápcha. Cítime pokles kondície a celkové oslabenie, nervozitu.

 

Kto je vinník? Na vine je nadmerné množstvo  prostagladínov – hormónov, ktoré každý mesiac produkujú bunky sliznice, ktorá vystiela maternicu. Úlohou týchto látok je pomôcť svalstvu maternice zmršťovať sa, aby sa z organizmu vylúčila odlupujúca sliznica a krv. Čím je výstelka hrubšia (ku koncu cyklu), tým narastá aj množstvo prostagladínov. V prvý deň menštruácie je ich hladina taká vysoká, že vyvolajú kŕče maternice. To, či v tom čase cítime bolesť, závisí od organizmu. Bolestivá menštruácia je často aj dedičná.

Za ťažkosti počas menštruácie môžu byť zodpovedné aj choroby alebo poruchy v stavbe pohlavných orgánov. Tie potom spôsobujú, že odtok krvi z maternice je sťažený. U veľmi mladých žien môže byť príčinou zúženie krčka maternice, zápalové stavy alebo poruchy hladiny hormónov. U dospelých žien sa pod bolestivú menštruáciu podpisujú zmeny na krčku maternice, endometrióza, chronický zápal vaječníkov, prechladnutie, dedičnosť, nedostatok sexu alebo používanie antikoncepčnej špirály.

Ako zmierniť bolesti?

1 Napríklad tabletkami alebo čípkami proti bolesti, ktoré brzdia vytváranie prostagladínov a zároveň tlmia bolesť.

2 Pomáha aj teplo v rôznych podobách – ako kúpeľ s pridaním morskej soli, pokojné ležanie pod dekou alebo teplý obklad na podbrušku.

3 Vitamíny (plné zloženie) a minerály (najmä vápnik a horčík). Ak ich neužívate každodenne, začnite aspoň dva dni pred očakávanou menštruáciou.

4 Pohyb. Prechádzka, strečing, joga a dokonca aj sex, ktorý nie je počas menštruácie zakázaný. Potrebná je iba zvýšená hygiena.

5 Arómaterapia. Majoránkový, šalviový a levanduľový olejček vynikajúco zaháňajú bolesť – treba ich zľahka vtierať do pokožky brucha. Ružový, levanduľový a olej zo santalového dreva zase zlepšujú náladu.

6 Minerály: prikladajte si na podbruško čo najväčší karneol v kombinácii s krištáľom.

7 Naša rada: vyskúšajte pomocnú diétu. Už dva dni pred menštruáciou a aj v jej priebehu sa vzdajte alkoholu a všetkého, čo obsahuje kofeín, ako aj všetkého slaného a sladkého. Aspoň niekoľko dní by mala vaša strava pozostávať výlučne zo zeleniny, ovocia, hydiny a rýb, rozdelených na 6 – 7 menších dávok. Nezabúdajte, že jablko a jogurt sú tiež jedlom.

8. Alkohol: Niekomu pomôže v prvý deň pohárik alkoholu roztiahnuť cievy.

Je bolestivá menštruácia nebezpečná?

Nie, nie je – ale je veľmi nepríjemná. Ak vás problémy, sprevádzajúce menštruáciu, zakaždým vyradia na niekoľko dní z bežného života, neváhajte a požiadajte o pomoc lekára. Netešte sa, keď vám povie, že problémy sa stratia po prvom pôrode. Nemusí to byť pravda.

 



©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.