Ako si poradiť s kyselinou?
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 11.12.2001 13:24
Kategória : Tipy, triky
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Zrejme vám nepoviem nič nové, ak zopakujem školskú vedomosť, že pre zdravé a harmonické fungovanie má mať vnútorné prostredie nášho organizmu mierne zásaditý charakter. V tom je aj príčina toho, prečo sa rozrastajú rady vyznavačov prirodzenej stravy. Väčšina ovocia a zeleniny je totiž mierne zásaditá. Táto múdrosť však nestačí. Aj keby sme chceli dodržiavať isté zásady, ktoré nám zaistia zdravé trávenie, často nevieme, ktoré potraviny sú zásadité a ktoré kyslé.

Telo na stále udržiavanie acidobázickej rovnováhy vynakladá veľmi veľa energie, keď mu nedoprajeme dostatok zásaditej stravy nastane acidóza, ktorá /alebo skôr boj organizmu s ňou/ spôsobuje nespavosť, únavu, reumatické zápaly kĺbov, migrény, spôsobuje pocit pálenia v ústach a v horšom prípade môže dospieť až k osteoporóze alebo až k vážnemu poškodeniu centrálnej nervovej sústavy. Často ju sprevádza aj extrémne nízky krvný tlak.
Pri tejto chorobe je preto veľmi dôležité vedieť, ktoré potraviny môžeme jesť bez obáv a ktoré môžu vyvolať nežiaduce reakcie.  Medzi veľmi zásadotvorné potraviny patria: rôzne zakysnuté mliečne výrobky / zákysanka, jogurt, tvaroh... /, proso, pohánka, repa, zemiaky, koreňová zelenina, mandle, gaštany, para orechy, riasy a jablkový ocot.
K mierne zásadotvorným potravinám sa radia: niektoré syry, klíčky, výhonky, kukurica, čerstvá zelenina, avokádo, datle, hrozno, čerstvé ovocie (dokonca aj citrón), med, javorový sirup, melasa, čerstvý kokos, sójové produkty.
Ak ste náchylní k zlému tráveniu, dedične alebo vďaka svojej životospráve a spôsobu stravovania, mali by ste sa radšej vyhýbať mierne až veľmi kyselinotvorným produktom. Sú to: hydina, mäso z vnútorností, mlieko, ryby, obilniny, kukuričný škrob, ovsené vločky, talianske cestoviny, špargľa, ružičkový kel, kyslá kapusta, olivy, čerešne, horčica, fazuľa, šošovica, korenie, nealkoholické nápoje, čaj, ocot, sušený kokos, maslo, syry, morské živočíchy, mäso, vajce, cukor, výrobky z bielej múky, zaváraniny, alkohol, kečup, kakao, kávu a väčšina syntetických liečiv.
Tak, a už ste asi dojedli, ale napriek tomuto hrozne vyzerajúcemu zoznamu nezúfajte. Predsa je tu pomoc. Na dôkladné odkyslenie a odstránenie únavy vám bohato postačí voda, v ktorej ste varili zemiaky aj so šupkou, /dobre vydrhnuté, neosolené/. Takáto vyvarená voda má silno neutralizačné vlastnosti. Ak vám len taká voda nechutí, tak si do nej jednoducho pridajte nejakú polievkovú aromatickú zeleninu a z obyčajnej zemiakovej vody bez chuti sa zrazu stane chutná polievka. Pomer zemiakov a zeleniny má byť 2:1. Najvhodnejšia zelenina: zeler, mrkva a štipka rasce. Vývar určite nesoľte ani nemastite a jedzte ho vlažný. Keď si časom zvyknete na jeho chuť, budete po ňom túžiť každý deň. Ak by vám nechutil, stačí pomixovať zemiak a vypiť tento džúsik. Účinok je rovnaký.             


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.