Nepodceňujte to
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 10.3.2001 02:00
Kategória : Tipy, triky
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...

Už sme v LADY v rubrike Bez receptu písali aké nebezpečné je pálenie záhy, Lekári zistili, že bolesti pri pálení záhy môžu byť znamením smrtonosnej rakoviny. Ľudia trpiaci pálením záhy, v dôsledku spätného toku žalúdočných kyselín sú ohrození rapídne rastúcim rizikom rozvoja rakovinových buniek v hltane. Napriek tomu denne sme svedkami , že mnohí z nás ešte stále tento príznak podceňujú.

Väčšina ľudí rieši tento problém tak, že si v lekárňach nakúpia lieky bez receptu Anaciu a Tums alebo Rennie. To je však len krátkodobé riešenie, ktoré ešte viac zaťažuje organizmus. Pre odstránenie týchto nepríjemných príznakov je omnoho dôležitejšia zmena životosprávy, ktorá spočíva v úplnom vylúčení stresu pri jedle, v prijímaní potravín v malom množstve, ale častejšie. Treba si zvyknúť na pomalé jedenie! Keď jete rýchlo, prehĺtate s tuhou potravou aj vzduch, ktorý vám potom spôsobuje tráviace ťažkosti Ľudia s problémami s pálením záhy by mali piť minerálku bez bubliniek. Vo všeobecnosti sa treba vyhnúť nápojom s veľkým obsahom plynov. Úplne treba vylúčiť všetko, „čo vám vždy uškodí“. Najčastejšie sú to vysmážané veci, čokoláda, kapusta, čerstvé kysnuté koláče alebo veľmi pikantné jedlá.

Treba dbať na to, aby ste nikdy nezaťažili organizmus jedlom pred veľkým fyzickým výkonom. Je jedno či budete športovať alebo prestavovať nábytok. Ak vás veľmi tlačí žalúdok už po jedle, namiesto tabletky, to skúste rozchodiť. Pätnásťminútová rezká chôdza robieva priam divy. V tomto prípade je vhodná spoločnosť psa. Po návrate domov ho chvíľku hladkajte po srsti, aj to uvoľňuje žalúdočné kŕče.

Nechoďte spať bezprostredne po najedení a ak vás pálenie prepadne v noci a nechce sa vám prejsť. Sadnite si na chvíľu do kresla.Aj keď pálenie prejde, dbajte, aby ste mali dosť vysoko pod hlavou. Často túto nepríjemnosť najmä u žien spôsobujú príliš úzke šaty, pančušky, ktoré veľmi sťahujú driek, pritesná podprsenka. Alebo prisilno pritiahnutý opasok. Veľký vplyv má aj obezita. Pribúdaním kíl sa stav výrazne zhoršuje. Preto sa snažte kontrolovať váhu pravidelne a v prípade nárastu, čo len o kilo, vybojovať s ním boj a nedopustiť, aby váha pomaličky po kilečkách narastala. Uvedomte si, že ak máte 30 rokov a každý rok priberiete iba kilo, v šestdesiatke budete mať 30 kíl navyše. A nemyslite si, že vám to v tom veku bude jedno. A aj keby. Nebude to jedno vášmu srdcu, ľadvinám, žalúdku, chrbtici, kĺbom... Rovnako škodlivý je aj alkohol, tabak a káva, ktoré uľahčujú prienik žalúdočnej kyseliny do pažeráka. Ak nepomôžu naše rady a do mesiaca sa nič nezmení, navštívte určite lekára.


©2016 Fornet. Všetky práva vyhradené.