Nie, nie, nie!
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 12.10.2001 12:24
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Viete sa presadiť, alebo patríte k tým, ktorým každý vnúti všetko, čo chce? Vy síce, neskôr, ľutujete svoju ústupčivosť a hneváte sa na seba za to, že neviete povedať nie, ale pri ďalšej príležitosti urobíte to isté. Na to, aby vás nemohli ľudia manipulovať, si musíte zapamätať týchto päť zásad.

Prvá zásada:
Ak hrozí hádka, v ktorej je jasné, že napokon ustúpite a pre pokoj v rodine si dáte kydať na hlavu, snažte sa ju radšej premeniť na pokojný rozhovor, nie na ústup, ale na konštruktívne rozprávanie. Uvedomte si, že partner chce niečo zmeniť na vašich vzťahoch, ale nevie ako, preto vyvolá hádku. Ak pristanete na jeho hru a začnete sa hádať, nič sa nedozviete, ak ustúpite, vyprovokujete ho k násilnostiam / možno iba verbálnym/ , ak sa budete snažiť zistiť, čo nie je vo vašom vzťahu v poriadku, otvoríte mu ústa a možno svoj negatívny pohľad zmení na konštruktívny. Prinajhoršom sa dozviete, čo mu najviac prekáža. Obaja sa pri tom naučíte jasne formulovať svoj postoj a obhajovať svoje práva. Myslite však neustále na to, že každý názor je subjektívny. Nie je lepší a horší. Bambus sa nedá porovnať s dubom, ale aj bambus aj dub má svoje miesto a svoju dôležitosť a nebolo by dobré, keby na svete existoval iba bambus alebo iba dub. Preto pri sebapresadzovaní vždy dbajte na to, aby ste sa naučili žiť, ale aby ste nechali žiť aj ostatných.
Druhá zásada:
Nevstupujte iným do života, pokiaľ to oni sami nechcú. Aj keby to bolo s akýmkoľvek pekným úmyslom. Spomeňte si na ľudovú múdrosť, ktorá vraví, že cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami.
Tretia zásada:
Povedať „nie“ musíte bez pocitov viny.
Štvrtá zásada:
Na kritiku reagujte pokojne, rozlišujte vety, ku ktorým sa oplatí zaujať postoj a tie, ktoré nestoja za povšimnutie. Keď sa niekto pri hádke dostane k udalostiam spred piatich rokov, aký význam má rozvíjať túto niť? Lepšie je tváriť sa, že nič nepočujete.
Piata zásada:
Nedusiť v sebe veci, ale hneď začerstva ich na rovinu povedať.
Ak sa naučíte, používať týchto päť zásad, vďaka nim sa už nenecháme využívať, čí dokonca zneužívať a nikomu už nedovolíte, aby vo nás vyvolal pocity viny. Ak ste skôr temperamentnejší typ, budete vďaka týmto zásadám zraňovať menej ľudí a snáď získať aj viac priateľov, ktorí sa nebudú báť, povedať vám na rovinu čistú pravdu. Ak budete dodržiavať týchto päť zásad, zvýšite svoje sebavedomie, uvedomíte si svoju pravú cenu a nezávislosť na druhých. Budete otvorenejší a vyrovnanejší a zbavíte sa úzkosti a z nej vyplývajúceho stresu. To samozrejme kladne ovplyvní vaše zdravie a vašu úspešnosť.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.