Zoznámte sa: chrupavka – pre váš hladký pohyb
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 2.12.2015 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

To, že sú chrupavky neoddeliteľnou súčasťou nášho tela, sme už počuli. Vieme ale, aké veľmi dôležité v skutočnosti sú? Naše telo je tvorené viac než 200 kosťami, ktoré spájajú kĺby. Práve chrupavky pokrývajú povrch týchto kĺbov. Ten je potom hladký a náš pohyb plynulý. Zároveň slúžia ako tlmiče, čo kĺby a kosti ocenia najmä pri fyzickej námahe alebo nárazoch, ktorým musia čeliť prakticky pri akomkoľvek pohybe. Pokiaľ ráno dobiehate na autobus, je to práve chrupavka, ktorá kosti bezpečne chráni a tlmí záťaž.

To, že sú chrupavky neoddeliteľnou súčasťou nášho tela, sme už počuli. Vieme ale, aké veľmi dôležité v skutočnosti sú? Naše telo je tvorené viac než 200 kosťami, ktoré spájajú kĺby. Práve chrupavky pokrývajú povrch týchto kĺbov. Ten je potom hladký a náš pohyb plynulý. Zároveň slúžia ako tlmiče, čo kĺby a kosti ocenia najmä pri fyzickej námahe alebo nárazoch, ktorým musia čeliť prakticky pri akomkoľvek pohybe. Pokiaľ ráno dobiehate na autobus, je to práve chrupavka, ktorá kosti bezpečne chráni a tlmí záťaž.

Nahliadnite do chrupavky

Kĺbový aparát a fungovanie chrupavky je komplexný proces, ktorý sa odohráva natoľko dokonale, že ho ani nepocítime, pokiaľ sú naše kĺby v dobrom stave. Pri pohybe naša chrupavka vylučuje tekutinu do kĺbovej štrbiny. Vďaka nej môže ešte lepšie tlmiť nárazy spôsobené našou chôdzou, behom apod. Hneď ako sa zastavíme, vylúčená tekutina sa z kĺbovej štrbiny nasaje späť do chrupavky a naviaže sa na proteoglykany, ktoré sú základné stavebné kamene chrupavky. Na tvorbu proteoglykanov má vplyv glukosamín, ktorý pomáha spojiť kyselinu hyalurónovú a chondroitin sulfát, ktorý následne vytvára práve proteoglykany. Tie  je potrebné vnímať ako tehly, ktoré chrupavku budujú. Kolagén je spojivom,
ktoré všetko pružne drží pohromade. Zjednodušene povedané, kolagén spája proteoglykany, tak ako malta spája tehly.

Čo krok, to opotrebenie

Pociťujete pri otáčaní krkom stuhnutie, nejde to tak hladko, ako by malo a cítite sa v pohybe obmedzení? Jasným signálom tela môže byť, aj pokiaľ nedostatočne ohnete niektorý z kĺbov, či už sa to týka kolien, lakťov, alebo iných častí tela? Aj bolestivé a nerozhýbané kĺby prstov na nohách môžu byť známkou toho, že váš kĺbový aparát a s ním nevyhnutné chrupavky nie sú vo forme.

Mnoho ľudí si napriek tomu stále myslí, že problémy s kĺbmi sú spojené výhradne so starobou. Nenechajte sa zmiasť, nie je to tak. I najnepatrnejší pohyb zamestná našu chrupavku, a tak je úplne logické, že priebežne dochádza k jej opotrebovaniu, čo môžeme skôr či neskôr začať pociťovať. Nemusíme byť vrcholoví športovci, aby sme pocítili stuhnutie, bolesť alebo zlú ohybnosť kĺbov. Aj každodenné sedenie pred počítačom či malá pohybová aktivita sa môže v dlhodobom horizonte prejaviť. Na pozore by sa mali mať aj tí, ktorí prekonali chirurgický zákrok či trpia vrodenými chybami alebo endokrinologickými, neurologickými či infekčnými ochoreniami. Aj tie totiž môžu mať vplyv na stav chrupavky a kĺbov. Oplatí sa myslieť na svoje kĺby a včas ich začať posilňovať, najmä pokiaľ ich nadmieru zaťažujeme pri našom povolaní, športe či vplyvom nadváhy.

Volanie o pomoc

U starších ľudí je bolestivosť kĺbov spôsobená predovšetkým vplyvom postupného opotrebovania sa chrupavky, a teda jej úbytkom. Vo vyššom veku sa tak môže objaviť aj osteoartróza (artróza) – ochorenie, pri ktorom dochádza k degenerácii chrupavky. Vo vnútri chrupavky sa odohrávajú zásadné zmeny a jej kvalita sa zhoršuje. Všetko je spojené so zníženou tvorbou proteoglykanov (základné stavebné prvky chrupavky), poškodením kolagénovej opory (základné spojivo chrupavky) a nežiaducim zvýšením obsahu vody. Následkom je menšia pevnosť chrupavky a väčšia zraniteľnosť.

Na celej veci je najzradnešie to, že počiatočné zmeny nevnímame, nakoľko v chrupavke chýbajú nervové zakončenia. Preto je treba na chrupavku a celý kĺbový aparát myslieť skôr, než sa bolesti objavia. Je to ako so smädom – pokiaľ ho pociťujeme, je neskoro. Ale všetko sa dá zachrániť. V tomto prípade kvalitná starostlivosť o kĺby, ktorá chrupavke a kĺbom doplní výživu, uľaví im a bude predchádzať závažným problémom.

Obnovujte chrupavku a bolesti predchádzajte

Mnoho ľudí v prípade bolesti siahne po analgetikách, ktoré síce vyslaným signálom do mozgu jednorázovo bolesť utlmia, problém ale nevyriešia. Chrupavke nijako nepomôžu a ona naďalej zostane slabá a nevyživená.

Kĺbový aparát človeka a chrupavka ako taká sú veľmi zložité systémy, aj z tohto dôvodu je potrebné byť pri výbere kĺbovej výživy náročný. Kroky k úspechu sú dva. Po prvé sa zamerajte na zloženie kĺbovej výživy, po druhé buďte trpezliví. Kvalitná kĺbová výživa sa nespolieha iba na kolagén, ale je doplnená aj o ďalšie dôležité látky, ktoré sú považované za stavebné kamene chrupavky. Tými sú glukosamin sulfát a chondroitin sulfát, ktoré sú okrem iného súčasťou ďalších spojivových tkanív, ako sú kosti, väzy a šľachy. Aj tie posilňujú odolnosť chrupavky voči tlaku, ktorý na ňu svojim pohybom každý deň vyvíjame. Všetky tieto tri zložky sú obsiahnuté aj v kĺbovej výžive – doplnku k strave Proenzi ArthroStop Rapid+, ktorý navyše obsahuje aj Boswellin® (bylinný výťažok, ktorý prispieva k udržaniu zdravých a pružných kĺbov) a tzv. ExPur komplex, zložený z kolagénu typu II (prirodzenej súčasti chrupavky) a vitamínu C, ktorý tvorbu kolagénu podporuje.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.