Kontrola trvanlivosti
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 4.6.2001 03:00
Kategória : Krása
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Kozmetické firmy často ,,zabudnú“ udať na výrobku maximálnu dĺžku trvanlivosti. Preto vám na nasledujúcich riadkoch poradíme ako zistiť, či je výrobok ešte dobrý. Prečo je to také dôležité? Pretože keď vyprší výrobcom udaný čas trvanlivosti, konzervačné látky, použité pri výrobe kozmetického výrobku prestanú účinkovať. Účinné látky sa začnú rozkladať a tuky rozpadávať.

Výrobok sa stane potravou pre baktérie a plesne. Nevhodné uschovávanie kozmetických výrobkov môže mať za následok pokazenie krému alebo balzamu ešte pred uplynutím udanej lehoty. A pri aplikácii pokazeného kozmetického výrobku môžete hovoriť o šťastí, ak sa bude iba horšie nanášať na tvár. V horšom prípade vám podráždi pokožku alebo vyvolá alergické fľaky, opuchy očí, svrbenie.

Krémy, mlieka, balzamy na tvár
Najbezpečnejšie je naberať ich špachtličkou. Odolné voči baktériám sú aj výrobky v tubách alebo s dávkovačmi. Kozmetické výrobky s kolagénom musíme držať na dolnej poličke chladničky, pretože kolagén sa v teple rozkladá a stráca svoje pozitívne vlastnosti. Myslite na to aj počas dovolenky. Iné kozmetické výrobky však netreba bezpodmienečne držať v chladničke. Stačí, ak ich uložíme na tmavé miesto.
Na pokazenom kréme nám udrie do očí, že sa tuková vrstva oddelila od vodovej, môže sa zmeniť aj jeho farba a objaví sa nepríjemný, kyselkavý zápach.

Mydlá
Môžeme ich bez problémov používať dlhšie ako iné kozmetické výrobky, i keď časom začnú slabšie voňať, stvrdnú a začnú sa drobiť.

Vlasová kozmetika
Mali by sme ju odkladať na tmavé miesto. Šampóny by sme nemali riediť tak, že vlejeme vodu do fľašky – šampón riedime až po vyliatí na dlaň alebo do špeciálneho pohárika. Ak nie ste si istá „vekom“ šampónu, môžete ním umývať umývadlá, alebo v ňom prať bielizeň a na vlasy si kúpiť nový prípravok.

Maskara
Ak ju zakaždým starostlivo neuzatvoríte, dosť rýchlo začne hustnúť a vytvárať hrudky. Zhustnutú maskaru môžeme rozriediť pridaním niekoľkých kvapiek pleťového tonika bez alkoholu alebo destilovanej vody. Pri líčení sa neodporúča štetec pričasto vtláčať do nádobky, pretože sa do nej dostane priveľa vzduchu a výrobok rýchlejšie schne.

Tuhé púdre, tiene a farby na líca
Postupom času ich farba tmavne a na pokožke zanecháva nepekné „šmuhy“. Zakaždým, keď na aplikáciu týchto kozmetických výrobkov použijeme štetec, mali by sme ho starostlivo opláchnuť. Pozor! Púder oddeľuje od okrúhlej špongie, ktorým ho nanášame na tvár, fóliový krúžok. Vďaka tomu je púder chránený pre tukom, ktorý sa ukladá na špongiu.

Sypký púder
Ak ho skladujeme správne, ostane dlho sypký. Ak čiastočky púdru začnú na viečkach alebo tvári vytvárať hrudky, je to neklamné znamenie, že púder stratil vlhkosť. Vtedy nie je vhodný na ďalšie používanie.

Krémové púdre a mejkapy
Pretože obsahujú tuk, môžu sa relatívne rýchlo pokaziť. Vtedy sa na ich povrchu začnú vytvárať biele bodky. Krémový mejkap naberáme špachtičkou, tekutý si vylievame na prsty. Vynikajúce sú podkladové bázy s dávkovačom. Podklady sú tým trvanlivejšie, čím obsahujú menej vody, v ktorej sa môžu rozmnožovať baktérie. Husté, veľmi mastné podklady vydržia dlhšie. Ich nevýhodou je, že dokonale upchávajú póry.

Rúže
Najmenej trvalé sú púdrové rúže, ktoré obsahujú rýchloschnúci silikón. Všetky rúže sú citlivé na svetlo a vysoké teploty. Nevhodným uschovávaním menia konzistenciu a strácajú farbu. Starý rúž je tvrdý a na perách vytvára hrudky. Ak ho chceme uchovať dlhšie dobrý, nevysúvajme pri líčení celý rúž z puzdra, čím obmedzíme prístup svetla, alebo používajme na nanášanie štetec.

Laky na nechty
Menej kvalitné laky hustnú už po niekoľkých mesiacoch. Nie je vhodné riediť ich odlakovačom, inak začnú strácať trvanlivosť a meniť farbu. O tom, že lak už je nepoužiteľný, svedčí to, že sa ťažko natiera a dlho schne. Ak ho chceme trocha oživiť, môžeme fľašku na chvíľu postaviť do nádoby s teplou vodou, alebo ho rozriediť kvapkou odlakovača. Žiaľ, ani túto metódu nemôžeme používať večne.

Toaletné vody, parfémy
Nemali by sme ich držať na veľmi svetlých či dokonca slnečných miestach, ani na miestach osvetlených umelým svetlom, pretože vtedy rýchlo stratia svoju peknú, pôvodnú vôňu. Všetky voňavé kozmetické výrobky by mali byť starostlivo uzavreté. Svoju vôňu si najdlhšie zachovajú v originálnom obale s rozprašovačom. Voňavky vo flakónikoch sú síce pôsobivé, ale ľahko zvetrávajú.

DOBA TRVANLIVOSTI:
Krémy, mlieka, telové balzamy:
1-2 roky
Vlasová kozmetika: 2 roky
Mydlá: niekoľko rokov
Maskary: 5-8 mesiacov
Tuhé púdre, tiene, farby na líca: do 5 rokov
Sypké púdre: do 5 rokov
Krémové púdre a podkladové mejkapy: 2 roky
Rúže: 2 roky
Laky na nechty: 1 rok
Toaletné vody a parfémy: 3 roky


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.