Sedavé zamestnanie a chrbtica – najväčší nepriatelia
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 22.9.2015 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Aj vy trávite dlhé hodiny za počítačom a večer si necítite chrbát? Alebo každý deň odšoférujete nekonečné kilometre a z auta vystupujete úplne stuhnutí? Myslite na svoje telo a doprajte mu pravidelný relax!

Aj vy trávite dlhé hodiny za počítačom a večer si necítite chrbát? Alebo každý deň odšoférujete nekonečné kilometre a z auta vystupujete úplne stuhnutí? Myslite na svoje telo a doprajte mu pravidelný relax!

Bolesťami chrbta trpí približne 80 percent dospelej populácie. Výnimkou nie sú ani deti či seniori a problémy môžu potrápiť aj športovo založených jedincov. Bolesť v krížoch, stuhnuté krčné svaly alebo bolesť pri pohybe hlavy určite neobišli nikoho z nás. Zatiaľ čo ešte pred sto rokmi mali ľudia oveľa viac pohybu, dnes trávime minimálne osem hodín sedením v práci v rôznych pozíciách. Navyše často hneď po práci sadáme do auta či do mestskej hromadnej dopravy, kde si asi málokto z nás spomenie na správne držanie tela. Ťažkosti si tak komplikujeme sami a neraz sú natoľko intenzívne, že nám strpčujú aj základné denné úkony.

Telo potrebuje relax

Spôsobov, ako si čo najlepšie oddýchnuť a zároveň spraviť pre svoje zdravie niečo prospešné, je naozaj veľa. Môžete zájsť na jogu, pilates či masáž, pri ktorých si nielenže oddýchne telo, ale aj myseľ. Navyše vhodný je tiež pravidelný pohyb, preto aspoň vo voľnom čase treba zabudnúť na auto a každému padne vhod napríklad aj plávanie. To posilňuje svalstvo, ktoré sa rytmicky napína a uvoľňuje. Výhodou je, že nie je náročné na financie, čas ani materiálne vybavenie.

Veľa pre seba urobíme aj keď budeme myslieť na správnu polohu pri sedení za počítačom či v aute. Na stoličke by sme mali sedieť celým svojím telom, s možnosťou oprieť si chrbát o opierku. Nohy by mali byť voľne položené na zemi, vhodný je takzvaný chlapský sed so široko rozkročenými nohami. Ruky by mali byť nad stolom, aby lepšie dosiahli na klávesnicu. Pokiaľ ide o vzdialenosť monitoru, odporúča sa 40 až 60 centimetrov. Monitor by mal byť v takej výške, aby jeho horná hrana bola na úrovni očí. Základom pre správne sedenie je predovšetkým vhodná stolička. Tá by mala byť ergonomická a pohodlná. Prípadne stoličku môžete vymeniť za fit loptu, ktorá už dávno nepatrí len do fitnes centra.

Skúsili ste už elektronickú stimuláciu?

Čoraz väčšej popularite sa tešia alternatívne spôsoby tlmenia bolesti – bylinné odvary, teplé zábaly a najmä elektronická stimulácia (TENS). V súčasnosti sa využíva na liečbu vo fyzioterapii aj v domácom prostredí. Pomocou priložených samolepiacich vankúšikov na boľavé miesto sú do liečenej oblasti prenášané elektrické impulzy a „vzruch“ sa tak šíri po nervovej dráhe až tam, kam ani masér stlačením nedosiahne. TENS stimulácia je postavená na troch pilieroch – pôsobí ako spúšťač uvoľňovania endorfínov, stimulátor krvného obehu a zároveň blokuje zdroj bolesti.

Vyskúšať môžete napríklad moderný a ľahko ovládateľný TENS stimulátor OMRON E4. Poskytuje širokú škálu špeciálnych programov, dokáže utlmiť nepríjemné bolesti chrbta a kĺbov a má blahodarné účinky aj na stuhnuté svaly alebo boľavé a unavené nohy. A čo je jeho veľkou prednosťou – využívať ho môžete v pohodlí vášho domova. Aj TENS stimulátor OMRON E4 má však svoje pravidlá. Nemal by sa používať viac ako 30 minút denne, aby nedošlo k preťaženiu svalstva a nie je určený pre ľudí s implantovanými kovovými alebo elektronickými implantátmi. V prípade tehotenstva a  závažných ochorení je potrebné jeho požívanie konzultovať s lekárom.

Netrápte sa bolesťami a užívajte si život naplno!



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.