Mačiatko alebo šteniatko? Vieme si vybrať správne?
Autor(ka) : Peter
Dátum a čas : 7.5.2015 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Chcete si zadovážiť zvieracieho kamaráta, ale nemôžete sa rozhodnúť, či si vybrať mačku alebo psa? A z výberu správnej rasy sa vám už krúti hlava? Pre jasnú voľbu zvieracieho priateľa a vašu i jeho spokojnosť, sme si pripravili tipy a rady, vďaka ktorým bude výber hračka.

Chcete si zadovážiť zvieracieho kamaráta, ale nemôžete sa rozhodnúť, či si vybrať mačku alebo psa? A z výberu správnej rasy sa vám už krúti hlava? Pre jasnú voľbu zvieracieho priateľa a vašu i jeho spokojnosť, sme si pripravili tipy a rady, vďaka ktorým bude výber hračka.

 

Mačka alebo pes?

Nech už si vyberiete mačku alebo psa, mali by ste stále myslieť na to, že to nie je „vec“, ktorú odložíte, keď vás prestane baviť, ale je to záväzok na približne 15 rokov. Preto treba zvážiť všetko od rodinného rozpočtu, cez zdravotný stav rodiny (alergie) až po voľný čas, ktorý budete môcť zvieratku venovať.


Mačka 

·       trávite veľa času v práci

·       chcete prítulného chlpáča

·       ste skôr introvert

·       nemáte čas na dlhé prechádzky a výcvik

·       nebude rušiť susedov


Pes

·       chcete tráviť voľný čas doma ale aj vonku

·       máte dostatok času na výchovu a výcvik

·       hľadáte verného spoločníka

·       ste skôr extrovert

·       preferujete poslušnosť zvieracieho parťáka


 


Výber psieho kamaráta zvládnete aj vy!

Ak ste sa rozhodli pre psa, mali by ste vyberať veľmi starostlivo. Dôležité faktory sú: vaša osobnosť, rodina a najmä štýl života. Myslieť treba aj na skúsenosti s výchovou, priestor na výbeh a čas, ktorý mu môžete venovať.

 

Preukaz pôvodu? ÁNO, NIE?

Dôležité je nebrať výber na ľahkú váhu a určite predísť unáhleným záverom. „Spočiatku by ste si mali ujasniť, či chcete psíka s preukazom pôvodu či nie. Hovorí sa, že šteniatko s PP si väčšinou zadovážia ľudia, ktorí chcú so psíkom chodiť na výstavy alebo sa zúčastňovať na vrcholových športových súťažiach. Ale opak je pravda! Skôr  chcú mať doma šteňa, z ktorého vyrastie typický jedinec danej rasy,“ hovorí MVDR. Lucia Repová z Royal Canin. Vybrať si ho môžete podľa predkov a vďaka tomu sa dá predvídať vzhľad, povaha a tiež možné zdravotné problémy a nedostatky. Ani preukaz pôvodu však nezaručí 100% zdravie zvieraťa a ani to, že z nej vyrastie bezchybný jedinec. Cena za šteňa sa často pohybuje v stovkách eur.

 

Výber chovateľa alebo chovateľskej stanice

 Ak ste sa rozhodli pre psa s preukazom pôvodu je najlepšie navštíviť niekoľko výstav a prípadné vyhliadnutie chovateľskej stanice. Určite je dobré prezrieť si dôsledne internet kvôli referenciám. „Vyhnite sa však inzerátom na rôznych webových portáloch, kde ponúkajú šteniatka mladšie ako 8 týždňov, lacné a s neskorším dodaním PP,“ radí MVDR. Lucia Repová z Royal Canin. Ešte pred rezerváciou zvieraťa, spoznajte majiteľa chovateľskej stanice a zaujímajte sa o umiestenie psov a celkovo o ich životné podmienky.

 

 Výber šteňaťa

Hneď na začiatku by ste sa mali dohovoriť s chovateľom, či chcete sučku alebo psíka. Pes je mohutnejší, má stabilní povahu a ťažšie sa vychováva. Sučku ľahšie vychováte, počas dospievania sa však môže povaha meniť, ale stále je miernejšia než pes,“ vysveľuje MVDR. Lucia Repová z Royal Canin.

 

Keď si šteňa odvážte do nového domova, malo by byť…

·       staršie ako 8 týždňov

·       socializované

·       naučené na kompletné krmivo (granuly)

·       odčervené a očkované, možno aj očipované

·       na pohľad zdravé

 

právny chovateľ s vami podpíše riadnu kúpnu zmluvu, dá šteniatku malý štartovací balíček – granuly, na ktoré je zvyknuté a hračku. Poradí a pomôže s prvými krokmi v starostlivosti o zvieratko.

 

Mačacieho priateľa si vyberiete ľahko!

Aj keď sa môže zdať, že vybrať mačku je ľahšie, nie je to celkom tak. Aj mačka je tvor, ktorý sa dožíva priemerne 15 rokov, a tak je dôležitá správna voľba.

 

Výber chovateľa neberte na ľahkú váhu

Mačiatko si môžete zaobstarať zo špecializovanej chovateľskej stanice, kde dostanete preukaz pôvodu, ktorý dokladá zoznam predkov zvieraťa.  Vďaka PP sa môžete zúčastňovať výstav alebo súťaží, ale tak ako u psov aj tu platí, že tento doklad nezaistí 100% zdravie zvieratá. Na druhú stranu máte aspoň nejakú záruku, že z mačiatka vyrastie štandard plemena. Cena je vyššia oproti bežnému chovateľovi. Chovatelia bez chovateľskej stanice nedokážu zaručiť tento štandard. „Pred rezerváciou mačiatka je dobré chovateľa navštíviť, dohovoriť sa s ním a prezrieť si prostredie, kde mačky žijú. Správny chovateľ by sa mal zaujímať o to, do akých rúk pôjde jeho zviera a mal by vám poradiť ako sa spočiatku o mačiatko starať,“ dodáva MVDR Lucia Repová z Royal Canin.

Keď si mačiatko odvážate do nového domova, malo by byť…  

·       vo veku minimálne 9 týždňov (chovateľské stanice povoľujú odber najskôr v 13 týždňoch)

·       socializované,

·       aktívne,

·       bez výrazného zápachu z papuľky,

·       odčervené a očkované,

·       naučené na kompletné krmivo (granuly)



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.