História peňaženky
Autor(ka) : Eva
Dátum a čas : 11.4.2015 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Šaty robia človeka, pravda. No neboli to vždy len šaty, ktoré určovali jeho spoločenský status. Peňaženka bola tou, ktorej sa podriadil celý svet a v ňom femme fatale, ktorá jej dokázala v každej dobe poskytnúť ten správny výraz a rafinovaný úkryt.

Šaty robia človeka, pravda. No neboli to vždy len šaty, ktoré určovali jeho spoločenský status. Peňaženka bola tou, ktorej sa podriadil celý svet a v ňom femme fatale, ktorá jej dokázala v každej dobe poskytnúť ten správny výraz a rafinovaný úkryt.

Ak ste svojej peňaženke doposiaľ nevenovali dostatok pozornosti, neváhajte to zmeniť. Neverili by ste, koľko o vás napovie vaša kasička alebo spôsob akým s ňou narábate na verejnosti. Pozrite sa, čím si musela prejsť, aby sa dostala až k nám, v podobe, na akú sme zvyknutí.

Od zapáchajúcej kože, až po peňaženku vykladanú zafírmi.

Najprv to bola nutnosť, ktorú si vyžiadal vývoj spoločnosti. Netrvalo dlho a z peňaženky sa stal dôležitý znak spoločenského postavenia. Dnes táto vec predstavuje, okrem štýlového doplnku i úplnú samozrejmosť, bez ktorej žiadna z nás nevychádza z domu.

Ak by sme sa snažili vypátrať, kedy sa objavila prvýkrát, museli by sme zaloviť ďaleko v histórii, možno až v samom počiatku ľudstva. Ďakujme si za to, že dnes obchodujeme s peniazmi, že nám na nákup postačí jedna jedinká karta. Keďže sa kedysi používal na obchodovanie výmenný tovar, možno by sme ešte aj dnes vláčili za sebou celé vrecia.

 

Historické pramene hovoria, že o prvú peňaženku sa zaslúžili bojovníci. Boli neustále na cestách, časť majetku potrebovali nosiť so sebou. Vymysleli si jednoduché vrecko zo zľahka opracovanej kože. Aby im mince nevypadli, stiahli ho tenkou šnúrkou. Šikovné vrecúško sa osvedčilo a začalo sa používať bežne. Starovekí Gréci si v ňom okrem peňazí prenášali aj jedlo. Mince v tom období neboli ani zďaleka také ľahké ako dnešná papierová bankovka, preto si smeli brávať len toľko potravy a peňazí, čo by im vystačilo na jeden deň. Ako môžete tušiť, vtedajšia peňaženka bola veľká, nehygienická a miestami na ťarchu. Neznámy šľachtic raz verejne prehlásil, že nosiť peniaze s jedlom je odporný znak chudoby. Od toho momentu sa miestnym garbiarom sypala jedna zákazka za druhou. Kým pokryli prvé objednávky, nad výrobou samostatných kožených mešcov prebdeli celé dni, dokonca i týždne.

 

V tej dobe ani tak nešlo o dizajn, ako o prostý účel – preniesť a neroztratiť. No ak sa náhodou v domácnosti zvýšilo trochu pevného plátna, šikovná ženská ruka na seba nenechala dlho čakať. Dámska peňaženka, ktorá bola o niečo ľahšia a spratnejšia sa ujala aj na kráľovských dvoroch. Aby dvorné dámy neprezradili svoje vreckové či úplatné od kráľovnej, skrývali si plátenné kapsičky pod nariasené šaty. Niektoré boli o niečo vynaliezavejšie a časť majetku uchovávali priamo vo výstrihu. Jemný pohyb, pri ktorom si dáma siahla na dekolt, v spojení s vidinou majetku, privádzala mužov doslova o rozum. Tento úkryt časom dámy z vyššej spoločnosti zavrhli a stal sa obyčajom chudobnejších, necudných žien. Peňaženky sa nešili už len z plátna, ale i z drahej metráže, ktorá sa dávala do daru, ako pamiatka zo zahraničných ciest. Zdobili sa výšivkami, cibril sa i celkový tvar.

 

Dnes si život bez tašiek a kabeliek nevieme predstaviť. Naše predchodkyne si museli peňaženky prenášať a uchovávať napríklad v páse, medzi vrchnou časťou šiat a obrovskou krinolínou. Svoje vreckové tak mali kedykoľvek po ruke, stačilo nenápadne siahnuť pod odev.

Zdroj foto: Sutterstock

 

Azda najväčší posun vo vývoji tohto doplnku nastúpil s príchodom bankoviek. Peňaženka nadobúdala nový rozmer po roku 1690. Na jej výrobu sa používal kožený materiál z kravy a majiteľovi poskytovala jedno vrecko na bankovky a identifikačné listiny.

Moderná peňaženka, tak ako ju poznáme dnes, s viacerými priehradkami pre mince, bankovky a adresár, zažiarila až oveľa neskôr. Bolo to po roku 1950. Peňaženka, wallet alebo pudilár, už ako vkusný a módny doplnok, sprevádzal napríklad aj slávnu Marylin Monroe, očarujúcu Grace Kelly či ďalšiu módnu ikonu Audrey Hepburn. S výnimkou peňaženiek so suchým zipsom sa od tej doby dlho nič významného nezmenilo.

Zaujímavá zmena nastala v roku 1996, kedy sa tvar peňaženiek zmenšil o polovicu. Môže za to nástup kreditných kariet a pokračovanie v trende, ktorý má zabezpečiť šetrenie miesta a dokonalý prehľad o financiách a osobných kartách.

O tom, že peňaženka si naďalej razí cestu originálneho módneho doplnku, niet pochýb. V súčasnosti si môžete zaobstarať peňaženku podľa svojich predstáv a dokonca i takú, ktorá vaše predstavy ďaleko prekročí. Inšpirovať sa môžete aj doposiaľ najdrahšou peňaženkou na svete, ktorá bola vyrobená z kože pitóna, zdobená prackou z 18 karátového zlata, vykladaná diamantami a zafírmi. Tento špás by vás však vyšiel zbytočne pridraho. Ak patríte k ženám, ktoré milujú nové trendy, doprajte si štýlový a praktický kúsok za rozumnú cenu. Siahnite po peňaženke, ktorá vás dokonale vyjadrí.

 

Naše tipy:

Peňaženky Deichmann sú plné premyslených, funkčných priehradiek, vďaka ktorým budete mať o svojich financiách, kreditných kartách a dokladoch maximálny prehľad. Šikovné zadné vrecko na drobné je samozrejmosťou a pestré farbičky i vtipná potlač si vás jednoducho získajú.

Akurát varujeme pred náletom vreckárov, pretože nové peňaženky Deichmann sa vážne páčia každému.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.