Nezľahčujte problém vašich ťažkých nôh
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 27.3.2015 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Chronické žilové ochorenie (CHŽO) je vážnym medicínskym i ekonomickým problémom nie len na Slovensku. Až 8 z 10 obyvateľov našej krajiny trpí týmto ochorením. Väčšina z nich však návštevu lekára odkladá a „lieči sa“ výživovými doplnkami či mastičkami.

Chronické žilové ochorenie (CHŽO) je vážnym medicínskym i ekonomickým problémom nie len na Slovensku.  Až 8 z 10 obyvateľov našej krajiny trpí týmto ochorením. Väčšina z nich však návštevu lekára odkladá a „lieči sa“ výživovými doplnkami či mastičkami.

 

Chronické žilové ochorenie je  zápalové ochorenie, ktoré bez správnej liečby progreduje  a zhoršuje sa. Prvé príznaky môžu pôsobiť nevinne. Nepríjemný pocit ťažkých nôh, bolesti, svrbenie kože, opuchy a kŕče. Pri nesprávnej liečbe počas ďalších rokov napreduje ochorenie výskytom kŕčových žíl, zmeny sfarbenia kože, poškodením kože a podkožného tkaniva dolnej končatiny až do otvoreného vredu predkolenia.

CHŽO nie je teda zanedbateľná nepríjemnosť, či kozmetický problém. Vždy ide o chronické, zápalové, rozvíjajúce sa ochorenie, ktoré patrí do starostlivosti lekára!

 

Mnoho ľudí, najmä ženy, ktoré v práci dlho a často stoja či sedia však návštevu lekára bezdôvodne odkladajú. Pocit ťažkých nôh, kŕče či bolesti pripisujú náročnému zamestnaniu, veku a hmotnosti. Tieto príznaky sú však vždy prejavom chronického žilového ochorenia, ktoré si vyžaduje liečbu liekom už od jeho úplného začiatku. Liečba musí byť komplexná a celoživotná. Základom je zmena životosprávy, najmä úprava obezity, ovplyvnenie sedavého spôsobu života a nedostatku pohybu.

 

Odborníci pri liečbe CHŽO odporúčajú užívanie iba  7 perorálnych venofarmák podložených  klinickými štúdiami , ktoré dokazujú žiadaný účinok pri liečbe tohto ochorenia. Sú nimi:

  • Escin,
  • Rutín a rutozid,
  • Extrakt z listov červeného viniča,
  • Hesperidin s rocusom a kyselinou askorbovou,
  • Kalcium dobesilát
  • a Tribenosid.

 

Odborné odporúčania pre liečbu chronického žilového ochorenia  upozorňujú aj na liek  na lekársky predpis, ktorý obsahuje mikronizovaný diosmín s hesperidínom a jeho účinok je na rozdiel od výživových doplnkov, spoľahlivo klinicky vyskúšaný a overený podľa evidence base medicine (EBM) a je uvádzaný ako liek s najvyšším stupňom dôkazu. Jeho použitie pri liečbe CHŽO má podporu v slovenských ale aj medzinárodných odporúčaniach.  

Tento liek zvyšuje venózny tonus, zlepšuje lymfatickú drenáž a chráni makro a mikrocirkuláciu krvi. Pôsobí proti zápalovému procesu v chlopniach žíl, v stenách žíl a žilových kapilár počas chronického venózneho ochorenia. Mikronizovaný diosmín s hesperidínom je venoaktívny liek s komplexným mechanizmom účinku a pôsobí súčasne na tri dôležité oblasti liečby chronického žilového ochorenia: žilový systém, lymfatický systém a mikrocirkuláciu. Odborné odporúčania upozorňujú na potrebu definitívneho ošetrenia kŕčových žil a tiež zdôrazňuje riziká odkladania liečby.

 

Kompresívna terapia, pomocou sťahujúcich obväzov či pančúch síce čiastočne  nahrádza nedostatočnosť svalovej pumpy v lýtkach, zrýchľuje prietok krvi, zmierňuje opuchy, pocit únavy, bolesti, obmedzuje rozšírenie kŕčových žíl a zabraňuje tvorbe vredu predkolenia, prítomné kŕčové žily je však potrebné ošetriť - skleroterapiou, mininvazívnou chirurgiou alebo klasickou chirurgiou. V opačnom prípade bude ochorenie napredovať - zvýraznením ťažkostí, narastajúcim počtom varixov alebo vznikom vredu predkolenia. Odďaľovanie definitívneho ošetrenia je zbytočným rizikom,  ktorému je pacient vystavený. Riešenie komplikácií je časovo a ekonomicky náročnejšie. Ako vyplynulo z „Prvého slovenského ultrasonografického skríningu"   

u vysokého percenta postihnutých je možné úspešné ošetrenie ultrasonograficky navigovanou  penovou skleroterapiou. U pacientov, ktorí v minulosti potrebovali chirurgické riešenie, vieme dnes v 95% ošetriť postihnuté  kmene endovenóznou jednodňovou chirurgiou a to výkonom bez rezu, bez celkovej alebo spinálnej anestézy. Pacient je okamžite po výkone mobilný a odchádza domov. Na druhý deň môže ísť do práce. Žiadna z hore uvedených operácií nie je bolestivá ani počas výkonu ani po výkone. Nie je teda žiadny racionálny dôvod riešenie odkladať a čakať na komplikácie.

 

Hnutie za zdravé nohy v slovenských mestách

Každý, kto chce vedieť, v akom stave sú žily jeho nôh alebo pociťuje prvé príznaky chronického žilového ochorenia, môže navštíviť mobilnú ambulanciu s logom Hnutie za zdravé nohy. Počas roadšou, ktorá sa bude počas troch mesiacov konať v 46 slovenských mestách, odborníci vybavení vyšetrovacími prístrojmi ponúknu účastníkom akcie poradenstvo, pomoc a odporúčania týkajúce sa liečby. Viac informácií a presný plán tour nájdete na www.opuchnutenohy.sk.

 

Nezľahčujte problém vašich ťažkých nôh a poraďte sa s lekárom o správnej liečbe!

 

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.