Tradičný džem netradične
Autor(ka) : Gabika
Dátum a čas : 22.8.2014 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Hoci recepty na džemy bývajú súčasťou rodinného pokladu, občas nezaškodí vyskúšať aj niečo nové a netradičné. Džemy sa totiž dajú pripraviť z takmer každého druhu ovocia a je možné do nich pridávať zaujímavé ingrediencie ako zázvor, vanilku či čokoládu. Ich prípravy sa obávať nemusíte. S pomocníkmi na želírovanie od Dr.Oetker to zvládnete rýchlo, jednoducho a bez zbytočných pochybení.

Hoci recepty na džemy bývajú súčasťou rodinného pokladu, občas nezaškodí vyskúšať aj niečo nové a netradičné. Džemy sa totiž dajú pripraviť z takmer každého druhu ovocia a je možné do nich pridávať zaujímavé ingrediencie ako zázvor, vanilku či čokoládu. Ich prípravy sa obávať nemusíte. S pomocníkmi na želírovanie od Dr.Oetker to zvládnete rýchlo, jednoducho a bez zbytočných pochybení.

 

Nezvyčajné džemové kombinácie

Pri príprave obľúbeného džemu sa nebojte experimentovať. Okrem klasických marhuľových, slivkových a jahodových džemov vyskúšajte pripraviť džemy aj z exotickejších ovocí ako je ananás alebo melón. Jedinečná kombinácia ananásu a vanilky prinesie na váš stôl príjemné osvieženie. K melónu zase pridajte červenú papriku a vyrazte svojim hosťom dych úžasným melónovým čatní s paprikou. Tradičný malinový džem si tiež zaslúži niečo nové – vďaka zázvoru alebo čokoláde sa určite stane jedným z vašich favoritov. S džemom sa však dajú pripraviť aj hotové kulinárske veľdiela – napríklad spojením džemu a mäsa. K divine zvoľte brusnicový či šípkový džem, kačicu zase ozvláštnite medom a pomarančovým džemom. Akýkoľvek džem si dokážete pripraviť jednoducho sami doma. Bude vám k tomu stačiť len vybrané ovocie a vhodný želírovací prípravok Dr.Oetker, s ktorým si váš vlastný domáci džem, hoci aj z netradičných ingrediencií, uvaríte za pár minút.  

 

Želírovacie prípravky Dr.Oetker

Aby vaša snaha nevyšla nazmar, venujte výberu správnych prípravkov dostatočnú pozornosť. Základom procesu želírovania je pektín. Obsahuje ho každé ovocie, avšak v rôznom množstve. Všímajte si teda hlavne to, či je dané ovocie kyslejšie alebo sladšie, a či je viac alebo menej zrelé. Pri kyslom a menej zrelom siahnite po prípravku Dr.Oetker Gelfix Klasik 1:1. Naopak pri zrelom a veľmi sladkom ovocí zvoľte Dr.Oetker Gelfix Super 3:1. S ním bude mať váš džem intenzívnu ovocnú chuť a bude hotový za 6 minút. Ak by sa vám zdalo, že džem ešte nie je dostatočne tuhý, pridajte do neho ešte 1 – 2 kávové lyžičky kyseliny citrónovej od Dr.Oetker. Tá vám pomôže dosiahnuť tú správnu konzistenciu. A navyše ju budete môcť v domácnosti použiť aj na odstránenie vodného kameňa, napr. z rýchlovarných kanvíc alebo kávovarov.

 

TIP: Pochváľte sa svojim dielom a vyhrajte!

Podarilo sa vám pripraviť vynikajúci osobitý džem alebo úžasné jedlo, v ktorom je džem na prvom mieste? Odfoťte ho a spolu s receptom nám ho pošlite. Bude inšpiráciou pre iných milovníkov džemu a vy budete môcť navyše vyhrať zaujímavé ceny.

 

Ďalšie informácie o súťaži si môžete prečítať na http://www.zavaranie.sk/sk/sutaz/.

Viac inšpirácií, tipov a rád nájdete aj na stránke www.zavaranie.sk.

 

 

 

Želírovacie produkty, s ktorými sa džem vždy vydarí

 

Klasické džemy s 50 % ovocia

Ideálny na použitie pri kyslejšom alebo menej zrelom ovocí

Dr.Oetker Gelfix Klasik  1:1

Tradičný želírovací pomocník na výrobu ovocných džemov, marmelád a želé. Jedno balenie postačí na 1 kg ovocia, prípadne 850 ml ovocnej šťavy a 1,150 kg cukru. Už po 6 minútach varenia je džem hotový. Ak chcete dodať džemu ľahko karamelový nádych, použite trstinový alebo hnedý cukor.

 

Extra ovocné džemy až so 66 % ovocia

Ideální pri príprave džemov so stredne sladkým alebo stredne zrelým ovocím

Dr.Oetker Gelfix Extra 2:1

Tento želírovací prípravok je skvelý na prípravu džemov, marmelád alebo želé s vyšším obsahom ovocia. Postačí vám polovičné množstvo cukru, čo poteší aj priaznivcov zdravšieho životného štýlu. Jedno vrecúško vystačí na 1 000 g ovocia a 500 g cukru a varí sa rovnako iba 6 minút.

 

Dr.Oetker Želírovací cukor Extra 2:1

Jedno balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1 postačí na 1 kg ovocia alebo 1 l ovocnej šťavy a varí sa len 5 minút.  Keďže Želírovací cukor Extra 2:1 obsahuje kompletnú receptúru na spracovanie ovocia, na prípravu džemu, marmelády alebo želé stačí pripadať iba potrebné množstvo ovocia.

 

Super ovocné džemy až so 73 % ovocia

Na prípravu džemov s veľmi sladkým alebo veľmi zrelým ovocím

Dr.Oetker Gelfix Super 3:1

Ak chcete, aby váš džem alebo marmeláda mala intenzívnu ovocnú chuť, tento želírovací prípravok je určený presne Vám. Jedno balenie vystačí na prípravu džemov, marmelád či želé z 1 000 g ovocia a 350 g cukru. Príprava je rýchla, varí sa len 6 minút.

 

Dr.Oetker Želírovací cukor Super 3:1

Pokiaľ chcete pri varení džemov, marmelád alebo želé zachovať  výrazný podiel a tým aj chuť ovocia, použite pri ich príprave Želírovací cukor Super 3:1. Jedno balenie vystačí až na 1,5 kg ovocia.

 

Džemy aj pre diabetikov

Dr.Oetker Želírovací ovocný cukor

Používa sa na prípravu džemov, marmelád a želé vhodných aj pre diabetikov. Tvorí ho ovocný cukor – fruktóza  (97%) a náhradné sladidlá. Jedno balenie vystačí na 700g ovocia a varí sa len 3 minúty. Džemy pripravené s Želírovacím ovocným cukrom Dr.Oetker obsahujú až 74% ovocia.

 

Užitoční pomocníci nielen pre sladké zaváranie

Dr.Oetker Kyselina citrónová

Kyselina citrónová želíruje, konzervuje a okysľuje. Podporuje želírovací proces. Preto ak džem nie je po uvarení dostatočne tuhý, pridáme do neho ešte 1-2 kávové lyžičky Kyseliny citrónovej. Kyselina citrónová zároveň zvýrazňuje chuť ovocia i zeleniny, ktoré neobsahuje dostatok vlastných kyselín, ako napr. čučoriedky. Možno ju použiť aj na dochutenie šalátov, kompótov či nápojov. Balenie obsahuje 20 g kyseliny citrónovej v práškovej forme, čo zodpovedá asi 320 ml citrónovej šťavy.

Náš tip: Kyselina citrónová je skvelým pomocníkom aj pri odstraňovaní vodného kameňa, napr. v kávovaroch a pod.

 

Dr.Oetker Pomôcka na konzervovanie

Účinne ochraňuje spracovávané ovocie a zeleninu pred plesňami a kvasením a zároveň pôsobí ako konzervačný prípravok. Vhodná do džemov, marmelád, kompótov, sirupov, toppingov aj do nakladanej zeleniny.

 

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.