Cukrom už dnes nikto nesladí!
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 21.5.2014 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Keď prišiel do Európy cukor, ľudia ho považovali za lahôdku. Keď sa rozšíril a bol dostupný aj pre ľudí, rýchlo nahradil med. Napriek tomu, že v Južnej Amerike sa pestovala cukrová trstina, tamojší indiáni si uchovávali iné tajomstvo. Je ním rastlina stévia, ktorú v Paraguaji už po storočia používajú na sladenie čaju. V posledných rokoch sa rýchlo rozšírila už aj po Európe. Dnes je módnym trendom obmedzovať cukor, ktorý vo väčších množstvách naozaj nie je najzdravší. Prichádza tak vek sladidiel zo stévie!

Keď prišiel do Európy cukor, ľudia ho považovali za lahôdku. Keď sa rozšíril a bol dostupný aj pre ľudí, rýchlo nahradil med. Napriek tomu, že v Južnej Amerike sa pestovala cukrová trstina, tamojší indiáni si uchovávali iné tajomstvo. Je ním rastlina stévia, ktorú v Paraguaji už po storočia používajú na sladenie čaju. V posledných rokoch sa rýchlo rozšírila už aj po Európe. Dnes je módnym trendom obmedzovať cukor, ktorý vo väčších množstvách naozaj nie je najzdravší. Prichádza tak vek sladidiel zo stévie!

Čo je to stévia?

Stévia (Stevia rebaudiana) je rastlina pochádzajúca z tropických a subtropických oblastí Južnej a Strednej Ameriky. Rod Stevia zahŕňa približne 240 rôznych bylín a krov. Z hľadiska botanického zaradenia je stévia príbuzná napríklad slnečnici. Sladidlá zo stévie sú prírodného pôvodu, majú podobnú chuť ako cukor, približne 300-krát vyššiu sladivosť a zároveň prakticky nulovú energetickú hodnotu. Ich použitie v potravinách schválila aj Európska komisia. Sladidlá zo stévie patria medzi perspektívne suroviny potravinárskeho priemyslu. Ich prirodzený pôvod je okrem iného aj dôvodom, prečo sa uprednostňujú oproti synteticky pripraveným, ako sú aspartám, acesulfám K, a to ako spotrebiteľmi, tak aj odbornou verejnosťou.

 

Dobroty so sladidlom glykozidy steviolu zo stévie

Prečo je reč o sladidle glykozidy steviolu získaným zo stévie? Pretože dnes už sladidlo glykozidy steviolu získaným zo stévie nenájdete len v špecializovaných obchodoch, ale aj v širokom rade výrobkov. S novinkou, ktorá obsahuje  sladidlo glykozidy steviolu získaným zo stévie  prichádza aj Hellmann´s. Tradičná značka kečupov obohacuje svoj rad o nový Hellmann´s Kečup so sladidlom glykozidy steviolu získaným zo stévie. Kritický obsah pridaného cukru je znížený práve použitím sladila glykozidy steviolu získaným zo stévie. Kečup obsahuje o 50 % menej cukru než ďalšie varianty značky Hellmann΄s. To významne znižuje energetickú hodnotu kečupu bez kompromisov v chuti výrobku. Jedna porcia (polievková lyžica – 15 g) obsahuje len 35 kJ / 10 kcal.

 

Čo je kečup?

Kečup je druh hustej zeleninovej omáčky. V domácnostiach sa najčastejšie používa na dochutenie jedla, ako hotového, tak aj ako surovina pri varení. Produkt pochádza s najväčšou pravdepodobnosťou z Ázie. Názov „kečup“ je odvodený z čínskeho výrazu ke-tsiap (omáčka na ryby). Hlavnou surovinou je paradajkové pyré vo výrobe sa ďalej používajú koreniny, ocot a ďalšie prísady. Vďaka prídavku cukru a soli a konzumáciou kečupu spojenou s údeninami, hamburgermi či hranolčekmi býva často vnímaný ako „junk food“, produkt rýchleho občerstvenia s vysokou energetickou hodnotou a nevhodným nutričným zložením.

 

Podstatnou zložkou kvalitného kečupu sú paradajky. Jedna stredne veľká fľaša kečupu (450 g) je vyrobená približne z 9 stredne veľkých (75 g/kus) paradajok a jedna porcia s hmotnosťou 15 g zodpovedá přibližně jednej tretine čerstvej paradajky. V 100 gramoch nového Hellmann´s Kečupu so sladidlom glykozidy steviolu získaným zo stévie je však až 169 g paradajok!

 

Paradajky majú vysoký obsah vody, nízky obsah tuku a tým aj nízku energetickú hodnotu, obsahujú v menšom množstve vitamíny B3, B6, kyselinu listovú, vitamín C a E, farbivá zo skupiny karotenoidov (lykopén, beta-karotén) a rôzne polyfenoly s antioxidačným účinkom, draslík a vlákninu. Obsah vitamínu C možno považovať za významnejší, prekračuje 15% z referenčnej hodnoty príjmu v 100 g paradajok. Absorpcia lykopénu v organizme zo spracovaných paradajok sa ukazuje ako vyššia než pri konzumácii zodpovedajúceho množstva čerstvých paradajok. Draslík patrí medzi dôležité minerálne látky, hrá pozitívnu rolu pri udržiavaní normálnej hladiny krvného tlaku.

 

Viem, čo jem!

Pri posudzovaní výživovej hodnoty kečupu hrá najdôležitejšiu rolu obsah soli a pridaného cukru. Vysoká spotreba soli negatívne ovplyvňuje krvný tlak. Preto je vhodné vyberať si potraviny, ktoré majú menší obsah soli. Podobným spôsobom je sledovaný aj obsah pridaného cukru. Pridaný cukor zvyšuje energetickú hodnotu potravín bez toho, aby  poskytoval akúkoľvek ďalšiu pridanú výživovú hodnotu.

 

Medzinárodný vedecký výbor Choices International, ktorý sa snaží propagovať výrobky s nižším obsahom rizikových živín, ako sú nasýtené mastné kyseliny, transmastné kyseliny, sodík a pridaný cukor, stanovil pre omáčky na vodnej báze kritériá s limitným obsahom sodíka 750 mg / 100 g výrobku a energie 100 kcal / 100 g. Množstvo  kečupov na trhu má vyšší obsah soli a väčšina kečupov predávaných v obchodnej sieti prekračuje energetickú hodnotu, práve vďaka vyššiemu obsahu pridaného cukru.

 

V Česku a na Slovensku celosvetový program Choices reprezentuje spoločnosť Vím, co jím a piju. Karolína Hlavatá v edukačnom spote zo seriálu videí  Viem, čo jem, ktorý sa venoval kečupom a podobným výrobkom používaným na dochutenie pokrmov, vyhlásila, že pravdepodobne žiaden kečup nemôže získať logo „Viem, čo jem“. Novému Hellmann´s kečupu so sladidlom glykozidy steviolu získaným zo  stévie sa to však podarilo!

 

Hellmann´s Kečup so sladidlom glykozidy steviolu získaným zo  stévie aj s označením „Viem, čo jem“



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.