Staroba nie je choroba
Autor(ka) : Zuzan
Dátum a čas : 22.1.2014 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Vek, od ktorého môžeme človeka označiť za starého, oficiálne neexistuje. Kedysi sa staroba spájala s odchodom do dôchodku. Dnes je tento pojem relatívny. Mnohí ho však prisudzujú ľuďom nad 75 rokov. Hoci sa vek staroby nedá určiť, v porovnaní s minulosťou možno s istotou tvrdiť, že hranice sa posúvajú. Ten, kto bol pred pár desaťročiami považovaný za starého, je v dnešnej dobe v strednom veku.

Vek, od ktorého môžeme človeka označiť za starého, oficiálne neexistuje. Kedysi sa staroba spájala s odchodom do dôchodku. Dnes je tento pojem relatívny. Mnohí ho však prisudzujú ľuďom nad 75 rokov. Hoci sa vek staroby nedá určiť, v porovnaní s minulosťou možno s istotou tvrdiť, že hranice sa posúvajú. Ten, kto bol pred pár desaťročiami považovaný za starého, je v dnešnej dobe v strednom veku.

Aj Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré bojujú so starnutím populácie. Tento trend naberá čoraz globálnejší rozmer. U nás má pomerne rýchle tempo. Priemerný vek obyvateľov Slovenskej republiky v roku 2012 dosiahol hodnotu 39,3 roka. Vtedy sa narodilo 55 535 detí, čo je o 5 278 menej ako rok predtým.

Je veľký predpoklad, že takýto vývoj bude pokračovať. Presun starostlivosti z centralizovaných zariadení do domáceho prostredia bude preto nevyhnutný. Cestu, ako bez väčších investícií udržať kvalitu sociálnej i zdravotnej starostlivosti ponúka mobilný asistent ELA. Ide o prístroj, ktorý poskytuje prelomové riešenie, ako si udržať svoje zdravie a zároveň podporiť presun starostlivosti z centralizovaných zariadení do domáceho prostredia.

Asistent ELA je určený najmä starším ľuďom. Na Slovensku žije vyše 1,3 milióna dôchodcov. Väčšina z nich nevyhľadáva aktívny život, pretože keď starší človek začne na sebe pozorovať prvé závažnejšie zdravotné problémy, väčšinou preventívne obmedzí svoje aktivity. Následne ľahko vznikajú ďalšie a ďalšie riziká a to už aj pri činnostiach, ktoré boli doteraz bežnou súčasťou jeho života. Tento proces môže zastaviť len aktívna prevencia starnutia, ktorú ponúka ELA. Každý rok na Slovensku zomrie vyše 50 000 ľudí. Niektorí práve preto, že prestali žiť aktívne.

ELA má špičkovú technológiu, vďaka ktorej môže ľuďom poskytnúť pocit bezpečia a chrániť to najcennejšie – ľudský život. Stačí ak ju užívatelia budú mať vždy pri sebe. Prístroj  je totiž previazaný s nepretržitým pultom pomoci, ktorý by v prípade potreby kontaktoval rodinu, resp. volal záchranné jednotky. S mobilným asistentom ELA z pohybu nemusíte mať strach, stále budete v bezpečí. Veď STAROBA NIE JE CHOROBA!

Systém, ktorý sa už vyše 6 rokov vyvíja v Českej republike, momentálne požíva asi 300 našich susedov. Počas jedného roka zachránil 4 ľudské životy. Za špičkovým systémom je celý tím odborníkov, na čele ktorého je Radek Fiala. Šikovný vývojár má úctyhodný cieľ: „Chcel by som ďalej vyvíjať prístroje, ktoré by umožnili žiť ľuďom dlhšie so svojimi blízkymi.“



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.