Pozor na hrozbu Vianoc – PREJEDANIE!!!
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 11.12.2013 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Vianoce sú za rohom a s nimi aj tradičná sviatočná kuchyňa. Obrovské množstvo dobrôt a sladkostí, ktoré na nás v tomto období číha sa môže veľmi nepriaznivo odraziť aj na našom zdraví. Nie vždy si totiž náš organizmus dokáže poradiť so všetkými tými koláčikmi, maškrtami, šalátmi, klobáskami, vajíčkami či vyprážanými rybami, ktoré skonzumujeme.

Vianoce sú za rohom a s nimi aj tradičná sviatočná kuchyňa. Obrovské množstvo dobrôt a sladkostí, ktoré na nás v tomto období číha sa môže veľmi nepriaznivo odraziť aj na našom zdraví. Nie vždy si totiž náš organizmus dokáže poradiť so všetkými tými koláčikmi, maškrtami, šalátmi, klobáskami, vajíčkami či vyprážanými rybami, ktoré skonzumujeme. Nehovoriac o tom, že po sviatkoch si často krát zapíname opasok o dierku ďalej. MUDr. Majerčák, kardiológ a prezident Ligy proti obezite SR upozorňuje: „Majonézový šalát, vyprážaná ryba, zákusky a koláče v kombinácii s alkoholom predstavujú veľkú záťaž pre tráviaci systém. Ak vás trápi ochorenie žalúdka prípadne žlčníka, mali by ste si dávať pozor dvojnásobne. Vianočné menu však môžeme upraviť náhradou niektorých tradičných ingrediencií ich zdravším variantom. Napr. nahradiť “zlé” tuky “dobrými”, čiže napríklad maslo nahradiť kvalitným margarínom a vyhnúť sa tak tráviacim ťažkostiam.“  

 

 

JEDLO JE SKUTOČNÁ HROZBA

Cez sviatky na nás z každej strany číhajú “zlé” tuky, nadbytok cukru, soli a nezdravé množstvo potravín. Neprimeraná konzumácia ťažkých, mastných, vyprážaných jedál, koláčov a zákuskov v kombinácii s väčším množstvom alkoholu môže mať za následok prinajmenšom nafúknuté brucho alebo pálenie záhy.  Môžu sa však objaviť aj závažnejšie problémy, ako je napríklad žlčníkový záchvat a pod. Doktor Majerčák radí: „Pripraviť sa na sviatočný stravovací nápor by sme sa mali všetci. Začať môžeme stanovením hranice, za ktorú nepôjdeme. Odmietnuť ponúknuté jedlo, či alkohol nie je hanba. Predovšetkým ak ide o naše zdravie.” Čo sa tukov týka, dôležité je predovšetkým vyhnúť sa jedlám s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín a uprednostniť potraviny  s vysokým množstvom polynenasýtených mastných kyselín  - predovšetkým  omega 3.  

 

Nekontrolované prejedanie či konzumácia alkoholu môže mať aj horšie následky na zdravie. Najmä v súvislosti s pankreasom, ktorý vylučovaním tráviacich štiav pomáha spracovávať stravu v žalúdku. Ak sa mu spracovať potravu nepodarí, môže dôjsť k jeho zlyhaniu a zápalu. Akútnou pankreatitídou, ktorá sa prejavuje prudkými bolesťami, vracaním a horúčkou, sú ohrození aj zdraví ľudia. Pozor si v tomto prípade treba dávať najmä na alkohol. Na Slovensku je to všeliek. Pokiaľ si neviete pohárik odpustiť, určite by ste nemali siahnuť po niečom ostrom. Radšej si dajte suché biele víno, vínny strek alebo červené víno.

 

„Ešte väčší pozor by si mali dávať ľudia s chronickými ťažkosťami žlčníka.” upozorňuje MUDr. Majerčák a dodáva: „Strážiť by sa mali taktiež pacienti s problémami krvného tlaku. Mnohé vianočné jedlá obsahujú veľa soli, ktorá ľuďom s hypertenziou zbytočne zvyšuje krvný tlak. Opatrní musia byť aj pacienti s chronickými funkčnými chorobami tráviaceho traktu. Pri problémoch dráždivého čreva sa treba vyvarovať potravín, ktoré nafukujú a spôsobujú kŕče. Pri vysokom cholesterole by sa mali obmedziť najmä mastné jedlá. Nahradiť maslo kvalitným margarínom, klobásku jesť len striedmo a skôr suchšie druhy s cesnakom. Pri žalúdočnom vrede treba konzumovať ľahko stráviteľné jedlá primeranej teploty a navyše veľmi dobre požuté. Pri problémoch s pečeňou treba rezignovať na údené mäso a klobásu aj kapustnicu s vysokým percentom soli. Diabetici si musia strážiť hodnoty cukru pri konzumácii vianočného pečiva.”

 

SVIATKY PREŽIŤ A NIE PREŽUŤ

Vyprážané, údené, zabíjačkové... Bez týchto jedál si sviatky nevieme predstaviť. Je to však pre nás naozaj to pravé? „Vianoce sú o pokoji v duši v rodinnom kruhu a nie štartovacím dátumom na chudnutie. Užite si ich, nekazte si ich záväzkami a predsavzatiami. Do Troch Kráľov prehlasujem vaše miery za ideálne na prežitie Vianoc a privítanie Nového roka“, hovorí doktor Majerčák, zároveň však dodáva: „Dodržiavať zásady pestrej vyváženej stravy neznamená počas sviatkov hladovať. A nemusíme sa ani vzdať tradičného štedrovečerného menu. Ryba je naopak veľmi zdravá a kapustnica tiež nemusí byť vyslovene „zlá”. Zemiakový šalát vieme tiež pripraviť zdravšie. Stačí vymeniť niekoľko ingrediencií.”, hovorí doktor Majerčák. Dôležité je pritom dbať najmä na tuky, ktoré majú vplyv na kardiovaskulárny systém. Poznáme totiž “dobré” a “zlé” tuky. Vhodné je teda nahradiť napr. vyprážanú rybu lososom alebo tuniakom pripraveným na pare alebo na kvalitnej rastlinnej tukovej nátierke vhodnej na teplú kuchyňu napr. Flora Gold. Morské ryby obsahujú  dôležité esenciálne mastné kyseliny a úprava na rastlinnej tukovej nátierke namiesto na masle nás uchráni pred množstvom nasýtených mastných kyselín, teda “zlých” tukov.

 

MUDr. Majerčák ďalej radí: „Vynikajúca zásada je JLP : jedz len polovicu a ani samotné koláčiky nemusia byť každý vždy kalorickou bombou.  Napríklad snehové pečivo, tzv. pusinka, má pri hmotnosti 1,5 gramu len 10 kJ. Namiesto maslových krémov uprednostnite pudingové, tvarohové a nezabudnite ani na želatínu, na pečenie používajte kvalitný margarín namiesto masla. Namiesto vymastenia plechu tukom použite fóliu na pečenie. Vianočný stromček takisto nemusí byť ovešaný kolekciami a čokoládovými ozdobami. Veľmi dobre na ňom vyzerajú aj krásne vyleštené jabĺčka či vlašské orechy, ktoré sú navyše aj zdravé. Namiesto čokoládových guľôčok si môžeme pripraviť ovocné jednohubky. Stačí mesiačik čerstvej mandarínky, kúsok jablka či guľka hrozna. Namočíte ich do teplej horkej kvalitnej čokolády, dáte na špáradlo a necháte v chladničke stuhnúť. Uvidíte, aké je to chutné.”

 

 

Tu je niekoľko ďalších tipov na zdravšie vianočné dobroty:

 

- Maslo nahraďte rastlinným tukom s nízkym obsahom nasýtených mastných kyselín. Ideálnou voľbou je napr. kvalitná rastlinná tuková nátierka Flora.

- Klobásy by sme mali vynechať úplne. Ak už s a im nevieme vyhnúť mali by sme uprednostniť suchšie druhy s cesnakom.

- Biele pečivo by malo na stole vystriedať pečivo z celozrnnej múky, ktoré aj viac zasýti.

- Vyprážanie by mala nahradiť úprava jedál na pare. Prípadne dusenie, či pečenie. Pokiaľ už niečo chceme pripraviť na tuku, mali by sme voliť „dobré“  tuky. Napr. Pripraviť rybu môžeme aj napr. na rastlinnej tukovej nátierke Flora Gold, ktorá je vhodná aj na teplú kuchyňu.

- Majonézový šalát pripravte z kvalitnej majonézy a ideálne light, dodržujte veľkosť porcie, prípadne použite biely jogurt

- Biely cukor – obmedzte jeho spotrebu, prípadne nahraďte hnedým, ale aj tak dbajte na umiernenú konzumáciu,

- Bielu múku nahraďte celozrnnou.

- Tradičnú čokoládovú polevu nahraďte horkou čokoládou s vysokým percentom pravého kakaa. Bez prídavku tuku sa najnovšie označuje dokonca za zdravú!

- Orechy a ovocie by samozrejme na štedrovečernom stole nemali chýbať.

- Údeniny by sme mali z jedálnička vylúčiť úplne alebo ich prinajmenšom striktne obmedziť.

- Obmedzte spotrebu soli - namiesto presolených  maškŕt, si doprajte napr. zeleninové hranolčeky s dipom z kvalitnej majonézy s nízkym obsahom tuku

 

 

„Doprajte si dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, jadrá orechov a nezabudnite ani na pravidelný pohyb.”, radí doktor Majerčák a dodáva, že: „Pravidelný pohyb a prechádzky s rodinou sú počas sviatkov ešte dôležitejšie ako inokedy. Príjem kalórií je zvýšený a preto mu reba prispôsobiť aj ich výdaj. Namiesto vylihovania doma pri televíznej obrazovke sa určite treba vybrať aspoň na malú prechádzku. Kto lyžuje, tak aj na hory. Cvičiť sa dá dokonca aj pri varení. Napríklad stáť a pri miešaní polevy točiť raz jednou a potom druhou nohou.“ Zabúdať netreba aj na fakt, že žalúdok signalizuje pocit zasýtenia s oneskorením. Mali by sme preto jesť pomaly.

 

 

KEĎ NEODOLÁTE

Ak sa vám nepodarí odolať nástrahám sviatočnej kuchyne a objavia sa tráviace ťažkosti určite vám pomôže niekoľko rád, ako sa vyhnúť návšteve lekára.

 

1)      Zvýšte príjem minerálnych vôd a bylinkových čajov. Ideálnou voľbou sú najmä mätový a zázvorový čaj, ktoré pôsobia proti nevoľnosti a kŕčom. Zázvor vám pomôže aj s lepším trávením tukov. Pri bolestiach hlavy pomôže harmanček.

2)      Žalúdok skúste upokojiť domácim kuracím, či hovädzím vývarom.

3)      Pokiaľ vás trápi hnačka, pomôže tradične čierne uhlie a diétny režim.

4)      Žalúdok vám pomôže upokojiť aj jablko alebo citrónová šťava. Dobrou voľbou je aj nápoj z banánov a medu.

5)      Pri trápení so žlčníkom sa nevyhnete prísnej diéte a liekom.

6)      Ak vás potrápi zápcha skúste doplniť vlákninu (ovsené vločky a ovocie) v kombinácii s veľkým množstvom tekutín. Pomôcť môže aj soľný kokteil - liter teplej vody s dvoma lyžičkami soli treba vypiť a uvoľnenie sa dostaví do 20 minút.

 

Ak tráviace ťažkosti ustupujú pomaly, prípadne sa váš stav nemení alebo zhoršuje, vyhľadajte lekársku pomoc.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.