Reflexná masáž
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 27.11.2000 11:51
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Jednou z účinných metód alternatívnej medicíny alebo skôr doplnkovej terapie je reflexná masáž. Ide o masáž chodidla alebo ruky. Podobne ako akupunktúra je aj táto metóda založená na zistení, že na tele sú určité dráhy –meridiány alebo pozdĺžne a priečne kanály, ktorými prúdi energia.


Jednou z účinných metód alternatívnej medicíny alebo skôr doplnkovej terapie je reflexná masáž. Ide o masáž chodidla alebo ruky.
Podobne ako akupunktúra je aj táto metóda založená na zistení, že na tele sú určité dráhy –meridiány alebo pozdĺžne a priečne kanály, ktorými prúdi energia.
Keď má v kanáloch prekážku, telo sa vychýli zo svojej rovnováhy a ochorie. Prekážkou môžu byť stuhnuté svaly, svalové napätie, hrčky, zatvrdliny...
Keďže určité body na týchto dráhach zodpovedajú jednotlivým orgánom ľudského tela, ich spriechodnenie znamená vyliečenie alebo zmenšenie problémov.
Reflexológia však nepracuje s celým telom, ale iba s chodidlom, ktoré je takisto ako ucho alebo dlaň obrazom celého tela.
Je to samozrejme veľmi zjednodušene povedané, ale pre pochopenie pôsobenia reflexnej masáže by to malo stačiť.
Reflexnú masáž môže robiť terapeut, ale po čase a usilovnom štúdiu najmä tých bodov, ktoré sú pre nás dôležité, si ju môžeme robiť aj sami.

Napriek tomu, že sa reflexológia tvári ako moderná západná terapia, už pred piatimi tisíckami rokov ju používali v Číne, v Japonsku, v Indii .
Majstrami v nej boli aj Indiáni, kde patrila k súčasti istého rituálu. Do praxe na Západe sa dostala až v tridsiatich rokoch nášho storočia, čo nám nebráni v tom, považovať ju za novú metódu. Keďže ju po prvý raz v praxi použila istá Eunice Inghamová nazýva sa občas metódou tlakovej masáže Eunice Inghamovej.
Neskôr túto metódu po Európe rozšírili jej študenti. Výhodou reflexnej masáže je, že ňou môžeme nielen liečiť, ale aj diagnostikovať ochorenia, alebo sa venovať prevencii, ak zistíme, že niektoré veci by nám mohli, dedične, robiť problémy. Stačí sa zdôveriť terapeutovi a preventívnou masážou môžeme predísť hrozbe ochorenia problémového orgánu alebo výrazne oddialiť čas, kedy nám začne robiť starosti.
Najjednoduchšie sa dá zistiť stav orgánov tak, že terapeut prechádza jednotlivé body na meridiánoch a pevným tlakom skúša ich stav. Tam, kde má človek príjemný pocit, je všetko v poriadku.
Tam kde cíti bolesť, teplo alebo chlad, poprípade nepríjemný pocit, sa dá predpokladať choroba. Keďže niektoré miesta sú menej dostupné, dobrý terapeut vyžíva to, že určité zóny navzájom súvisia, ak sa mu zle masíruje priamo bod istého orgánu, použije iný bod, ktorý je vlastne jeho obrazom. Napríklad pravé koleno a pravý lakeť.
Odporcovia reflexnej masáže tvrdia, že sa nedá dokázať tok energie po meridiánoch a stav pacienta zlepšuje stimulácia nervových zakončení, ktorých je v chodidle približne sedemdesiattisíc! Aj keby to bola pravda, dôležité je, že po masáži chodidiel sa vám neuveriteľne uľaví.
Keďže už dávno holistickí lekári zistili / holistickí lekári liečia človeka ako celok a nie jeho jednotlivé orgány/, že bez ochorenia psychiky, neochorie telo, je význam reflexológie napríklad, len pri odbúravaní stresov, ktoré nás ničia, veľmi veľký. Vystresovaný človek, je totiž na najlepšej ceste k ochoreniu. Teda k porušeniu rovnováhy tela aj mysle. Je oslabený a preto otvorený chorobám.
Po reflexnej masáži sa stres odbúra, človek ožije, obranný systém je v pohotovosti a psychický aj fyzický stav človeka sa dostáva do rovnováhy.


BOJÍTE SA?
Návšteva u terapeuta zaoberajúceho sa reflexnou masážou je veľmi príjemná a bezbolestná.
Pohodlne ležíte v kresle s vyloženými nohami a terapeut vám masíruje mastencom natreté chodidlá. Najskôr sa vždy masíruje celé chodidlo, aby ste si zvykli na jeho dotyk a uvoľnili sa. Sedenie trvá približne hodinu a opakuje sa raz za týždeň.
Napriek zlepšeniu je dôležité, pokračovať v liečbe aspoň tri týždne a potom po šiestich týždňoch ísť na kontrolu a doplniť si energiu.

Ak máte po prvom sedení hnačku, alebo sa vám chce dáviť, alebo máte symptómy podobné nádche, či sa vám prechodne zhorší stav pokožky. Je to vynikajúce. To znamená, že telo sa stimuluje a chce sa zbaviť jedov.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.