Šperky menia tvár
Autor(ka) : Natália Križova
Dátum a čas : 26.11.2001 17:16
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Niekedy stačí jedna skromná ozdoba, napr. malé originálne perličky v ušiach a tvár hneď naberie lesk. Ale aj naopak – nevhodne zvolené šperky môžu príťažlivosť načisto stlmiť. Vybrať si správny šperk a zladiť ho k typu osobnosti, odevu a príležitosti je doslova umenie. Ako to máme robiť, aby sve zvýraznili svoje prednosti? Pripravili sme vám niekoľko ,,ťahákov“, ktoré vám napovedia, čo sa k čomu hodí, čo vám pristane a čo zdôrazní váš pôvab. Ak ste zabudli, aký príjemný pocit môže prebudiť aj drobnosť – zaujíavý prívesok alebo nové náušnice, je najvyšší čas osviežiť si pamäť. Napokon, blížia sa Vianoce.

NÁUŠNICE
Klasické náušnice aj klipsy nevychádzajú z módy. Nosia sa všetky veľké aj malé, moderné aj klasické, a všetky oživia tvár, omladia, dodávajú pôvab, zvýrazňujú farbu očí. Aj tu však treba dodržiavať niekoľko zásad.
Ak ste hrdá na svoje zelené oči, nedávajte si náušnice so smaragdom a pri modrých sa radšej vyhýbajte tyrkysom, lazuritu a modrým sklíčkam. Kamene tej istej farby opticky oslabia farbu očí a odpútavajú od nich pozornosť.
Ak máte veľmi jemnú a úzku tvár, radšej si vyberajte malé perličky, čo najjednoduchšie farebné kamienky a univerzálne striebro. Ťažké, visiace náušnice s veľkými kameňmi dodávajú tvári smutný, unavený výzor. Vyhýbajte sa im.
Ak ste už dávno neboli na dovolenke a cítite sa ste vyčerpaná, oživte svoju tvár teplejším akcentom, napríklad neveľkými náužnicami z teplého zlata. Nemali by v nich byť čierne ani grafitové kamene – tieto zdôrazňujú sivastý odteň unavenej pokožky.
Ak chcete vyzerať sviežo a mladistvo, vyberte si náušnice alebo klipsy s ligotavými kameňmi: rubínmi, zirkonmi alebo žiarivými sklíčkami. Zvýraznia lesk očí.
Ak máte malé oči, vyhýbajte sa veľkým kruhom alebo veľkým, geometrickým tvarom.. Vyberte si malé a nenápadné náušnice. Veľké a masívne celkom ,,strácajú“ pohľad.

Čo je veľa, to je veľa!
Aj pri šperkoch si treba vždy zachovávať mieru, preto ani vy radšej nepreháňajte:
1. So zlatom – ťažké, klasické zlato v starom ruskom štýle diskrétne opúšťa módu. Preto na seba nevešajte zlaté náušnice siahajúce až po krk a hrubočizné zlaté retiazky.
2. S módnou bižutériou – čo je dobré pre tínedžerky, nemusí byť dobré pre zrelšie ženy. Ak ste v škole nosievali supermódne plastikové náramky neznamená to, že v nich budete vyzerať úžasne aj dnes. Kupujte si také ozdoby, v ktorých sa cítite dobre a sú vhodné aj k vášmu súčasnému šatníku. Avantgardu posuňte na nižšie priečky.

NÁRAMKY
Náramky, s ktorými sme v posledných rokoch zaobchádzali macošsky, sa vracajú - znova sa začína ich čas! Celý rad módnych, zvoniacich náramkov vyzerá najlepšie na štíhlej, opálenej ruke. Takisto aj náramok na rameno vyzerá dobre iba na vyšportovanej ruke a nie vtedy, keď ho oblievajú tukové vankúšiky. Náramky sa nemajú obzvlášť radi s prsteňmi – príliš veľa prvkov v tesnej blízkosti vyvoláva dojem preplnenosti a jarmoku. V súčasnosti sú najmódnejšie tenké, splietané strieborné a zlaté náramky. Pristanú každému a dodávajú ruke ľahkosť a eleganciu – najmä ak ich nosíme niekoľko naraz. Ani starožitné náramky nevychádzajú z módy, ale určite sa nehodia k šatám z denimu.

ŠPECIÁLNE PRÍLEŽITOSTI

Do práce
V práci by sme nemali cinkať šperkami. Preto si vyberajte radšej klasické kúsky v menších množstvách. Vhodné sú strieborné náušnice napríklad s ametystom alebo elegantná retiazka. Do práce sa hodí aj ,,vážny“ geometrický prsteň.
Večer pri sviečkach
Na väčšie príležitosti, najmä na večer, si vyberte rafinovanejšie šperky – rubínové klipsy, prsteň s tyrkysom alebo dlhé náušnice, ktoré odrážajú svetlo. Musíte sa ligotať! Odraz svetla dodá vašim očiam lesk a pohľadu tajomnosť.
Rodinná slávnosť
Na veľkú rodinnú slávnosť sa takisto hodia efektnejšie šperky: rodinný náhrdelník, prsteň po prababičke, skrátka čosi, čo leží na dne šperkovnice a čaká na výnimočnú príležitosť. Neobyčajne atraktívne sú veľké náhrdelníky, napríklad z neopracovaných koralov alebo veľký jantár na striebornom podklade, alebo tenučké drôtiky s malými perličkami, niekoľkokrát obkrútené okolo hrdla.
Čosi na cesty
Zamatová stužka, vypletaný exotický náramok, šnúrka drobných korálov na zápästí – niečo podobné celkom postačí, aby ste sa cítili žensky príťažlivo aj na cestách a nemuseli sa báť prípadnej straty alebo krádeže.

Pokračovanie z


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.