Bojujte proti vlhkosti v domácnosti
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 22.11.2013 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Vlhkosť v domácnosti sa zvyšuje pri každodenných činnostiach, najmä pri sprchovaní, kúpaní, varení, ale aj praní a sušení bielizne. Ak si nedáte pozor, zvýšená vlhkosť sa okrem nepríjemného zápachu prejaví aj vznikom plesní a rastom húb. Život v takomto prostredí ohrozuje každého člena domácnosti, preto je nevyhnutné klímu v interiéri regulovať. Ak neviete ako na to, ponúkame vám jednoduché riešenie.

Vlhkosť v domácnosti sa zvyšuje pri každodenných činnostiach,  najmä pri sprchovaní, kúpaní, varení, ale aj praní a sušení bielizne. Ak si nedáte pozor, zvýšená vlhkosť sa okrem nepríjemného zápachu prejaví aj vznikom plesní a rastom húb. Život v takomto prostredí ohrozuje každého člena domácnosti, preto je nevyhnutné klímu v interiéri regulovať. Ak neviete ako na to, ponúkame vám jednoduché riešenie.

Okrem bežného vetrania vám k príjemnému prostrediu pomôžu sadrové stierky a omietky, ktoré majú priaznivé pH a sú vhodné aj pre alergikov, do detských izieb a spální. Sadra je totiž prírodný materiál, ktorý svojimi pórmi prijíma zvýšenú vlhkosť a pri suchej klíme ju naopak vracia prostrediu. To znamená, že jemne reguluje klímu bez vášho pričinenia a vytvára tak lepší pocit z bývania.

Stena ako regulátor vlhkosti

Sadra sa teší veľkej obľube predovšetkým pre jej zdravotnú nezávadnosť, estetický prínos a rôzne možnosti využitia. Pomocou nej vykúzli absolútne hladkú, alabastru sa podobajúcu stenu s jemným a na dotyk príjemným povrchom prakticky každý domáci majster či gazdinka. Možno ňou vyrovnať povrch pred maľovaním, lokálne opraviť nerovnosti, vyplniť trhliny, ale aj celoplošne stierkovať a omietať. Klimaregulujúce vlastnosti sadry sa však považujú za zásadné.

Jednoduché spracovanie, rýchle schnutie

Práca so sadrou je naozaj jednoduchá a rýchla. Pri samotnom spracovaní však treba dodržať niekoľko základných pravidiel. „Suchú zmes sypeme vždy do čistej vody a nikdy nie naopak. Ak na miešanie používame elektrické miešadlo, nastavíme ho na nízke otáčky. Na spracovanie sadrových stierok a omietok je vhodné hliníkové a nerezové náradie“, radí Patrik Bánik, produktový manažér spoločnosti Rigips. Po nanesení materiálu steny rýchlo schnú, povrch nie je potrebné brúsiť, a teda nevzniká zbytočná prašnosť. Určite oceníte aj zlepšenie akustických vlastností stien a tepelného prestupu, ako aj prípadné ľahké odstránenie tapiet z povrchu.

Tipy na úpravu stien

Sadrové stierky sa využívajú aj ako podklad pod tapety, ktoré sú dnes veľmi trendy. Tapety sú však citlivé na rovnosť a hladkosť steny, preto sa povrch odporúča najskôr vystierkovať. Pokiaľ sa vám absolútne hladká stena javí ako nudná, môžete ju skrášliť niektorou z metód plastickej dekorácie. Vyskúšajte napríklad plastický reliéf, hrebeň, kefu či špongiu, fóliový alebo reliéfny valček. Na základnú suchú a vytvrdnutú vrstvu sadrovej stierky nanesiete ďalšiu vrstvu stierky, v ktorej ihneď po nanesení vytvárate plastické štruktúry.

A vaše steny budú nielen krajšie, ale vďaka výnimočným vlastnostiam sadry aj zdravšie. Okrem toho, že ide o prírodný ekologický materiál, je nenáročný na spracovanie a schne naozaj rýchlo, preto už zajtra môže byť z vášho príbytku príjemnejšie miesto pre život.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.