DIAMANT - symbol osvietenia a dokonalosti.
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 4.6.2000 18:53
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Ak vlastníte čo len malý briliant, patríte k TOP. Samozrejme, že to nie je jediné kritérium, ale vedieť čo to o diamantoch, patrí už dnes k základnej gramotnosti...

Keď sa slávny moreplavec Marco Polo vrátil z Číny, stráže ho nechceli pustiť do mesta. Chudoba bola vec, ktorú vtedajšia spoločnosť za žiadnych okolností neodpúšťala. Napokon ich síce presvedčil, ale jeho rodáci sa na neho naďalej pozerali ako na dobrodruha a trhana. Slávny cestovateľ mal však pre svojich Benátčanov pripravené prekvapenie. Usporiadal pre nich veľkolepú hostinu a práve vo chvíli, keď zvony katedrály odbíjali polnoc, rozkázal sluhovi, aby rozstrihol jeho dotrhané tatárske háby. Zo šiat sa za svitu Luny začali sypať rubíny, zafíry, smaragdy a najmä diamanty. O sláve Marca Pola od tej chvíle viac už nikto nepochyboval.
Je len málo vecí, ktoré dokážu tak opantať myseľ človeka, ako bohatstvo, moc i lásku vyjadrujúce drahé kamene. Ľudia kvôli nim umierali, dobrodruhovia opúšťali svoje domovy a krásne ženy sa kvôli nim s radosťou oddávali silným mužom. Korunovaným kráľom drahých kameňov je nesporne diamant. Najtvrdší, najvzácnejší nerast vytvorený za záhadných okolností v podmienkach, aké sú sto - dvesto kilometrov pod povrchom zeme. Okrem jeho dokonalej tvrdosti je pozoruhodný aj vek diamantov. Odhaduje sa na 600 000 až do 2,5 bilióna rokov, ale tie biliónové sú skôr rarita. Dá sa však smelo povedať, že diamant si pamätá takmer toľko ako naša matka Zem. Najskôr sa javí ako čistý uhlík a nikto si ho nevšíma, neskôr sa mení na diamant a na záver sa v rukách zručných brusičov stáva briliantom. V tejto podobe je už oň mimoriadny záujem. Magický kameň žiariaci ako tajomná hviezda zeme sa povinne nachádza v klenotnici všetkých mocných a bohatých.
Diamant neteší iba svojich majiteľov, ale aj ďalšie tisícky ľudí na celom svete, ktorým dáva prácu. Či už sú to obchodníci, bankári, brusiči, kopáči, baníci, predavači, dizajnéri, klenotníci, starožitníci, šperkári, geológovia atď. A hoci je to obchodný artikel, pri jeho ťažbe, brúsení i predaji existujú zvláštne pravidlá. Do impozantnej budovy na londýnskom Holborn Circus, kde sídli najväčšia firma kontrolujúca väčšinu svetovej ťažby diamantov De Beers Consolidated Mines, sa obyčajný smrteľník len tak nedostane. Za múrmi a mrežami obrovskej stavby sa raz za mesiac pripravujú dodávky pre približne dvesto zákazníkov z celého sveta. Len vybrané obchodnícke, brusičské a klenotnícke firmy s kapitálom, ktorý môže uspokojiť diamantový syndikát, majú nárok na zásielku trblietavých kameňov. Zásada je, že ani najbohatší a najstarší klienti firmy De Beers si nemôžu vyberať. Diamanty sa prideľujú podľa situácie na trhu a podľa ťažby.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.