Ľadové kávové potešenie
Autor(ka) : Lucia
Dátum a čas : 19.8.2013 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Mnohí z nás s ňou začínajú svoj deň, pre niektorých je povzbudením či odmenou. Reč je o káve, lahodnom nápoji výnimočnej chuti. Vedeli ste, že ročne sa na Zemi vypije viac ako 400 miliárd šálok a vôňa kávy patrí k najlepšie rozpoznateľným vôňam na svete? V horúcom lete si milovníci kávy s pôžitkom vychutnávajú aj chladené kávové nápoje ako ľadovú kávu či caffé latte freddo – ľadové latte. V štýlových kaviarňach Café Dias, ktoré sú súčasťou vybraných kníhkupectiev Panta Rhei, si môžete vychutnať okrem lahodného espressa či nadýchaného cappuccina aj ľadové nápoje prichystané z kávy Dias.

Mnohí z nás s ňou začínajú svoj deň, pre niektorých je povzbudením či odmenou. Reč je o káve, lahodnom nápoji výnimočnej chuti. Vedeli ste, že ročne sa na Zemi vypije viac ako 400 miliárd šálok a vôňa kávy patrí k najlepšie rozpoznateľným vôňam na svete? V horúcom lete si milovníci kávy s pôžitkom vychutnávajú aj chladené kávové nápoje ako ľadovú kávu či caffé latte freddo – ľadové latte. V štýlových kaviarňach Café Dias, ktoré sú súčasťou vybraných kníhkupectiev Panta Rhei, si môžete vychutnať okrem lahodného espressa či nadýchaného cappuccina aj ľadové nápoje prichystané z kávy Dias.

 

Legendárna káva

Domovom kávy je Etiópia, kde kávovníky dodnes rastú voľne v prírode. O jej prvom spracovaní a pražení koluje mnoho povestí. Podľa nich boli prvými milovníkmi kávy mnísi, ktorí zistili, že káva zaháňa spánok a pomáha v koncentrácii. Podľa inej legendy sa začal proces praženia veľmi náhodne. V Abesínii začal horieť les a z požiaru sa šírila taká vábna vôňa, že obyvatelia blízkej dediny začali pátrať po jej zdroji. Zistili, že ide o plody kávovníka a ich upražením môžu získať lahodný nápoj. Nech už bola skutočnosť akákoľvek, prvý záznam o pražení kávy pochádza zo 14. storočia z Arábie. Odtiaľ sa dostala káva do Európy. Najskôr bolo pitie kávy považované za módnu záležitosť šľachty, až neskôr ju prijalo aj široké obyvateľstvo. Dnes je najrozšírenejším nápojom na svete.

 

Ľadové kávové nápoje z Café Dias

Ak máte chuť na pravé kávové osvieženie, zamierte do obľúbených kaviarní Café Dias. V letných mesiacoch si môžete v príjemnej atmosfére vychutnať ľadovú kávu s chutnou zmrzlinou. Milovníci caffé latte si tiež prídu na svoje v podobe caffé latte freddo, teda ľadového latte. Možno by sa mohlo zdať, že caffé latte je výdobytkom dnešnej doby, ale opak je pravdou. Tento pojem prvýkrát použil už v roku 1867 William Dean Howells vo svojich Talianskych cestách.

 

Ľadová káva a caffé latte freddo je v kaviarňach Café Dias pripravovaná z obľúbenej kávy Dias, zmesi 100 % arabík, ktoré sa navzájom dopĺňajú a dodávajú tejto káve charakteristickú korenistú vôňu a bohatú zamatovú chuť. Zaujímavosťou je aj to, že káva Dias je pražená výlučne pre kaviarne Café Dias. A keďže sú tieto obľúbené kaviarne súčasťou vybraných kníhkupectiev Panta Rhei, letnú pohodu si užijete nielen pri chutnom osviežujúcom nápoji, ale i dobrej knižke.

 

 

 


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.