PITE PO DÚŠKOCH, NIE PO LITROCH!
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 16.7.2013 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Žiadny nápoj - žiadna káva, žiadny čaj, žiadne malinovky nenahradia čistú vodu. Tieto nápoje majú totiž svoj vlastný chemický program a maria pozitívne účinky vody. Minerálne vody zase obsahujú minerálne látky, ale ich rôzny obsah v jednotlivých druhoch môže byť niekedy až na škodu. Preto je najvhodnejšie piť mierne zásaditú pramenitú vodu s nízkou mineralizáciou.

Nič nenahradí pramenitú vodu

Žiadny nápoj - žiadna káva, žiadny čaj, žiadne malinovky nenahradia čistú vodu. Tieto nápoje majú totiž svoj vlastný chemický program a maria pozitívne účinky vody. Minerálne vody zase obsahujú minerálne látky, ale ich rôzny obsah v jednotlivých druhoch môže byť niekedy až na škodu. Preto je najvhodnejšie piť mierne zásaditú pramenitú vodu s nízkou mineralizáciou.

A čo odporúčajú odborníci? Podľa MUDr. Beňovej je ideálnym základom pitného režimu detí i dospelých neperlivá pramenitá voda, ktorá má nižšiu celkovú mineralizáciu, pomer vápnika a horčíka 2:1 a mierne zásadité pH ako napr. voda Lucka. Minerálky odporúča piť umiernene a iba z liečebných dôvodov. „Zdravé je piť priebežne počas celého dňa a nie nadmerné množstvo naraz,“ vysvetľuje odborníčka a odporúča: „Čo sa týka režimu pitia, mali by sme piť počas dopoludnia, po obede a poslednú dávku tekutín doplniť počas večera, nie však bezprostredne pred spaním.“

 

Viete, že počas hodiny by ste nemali vypiť viac ako 1,5 litra vody? Telo je totiž schopné za hodinu spracovať 700 mililitrov, maximálne liter. Ak do seba nalejete viac, hrozí vám „prepitie“ vodou (tzv. Excessive Drinking Water-Disease), čo je nebezpečný, akútny, život ohrozujúci stav spôsobený prílišnou dávkou vody v malom časovom rozmedzí.

 

Pite bezpečne!

„Riadenie obsahu vody a solí v tele majú na starosti obličky. Odstraňujú z krvi splodiny metabolizmu, ale aj prebytočnú vodu,“ hovorí MUDr. Beňová a vysvetľuje: „Ak toho v krátkej dobe vypijeme priveľa, obličky nestíhajú filtrovať vodu z krvi, takže je príliš zriedená. Nadbytok vody rozvádzaný po tele potom pre nás môže byť nebezpečný, tak, ako aj jej nedostatok. Hrozia opuchy, poruchy krvného obehu, kŕče.“ Podľa slov lekárky najhorším dôsledkom „prepitia“ vodou môže byť až život ohrozujúci takzvaný osmotický opuch mozgu. „Keď totiž voda s minimom rozpustených solí omýva bunky v tele, začnú sa tieto vplyvom osmózy rozpínať. Telo našťastie má spôsoby, ktorými menšie nerovnováhy v príjme tekutín dokáže vykompenzovať. Ak však v krátkom čase vody prijmeme extrémne množstvo, vznikajú vážne poruchy v celom organizme,“ varuje lekárka pred nebezpečenstvom pitia väčšieho množstva tekutín naraz, najmä pred bezhlavými a nebezpečnými výkonmi.

 

Svetový rekord: 1,5 litrová fľaša vody vypitá za 4,88 sekundy!

§   Na Youtube nájdete napríklad vypitie 9 litrov minerálky za 10  minút, „exnutie“ dvoch litrov piva za 10,81 sekúnd, ale je tu aj šialenec, ktorý "vyexoval" fľašu vodky za tridsať sekúnd!

§   Aj na Slovensku máme podobných rekordérov. Marek Vittek sa zúčastňuje súťaží v pití piva na čas. Obsah litrového pohára s pivom vypije za 2,53 sekundy. Trénuje každý deň s dvoma litrami vody - viac už vraj jeho žalúdok neprijme.

§   Výkričníkom je prípad dvadsaťosemročnej Američanky, ktorá v rozhlasovej súťaži počas troch hodín vypila šesť litrov vody a následne v bolestiach, s opuchom mozgu zomrela.

§   „Prepitie“ môže vyvolať zmeny farby tváre, nevoľnosť, vracanie, závraty, ale aj nepokoj, kŕče, či bezvedomie. Navyše úmrtnosť v týchto prípadoch dosahuje až 50%.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.