ČO PIJÚ KRAVIČKY?
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 18.6.2013 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Vedeli ste, že dospelý ľudský organizmus je zo 40-60 % tvorený vodou? Množstvo vody v organizme sa pritom v priebehu života mení: plod jej má 94%, novorodenec 77%, dojča do pol roka veku 72%, dieťa do 2 rokov 69% a dieťa do 7 rokov je zo 63% z vody. Prečo sa jej teda mnohí z nás zbytočne stránia?

Vedeli ste, že dospelý ľudský organizmus je zo 40-60 % tvorený vodou? Množstvo vody v organizme sa pritom v priebehu života mení: plod jej má 94%, novorodenec 77%, dojča do pol roka veku 72%, dieťa do 2 rokov 69% a dieťa do 7 rokov je zo 63% z vody. Prečo sa jej teda mnohí z nás zbytočne stránia?

 

Plne dojčené dieťa žiadne iné tekutiny než materské mlieko nepotrebuje

Materské mlieko obsahuje 83% vody, navyše tiež všetky potrebné výživné látky, ktoré malý organizmus čerstvo narodeného dieťatka potrebuje, takže podávanie čohokoľvek iného deťom do pol roka veku je úplne zbytočné. Je preň tou najlepšou výživou, ktorú môže mamička dieťaku poskytnúť.

Objavujeme vodu

Nedojčeným deťom možno od piatich mesiacov, dojčeným deťom od pol roka veku začať podávať dojčenskú vodu. Z psychologického aj pediatrického hľadiska je totiž „učiť sa piť“ rovnocenné „učiť sa jesť“. Spolu so zavádzaním prvých príkrmov tak začíname dieťa učiť aj na prvý pohárik s čistou vodou – ideálne dojčenskou, ktorá spĺňa tie najvyššie zdravotné a hygienické štandardy; spočiatku postačí 50 ml denne.

 

Dojčenskú vodu, ktorá má teplotu ľudského tela, možno podávať zo začiatku lyžičkou alebo striekačkou párkrát za deň, nech sa s ňou dieťatko oboznámi. Ak nechce piť z pohárika, môžeme siahnuť po poháriku so zobáčikom, po fľaši s dojčenskou vodou s detským uzáverom alebo po poháriku so slamkou.

 

Dieťatko začne aj samé vyhľadávať pohárik či fľašu a to väčšinou vtedy, keď sú príkrmy, ktoré konzumuje hutnejšie a obsahujú menej vody. Vtedy je dieťatko schopné, aj ochotné piť z pohárika.“, objasňuje pediatrička MUDr. Eva Beňová dlhoročné skúsenosti s objavovaním vody a dodáva: „Nemusíme sa báť, že zavedenie pitného režimu bude viesť k zníženiu frekvencie dojčení a tým i k poklesu produkcie materského mlieka. Dieťa predsa prikrmujeme a dávame mu piť vodu vtedy, keď je na to pripravené, je to jeho prirodzené obohatenie. Dojčenie však nie je potrebné úplne zrušiť, je dôležité na posilnenie citovej väzby.“

 

Vzhľadom na nezrelosť obličiek je pre dojčatá pitie dojčenskej vody zdraviu prospešné, má totiž nižší obsah minerálov, nevyvoláva u nich hnačkové ochorenia a je tiež veľmi dobrým pomocníkom na cestách.

 

VšímAjte si rozdIElY!

„Dojčenská voda je hlboko pod povrchom zeme v bezchybnej kvalite a zložení, preto už nemusí prejsť ďalšou úpravou. Ja osobne mám dobré skúsenosti a odporúčam dojčenskú vodu Lucka, ktorá má nižšiu celkovú mineralizáciu, ideálny pomer vápnika a horčíka 2:1 a mierne zásadité pH. Vďaka tomu je najlepším základom pitného režimu budúcich mamičiek na zabezpečenie zdravého vývoja plodu a po pôrode je ideálna aj pre dojčatá. Absolútna neškodnosť tejto vody umožňuje prípravu dojčenskej stravy a to i bez tepelnej úpravy."vysvetľuje MUDr. Eva Beňová.

TIP: Predtým, ako sa rozhodnete dať vodu z vodovodu vášmu dieťatku, je vhodné ju dať otestovať. Sú totiž lokality, kde voda z vodovodu spĺňa limity dojčenskej vody (s výnimkou obsahu chlóru), avšak vo všeobecnosti sú limity vody z vodovodu podstatne benevolentnejšie ako limity dojčenskej vody.

 

           

Dojčenská voda aj pre mamičku

Tehotná žena by mala piť kvalitné tekutiny. Vhodné sú neochutené pramenité vody bez zbytočných kalórií, s nízkym obsahom minerálnych látok a vyváženým pH. Kľudne môže siahnuť po dojčenskej vode, ktorá prospieva predovšetkým plodu a budúca mamička nemusí mať navyše obavy z toho, že telu dodáva látky, ktoré by jeho zdravému vývoju neprospeli. „Dojčiaca mamička by mala v priebehu každého dojčenia alebo krátko po ňom vždy vypiť približne  pohár dojčenskej vody.“, vysvetľuje MUDr. Beňová: „Dostatočný pitný režim totiž zabezpečuje potrebnú laktáciu, ale tiež pomáha pri vyrovnaní krvného tlaku, pri problémoch so zápchou, zadržiavaním vody v organizme či bolestiach hlavy.“

 

Tatino je vzor

Podľa najnovších výskumov stravovacie návyky vytvorené v detstve výrazne ovplyvňujú celoživotné stravovacie zvyklosti. „Pre deti sú hlavným vzorom rodičia, nielen čo sa týka jedenia, ale tiež pitia – čo pijú oni, chce piť aj dieťa.“, hovorí pediatrička: „Ak sme pre deti pozitívnym príkladom a osvoja si zdravý životný štýl, dávame im do života neoceniteľný dar.“

 

Nezabudnite na to a siahnite nabudúce namiesto koly radšej po čistej neochutenej vode. Na každodenné pitie ľudí bez rozlíšenia veku a zdravotného stavu sú vhodné pramenité vody s mineralizáciou (obsahom rozpustených látok) 200 – 500 mg/l. Väčšina klasických minerálok má vyššiu mineralizáciu a hlavne obsahuje viac sodíka, pri pitnom režime detí je tiež potrebné sledovať hodnoty dusičnanov, dusitanov, ale aj fluóru, chlóru, či iných nežiaducich látok. S dojčenskou vodou však máte istotu, že vaše dieťatko má aj dostatočný prísun minerálov potrebných pre jeho zdravý rast a vývoj a pri jej výrobe boli aplikované tie najvyššie ochranné opatrenia. A čo je dobré pre deti, je predsa vhodné aj pre dospelákov! Ak váš drobec bude predsa len vymýšľať, že by chcel niečo farebnejšie, nezabudnite sa vynájsť a pútavo mu porozprávajte, čo pijú psíky, koníky či kravičky. Tak na zdravie!

 

KVALITA MÁ VEĽA VÝHOD

Pramenitá dojčenská voda predstavuje tú najlepšiu voľbu pre pitný režim dieťaťa. Voda z vodovodu totiž môže mať vhodné zloženie, ale, bohužiaľ, ho presne nepoznáme (je závislá od vodného zdroja, oblasti a tiež stavu vodovodných rozvodov).

Na etikete dojčenskej vody je uvedená presná analýza spĺňajúca normy na vodu vhodné nielen na prípravu stravy pre dojčatá (a je tak vhodná pre bábätko od prvého dňa života), ale je ideálna aj na správny každodenný pitný režim detí od pol roka veku. Dojčenskú vodu Lucka úplne neperlivú navyše nie je potrebné pred použitím prevárať, stačí ju len ohriať na požadovanú teplotu.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.