Jesenná časť 7. ročníka Kinderiády úspešne ukončená
Autor(ka) : Peter
Dátum a čas : 13.12.2012 11:49
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

V jeseni sa začal v poradí už siedmy ročník Kinderiády, atletických pretekov určených pre žiakov druhých až piatych tried základných škôl. Cieľom podujatia je zoznámiť deti s atletikou a formou súťažných pretekov podporiť ich vzťah k tomuto nádhernému športu. Kinderiáda prebieha na Slovensku od roku 2006 a doposiaľ sa pretekov zúčastnilo takmer 10 000 detí z viac ako 1 200 škôl z celého Slovenska. Jesenná etapa siedmeho ročníka skončila posledným regionálnym kolom v Bratislave. Zúčastnilo sa jej spolu 650 žiakov z 82 základných škôl. Deviati víťazi jesenných častí Kinderiády postupujú do bratislavského finále, kde sa stretnú s patrónkou aktuálneho ročníka, Luciou Klocovou.

V jeseni sa začal v poradí už siedmy ročník Kinderiády, atletických pretekov určených pre žiakov druhých až piatych tried základných škôl. Cieľom podujatia je zoznámiť deti s atletikou a formou súťažných pretekov podporiť ich vzťah k tomuto nádhernému športu. Kinderiáda prebieha na Slovensku od roku 2006 a doposiaľ sa pretekov zúčastnilo takmer 10 000 detí z viac ako 1 200 škôl z celého Slovenska. Jesenná etapa siedmeho ročníka skončila posledným regionálnym kolom v Bratislave. Zúčastnilo sa jej spolu 650 žiakov z 82 základných škôl. Deviati víťazi jesenných častí Kinderiády postupujú do bratislavského finále, kde sa stretnú s patrónkou aktuálneho ročníka, Luciou Klocovou.

 

Lucia Klocová, jedna z najvýraznejších slovenských atletických osobností, sa stala patrónkou siedmeho ročníka Kinderiády. Sympatická bežkyňa sa primárne venuje behu na 800 m a na 1 500 m. Vďaka svojej športovej vytrvalosti a náročnej príprave má na konte niekoľko významných ocenení z domova aj zo zahraničia. Skvelý výkon podala na tohtoročných Letných olympijských hrách v Londýne, kde sa umiestnila na 8. mieste v behu na 1500 m. S olympijským časom 4:02,99 minút vytvorila slovenský rekord v danej disciplíne a zároveň sa zaradila medzi najlepšie bežkyne sveta. Lucia je výborným príkladom toho, že lásku k športu si človek buduje od detstva: „Šport som milovala už odmalička. Vždy som sa zúčastňovala rôznych športových súťaží a chuť súťažiť ma poháňala dopredu.“ Aj preto Lucia prijala záštitu nad Kinderiádou, ktorá sa snaží v deťoch vyvolať záujem o atletiku práve formou súťažných pretekov: „Myslím si, že je skutočne dôležité vzbudzovať u detí záujem o šport. Ak majú talent, treba ho ďalej rozvíjať. Je to ideálny spôsob na vyplnenie voľného času. Preto ma veľmi teší záujem detí o atletiku a som naozaj rada, že existuje projekt, akým je Kinderiáda. Vďaka nej si deti vyskúšajú atmosféru profesionálnych pretekov a overia si svoje atletické schopnosti,“ dodáva Lucia Klocová.

Kinderiáda je rozdelená na 8 regionálnych kôl, ktoré prebiehajú v dvoch častiach školského roka – na jeseň a na jar. Pretekov sa zúčastňujú zmiešané družstvá zložené zo 4 chlapcov a 4 dievčat. Každý ročník reprezentuje jeden chlapec a jedno dievča. Osemčlenné družstvá súťažia v hode plnou a kriketovou loptou, v skoku do diaľky z miesta a z rozbehu a v šprinte na 60 m. Záverečnou kolektívnou disciplínou je štafeta, ktorá neraz rozhodne o víťazovi celých pretekov. Z každého jesenného regionálneho kola siedmeho ročníka Kinderiády postupujú do celoslovenského finále v Bratislave tri víťazné základné školy z Nitrianskeho, Prešovského a Bratislavského kraja. Preteky pokračujú na budúci rok jarnými kolami. Tie sa začínajú 16. apríla 2013 regionálnym kolom v Trnave, následne pokračujú v mestách Dubnica nad Váhom (23. apríl 2013), Banskej Bystrici (7. máj 2013), Košiciach (14. mája 2013) a v Liptovskom Mikuláši (21. mája 2013). Finálové kolo Kinderiády sa už tradične uskutoční začiatkom júna v Bratislave.

 

Usporiadateľom je Spoločnosť Ferrero Česká, ktorá víťazným školám venuje finančné výhry v celkovej hodnote 4 980 Eur, určené na opravu školských športovísk a nákup športových potrieb. Odbornú garanciu nad pretekmi už siedmy rok drží Slovenský atletický zväz, najvyšší predstaviteľ ľahkej atletiky na Slovensku.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.