Pozor na to, čo vaše deti pijú cez sviatky
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 12.12.2012 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Sviatky pre deti predstavujú najmä prázdniny, darčeky a povoľnejších rodičov. Majú odložené mikulášske sladkosti, stôl je plný vianočných cukroviniek a koláčov. Mnoho rodičov chce svojím deťom dopriať čo najviac a tak na chvíľu upustia od prísnych pravidiel a zásad. Povolia deťom viac sladkostí, úplne bežné sú aj sladké nápoje, kolové nápoje a pod.

Sviatky pre deti predstavujú najmä prázdniny, darčeky a povoľnejších rodičov. Majú odložené mikulášske sladkosti, stôl je plný vianočných cukroviniek a koláčov. Mnoho rodičov chce svojím deťom dopriať čo najviac a tak na chvíľu upustia od prísnych pravidiel a zásad. Povolia deťom viac sladkostí, úplne bežné sú aj sladké nápoje, kolové nápoje a pod.     

 

Aj keď sú sviatky, nemali by ste deťom dovoliť úplne všetko. Stále viac nápojov, ktoré sú určené tým najmenším, obsahuje nezdravé konzervanty, farbivá a umelé sladidlá, ktoré môžu pri deťoch spôsobovať hyperaktivitu, alergie a ekzémy. Sladký nápoj použite ako prípitok, ako niečo, čo dieťa výnimočne môže, ale nie je to pre neho vhodné.     

 

Deti by mali piť prírodné a kvalitné nápoje bez umelých farbív a konzervantov. Vhodné je ponúknuť deťom 100% ovocný džús nariedený vodou. Džús obsahuje minerálne látky a vitamíny, vďaka ktorým sčasti pokryje aj odporúčanú dennú dávku vitamínu C. Napríklad pohár 100% džúsu z pomarančov, grapefruitu či čiernej ríbezle pokryje odporúčanú dennú dávku vitamínu C. Ideálnou voľbou sú 100% džúsy balené v kartónových obaloch  spoločnosti Tetra Pak. Vďaka jedinečnej ochrannej atmosfére nápojových kartónov nemusia v nich výrobky obsahovať konzervanty, a tak si môžeme byť naozaj istí, že deti dostávajú to najzdravšie. Ak vás zaujíma, čo vaše dieťa pije, prekontrolujte obsah zloženia príslušného nápoja s databázou „éčiek“ na www.bezkonzervantov.sk.

 

Najčastejšie „éčka“ v potravinách

 

Aj napriek všadeprítomnosti „éčiek“ v potravinách sa dá niektorým z nich jednoducho vyhnúť. Stačí pozorne čítať informácie na obale. Jednu z najväčších skupín „éčiek“, ktoré nepredstavujú vážnejšie riziko nájdete v číselnej rade začínajúc E 200 (kyselina askorbová  - neškodná) až po E 285 (tetraboritan sodný) a informácie o ich vplyve na ľudský organizmus hľadajte na stránkach www.bezkonzervantov.sk.

 

Vyvarujte sa skupinám: azofarbivá začínajúce radou E 100. U týchto látok existuje podozrenie, že vyvolávajú detskú hyperaktivitu a podľa nariadenia Európskeho parlamentu budú musieť všetci výrobcovia uviesť na obal upozornenie: „Môže nepriaznivo ovplyvňovať činnosť a pozornosť detí“.

syntetické modré azofarbivo (E 133), ktoré pekárskym a cukrárskym výrobkom, ale aj nealkoholickým nápojom dodáva krásnu fialovkavú farbu. Okrem toho, že môže spôsobiť hyperaktivitu je obviňované aj z karcinogénnych účinkov.

skupina náhradných sladidiel. Tie sa síce bežne dávajú do „light“ nápojov, aby sa znížila ich energetická hodnota, u niektorých však existuje vážne podozrenie z nežiaducich účinkov na ľudský organizmus. Čiernou ovcou v tejto rodine je sacharín ( E 954) a aspartam (E 951). Oba nájdete v žuvačkách, cukrovinkách alebo nápojoch , a zatiaľ čo sacharín je upodozrievaný z karcinogénnych účinkov, aspartam má v repertoári aj negatívny vplyv na funkciu mozgu, bolesti hlavy alebo žalúdočné problémy.

kyselina forforečná zo skupiny potravinárskych kyselín, začínajúcich radou E 300.  Túto najlacnejšiu a zároveň najsilnejšiu kyselinu nájdete napríklad vo všetkých kolových nápojoch. Nebezpečenstvo tohto „éčka“ spočíva v skutočnosti, že vyššie dávky v potravinách zabraňujú ukladaniu vápnika v kostiach a pôsobí tak čiastočne na ich odvápnenie. Kyselina fosforečná je podozrivá aj z narušovania zubnej skloviny. Na zdravé stravovanie by ste nemali zabúdať ani počas vianočných sviatkov. 

 

Čo sú vlastne „éčka“?  

 

Potravinárske aditíva, teda pridané látky, ktoré väčšina ľudí pozná pod pojmom „éčka“, sú prítomné vo väčšine potravín a nápojov. Možno vás prekvapí, že pod označením „éčka“ sa neskrývajú len konzervanty, emulgátory a farbivá, ale tiež vitamíny a antioxidanty. Preto sa s „éčkami“ stretávame v potravinách tak často. „Éčka“ sa do potravín pridávajú kvôli zlepšeniu alebo zachovaniu trvanlivosti, chuti alebo vzhľadu. 

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.