Rozprávky
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 4.4.2001 03:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Nikdy som nemala rada rozprávky typu Tom a Jerry alebo Vlk a zajac. Aj keď sa na nich dokážem zasmiať, po ich skončení si vždy znovu nadávam, že som naletela. Celý ich „fór“ spočíva v škodoradosti. Nedávajú však nijaký priestor pre fantáziu.

Myslím si, že úlohou rozprávok je, preniesť nás do iného neskutočného sveta. Vždy som obdivovala fantáziu neznámych tvorcov, ktorí vymysleli lietajúci koberec, sedemmíľové čižmičky, Sezam otvor sa a iné... Čím častejšie však čítam rozprávky svojim deťom, tým sa mi zdá reálnejšie, že si ich ľudia nevymýšľali, ale že ich iba zaznamenávali. A až potom, keď sa vyspelá civilizácia sama zničila, a keď zostalo po nej iba zopár pamätníkov, ktorí nevedeli novej „nedokonalej“ ľudskej bytosti všetko vysvetliť, nastal čas rozprávok. Tento vývoj je pre mňa aj dôkazom toho, že civilizáciu nezničila neutrónová bomba. Po nej by boli všetky vynálezy zostali zachované.

Do sveta reality, ale súčasne aj rozprávok patrí teda Sezam otvor sa -fotobunka, sedemmíľové čižmičky- športová obuv predstavená na niekoľkých veľtrhoch, v ktorej sa človek pohybuje dlhými skokmi vpred, Stolček prestri sa –domáci výťah z kuchyne, k jánošíkovskému opasku by sa dali prirovnať posledné vynálezy v oblasti mobilných telefónov, predstavené nedávno v Hannoveri. Fínska spoločnosť Reima sa rozhodla zabudovať komunikačné zariadenie na báze hlasových odkazov do textilného pásu, ktorý si môže používateľ obliecť. Vyzerá síce ako opasok, ale s tým rozdielom, že obsahuje mikropočítač a vysielačku, ktorá umožňuje byť neustále v kontakte s ostatnými majiteľmi podobného opasku. Nedávno boli predstavené aj klávesnice a diaľkové ovládače so špeciálneho textilu, ktoré môžeme nosiť ako ozdobu. Mobilné zariadenia, ako náramkové telefóny, alebo telefóny vo forme náušnice sú už tiež realitou. Bude však veľmi ťažké ovládať ich bežným spôsobom, prstami. Spoločnosť Conversay preto vyvíja dialogické konverzačné hlasové rozhrania, ktoré by mali umožniť hlasom ovládať zariadenia.
Aj ďalší výrobcovia prichádzajú so zaujímavými nápadmi. Preto neprekvapuje iniciatíva hlasového ovládania čoraz väčšieho počtu zariadení a softvéru. Napríklad nový Microsoft Office XP bude obsahovať hlasové ovládanie základných príkazov. A to už nechcem hovoriť o živej a mŕtvej vode, o bylinkách a zázračných činoch, ktorým predchádza pozitívne naladenie.
Skúste sa začítať do ľudových rozprávok s novým pohľadom na vec a hľadať v nich budúcnosť. Je to naozaj zaujímavá zábava.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.