Liek alebo výživový doplnok – ktorý si kedy vybrať?
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 7.11.2012 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Lekárne v súčasnosti ponúkajú množstvo rôznych produktov a nepredávajú len lieky, ale aj výživové či potravinové doplnky. Ich zamieňanie pacientmi je čoraz rozšírenejšie, mnohí pritom nevedia, kedy je vhodné užívať liek, kedy výživový doplnok a aký je vlastne medzi nimi rozdiel. Neadekvátny prístup k ochoreniam môže mať pritom závažné negatívne dôsledky.

Lekárne v súčasnosti ponúkajú množstvo rôznych produktov a nepredávajú len lieky, ale aj výživové či potravinové doplnky. Ich zamieňanie pacientmi je čoraz rozšírenejšie, mnohí pritom nevedia, kedy je vhodné užívať liek, kedy výživový doplnok a aký je vlastne medzi nimi rozdiel. Neadekvátny prístup k ochoreniam môže mať pritom závažné negatívne dôsledky.

 

Pre pacientov je niekedy ťažké zorientovať sa v ponuke dostupnej v lekárni, a tak si zamenia liek za výživový doplnok, keďže je často lacnejší a pritom môže vzbudzovať dojem, že má rovnaké účinky ako liek. Medzi skutočnými liekmi a doplnkami výživy sú však zásadné rozdiely, ktoré určuje aj zákon, každý slúži na niečo iné a má iné miesto v starostlivosti o zdravie. Pokiaľ pacient trpí závažným ochorením, mal by sa rozhodne liečiť liekom. Naopak, výživové doplnky sú vhodné pre ľudí, ktorí neprijímajú dostatok živín v strave alebo majú zvýšené nároky na živiny, napríklad pri výkonnostnom športe, tehotenstve, ťažkej práci, nadmernom strese v skúškovom období, či pri rôznych diétach s nevyváženým pomerom živín. Výživové doplnky nie sú určené na liečebné ani preventívne použitie a ak ich pacienti užívajú namiesto liekov, môže to mať negatívne dôsledky na ich zdravie.

 

Príkladom často podceňovaného ochorenia, ktoré sa mnohí pacienti snažia „liečiť“ výživovými doplnkami, patrí chronické žilové ochorenie. Na Slovensku sa tento rok uskutočnil vôbec prvý sonografický skríning chronického žilového ochorenia, ktorý priniesol alarmujúce výsledky. Až u 73 % Slovákov boli diagnostikované klinické známky chronickej žilovej nedostatočnosti, teda len 27 % Slovákov malo žily dolných končatín zdravé! Až u 55 % všetkých jedincov ultrazvuk odhalil závažnejšie formy žilového ochorenia, ktoré si bez akýchkoľvek pochybností vyžadujú serióznu liečbu príčiny ochorenia, a to liekom v kombinácii s miniinvazívnym či chirurgickým ošetrením postihnutej žily. Počiatočné štádium ochorenia - tzv. metličky sa odhalilo u 19 % Slovákov.

 

Do skríningu pod vedením MUDr. Františka Žernovického z Kliniky cievnej chirurgie NÚSCH v Bratislave sa zapojilo 315 ľudí z celého Slovenska a rôznych skupín, bez zamerania na konkrétne rizikové skupiny. Jeho výsledky potvrdili, že vonkajšie prejavy žilového ochorenia nemusia odzrkadľovať skutočný stav žíl a aj keď má pacient navonok viditeľné iba takzvané metličky, ultrazvukové vyšetrenie môže odhaliť aj „neviditeľné“ poškodenie v hlbokom žilovom systéme. To  môže bez liečby viesť k závažným komplikáciám, ako je vred predkolenia či varikoflebitída - zápal žilovej steny. „Bagatelizovanie žilových ochorení, ich diagnostiky a liečby môže končiť závažnými komplikáciami. Ide o ochorenie, ktorého príčinu treba adekvátne liečiť vhodným liekom podľa odporúčaní odborníka a žiadne voľnopredajné mastičky, gély či vitamíny ho vyliečiť nedokážu,“ upozorňuje MUDr. Žernovický.

 

Ďalším závažným a progresívnym ochorením, ktoré je často neadekvátne liečené, sú hemoroidy. Postihujú viac ako 50 % ľudí nad 50 rokov. Väčšina pacientov sa snaží hemoroidy liečiť svojpomocne lokálnymi prípravkami, no nevedia, že súčasťou liečby každého pacienta by mala byť aj celková perorálna venotonická liečba vhodným liekom. Cieľom liečby je skrátenie práceneschopnosti a sprievodných prejavov ochorenia. „Pri rozhodovaní o výbere liečby hemoroidov je nevyhnutné rešpektovať konkrétneho pacienta a zabrániť tomu, aby na skutočné ochorenie používal neškodný, ale zato málo účinný výživový doplnok, keď je k dispozícii účinný a bezpečný liek,“ vysvetľuje Doc. MUDr. Ladislav Kužela z Gastroentero-Hepatologického centra Thalion v Bratislave.

 

Pre naše zdravie je dôležité, aby sme využívali dostupné prípravky – či už lieky alebo výživové doplnky - správne, podľa toho, na čo sú určené. Pokiaľ trpíme skutočným ochorením, mali by sme sa liečiť podľa odporúčaní lekára a nezamieňať svojvoľne lieky za iné prípravky, ktoré nemajú overenú liečebnú účinnosť. Inak sa zbytočne vystavujeme riziku progresie ochorení a vzniku závažných komplikácií.

 

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.