Vianočné menu Weber
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 1.12.2012 00:00
Kategória : Recepty
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Možno že niekto si robí prípravu na vianočné menu na poslednú chvíľu, niekto naopak to má rokmi zaužívané. Sú však medzi aj tí, ktorí radi vyskúšajú niečo nové, aby ste si to mphli odskúšať, ponúkame vám recepty už teraz.

Možno že niekto si robí prípravu na vianočné menu na poslednú chvíľu, niekto naopak to má rokmi zaužívané. Sú však medzi aj tí, ktorí radi vyskúšajú niečo nové, aby ste si to mphli odskúšať, ponúkame vám recepty už teraz.

 

 

Teľacie závitky s bylinkami

Doba prípravy: 40 minút

Doba grilovania: 5 minút, priama metóda, stredný oheň

 

3kg teľacieho stehna

3 hrste listového petržlenu

3 hrste bazalky

5 lyžíc horčice

6 strúčikov cesnaku

kôra z citróna

250g parmezánu

soľ, korenie

olej

 

Postup:

Teľacie stehno očistíme a nakrájame na plátky. Rozklepeme cez fóliu na tenké plátky, osolíme a okoreníme. Parmezán nastrúhame do misky, rovno pristrúhame cesnak, pridáme horčicu, citrónovú kôru a nasekané bylinky. Zamiešame a vzniknutú zmes natierame na plátky mäsa. Zatočíme do roládiek, ktoré rozrežeme na plátky. Vzniknuté "slimáky" napicháme na špízové ihlice. Špízy ugrilujeme na strednom ohni z oboch strán cca. 2 minúty z každej strany.

 

 

Paradajková bruschetta

Doba prípravy: 30 minút

Doba grilovania: 10 minút, priama metóda, stredný oheň

 

3 bagety

50g strúhaného parmezánu

100g masla

2 strúčiky cesnaku

2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

5 paradajok

50g čiernych olív

100g sušených paradajok

1 lyžica nasekanej bazalky

2 jarné cibuľky

olivový olej

soľ, korenie

 

Postup:

Maslo zmiešame s parmezánom, roztlačeným cesnakom, petržlenovou vňaťou a ľahko osolíme. Vzniknutú zmes natrieme na polovice bagiet. Paradajky prepolíme, potrieme olivovým olejom a ugrilujeme na grile z oboch strán cca 5 minút. Necháme vychladnúť a nakrájame na drobnejšie kocky. Vložíme do misky a pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, nakrájané olivy, nakrájané sušené paradajky a bazalku. Dochutíme olivovým olejom, soľou a korením. Natreté bagety ugrilujeme na strednom ohni z oboch strán cca. 3-4 minúty.

 

 

„Kubo“ na grile

Doba prípravy: 40 minút

Doba varenia vo woku: 40 minút

 

1,5 kg krúp

150g sušených húb

2 cibule

500g slaniny

soľ, korenie

majoránka

cesnak

 

Postup:

Sušené huby si deň pred prípravou namočíme cez noc do vody. Rozškvaríme si na kocky nakrájanú slaninu, na ktorej speníme na kocky pokrájanú cibuľu. Následne pridáme scedené huby a podusíme ich. Krúpy si uvaríme v osolenej vode, prepláchneme a necháme odkvapkať. Uvarené krúpy zmiešame s hotovou hubovou zmesou, ochutíme soľou, majoránom, čiernym korením a cesnakom podľa chuti.

 

 

Kapustnica

Doba prípravy: 15 minút

Doba varenia vo wok panvici: 40 minút

 

3 cibule

500g kyslej kapusty

3 lyžice masti

30 malých klobások

3 lyžice mletej sladkej papriky

500g údeného mäsa

50g sušených húb

3l vývaru

1 lyžička rasce

soľ, korenie 

 

Postup:

Sušené huby si vopred namočíme a poprekrajujeme. Mäso očistíme a nakrájame nadrobno. Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Kapustu scedíme a pokrájame, rôsol z kapusty nevylejme.

Na masti speníme cibuľu, pridáme mäso, osolíme, pridáme rascu a papriku a opražíme. Zalejeme vývarom a krátko povaríme. Vložíme pokrájanú kapustu, rôsol a vodu, pridáme namočené nadrobno pokrájané huby. Všetko povaríme spoločne do mäkka. Nakoniec dochutíme podľa potreby soľou a korením. Klobásy ugrilujeme na rošte z oboch strán a vložíme do hotovej polievky. Ozdobíme kyslou smotanou.

 

 

Grilovaná morka

Doba prípravy: 20 minút + odležanie

Doba grilovania: 2 a pol hodiny

 

2 celé morky

500g slaniny

citrónová šťava

250g masla

čerstvé vetvičky estragónu

sušený estragón

mleté ​​čierne korenie a soľ

 

Postup:

Očistenú morku bez vnútorností umyjeme a osušíme. Prešpikujeme slaninou, osolíme zvnútra aj zvonku. Necháme v chlade cez noc odležať. Do brušnej dutiny vložíme vetvičky estragónu. Celú morku potrieme pomocou dlane zmäknutým maslom. Morku nabodneme na grilovaciu ihlicu. Kotlový gril rozohrejeme na stredný oheň, nepriama metóda. Medzi brikety vložíme misku s vodou. Nad misku umiestnime grilovaciu ihlicu a priklopíme vekom. Grilujeme pozvoľna nad stredne rozohriatym grilom, počítame cca. 30 minút na kilogram mäsa. V hrnčeku zmiešame rozpustené maslo, citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak a sušený estragón. Marinádou potierame morku počas grilovania. Hotovú morku zabalíme do alobalu a necháme ešte 15 minút dôjsť. Pečenú morku naporciujeme a podávame so zemiakovým šalátom.

 

 

Zemiakový šalát s pestom

Doba prípravy: 10 minút

Doba grilovania: 40 minút, priama metóda, stredný oheň

 

4,5 kg zemiakov

1kg čerstvého špenátu

6 červených paprík

200g pesta

olivový olej

soľ, korenie

 

Postup:

Zemiaky umyjeme a rozpolíme. Vložíme na gril, ktorý sme si rozohriali na stredne silný oheň. Počas grilovania občas otočíme. Pred koncom pečenia pridáme polovičky paprík a ugrilujeme. Opečené zemiaky vysypeme do rozohriatej Wok panvice s trochou olivového oleja, pridáme nakrájanú grilovanú papriku a pesto. Nakoniec vložíme lístky špenátu a len zľahka premiešame. Dochutíme soľou a korením.

 

 

Medovníky

Doba prípravy: 20 minút + odležanie

Doba grilovania: 10 minút

 

1kg hladkej múky

200g masla

240g práškového cukru

300g medu

2 kypriace prášky

24g medovníkového korenia

4 vajcia

vajce na potretie

 

Postup:

Múku s cukrom preosejeme do väčšej misy, k nim pridáme korenie a prášok do pečiva. Všetko premiešame, pridáme vajcia a rozpustené maslo s medom (maslo rozpúšťame spoločne s medom).

Urobíme vláčne cesto, ktoré necháme cez noc v chladničke odpočinúť.

Na druhý deň vyvaľkáme cesto, z ktorého vykrajujeme požadované tvary.

Poukladáme na papier na pečenie. Medovníky potrieme rozšľahaným vajcom. Naplnený papier na pečenie vložíme na rozohriaty pizza kameň do grilu a pečieme pri teplote 180 ° C-200 ° C nepriamou metódou dozlatista.

 

 

Medový punč

Doba prípravy: 15 minnút

 

½ litra slabého čaju

100g medu

3 pomaranče

1 citrón

2 klinčeky

kúsok škorice

0,5 litra červeného vína

2 dcl rumu

 

Príprava:

V hrnci povaríme: čaj, med, nastrúhanú kôru z 2 pomarančov a 1/2 citróna, škoricu, klinčeky a varíme 5 minút. Prelejeme cez sitko do inej nádoby. Prilejeme víno ​​a zahrejeme takmer do varu a potom odstavíme. Pridáme šťavu z pomarančov, citróna a rum. Nalievame do zahriatych pohárov.

 

 

 

 

Štrúdľa s vanilkovou omáčkou

600g lístkového cesta

120g cukru kryštál

1g škorice

50g vlašských orechov

1kg jabĺk

2ks vajec

20g strúhanky

100g hladkej múky

80g hrozienok

30g vanilkového cukru

50ml rumu

100g cukru múčka

350ml smotany na šľahanie

 

Príprava:



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.