Dolce vita alebo sladký život
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 10.9.2012 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

V živote je skutočne ťažké si čokoľvek zakazovať. A pri jedle to platí dvojnásobne. Máte radi sladké a je to váš neustály boj, či si ho po obede dopriať alebo nie? Sladkú chuť nemusíte zo svojho jedálnička úplne vylúčiť. Často stačí konzumovať menšie porcie a viac zeleniny, klasický cukor vymeniť za sladidlo a všetko doplniť zodpovedajúcou pohybovou aktivitou.

V živote je skutočne ťažké si čokoľvek zakazovať. A pri jedle to platí dvojnásobne. Máte radi sladké a je to váš neustály boj, či si ho po obede dopriať alebo nie? Sladkú chuť nemusíte zo svojho jedálnička úplne vylúčiť. Často stačí konzumovať menšie porcie a viac zeleniny, klasický cukor vymeniť za sladidlo a všetko doplniť zodpovedajúcou pohybovou aktivitou.

 

Diéty sú v súčasnosti veľmi obľúbené. Diétu drží v priemere jeden z piatich Európanov najmenej raz za dva roky (štúdia spoločnosti GfK pre Wall Street Journal Europe). Avšak vzhľadom na to, že výskyt nadváhy a obezity celosvetovo rastie, je zrejmé, že väčšina z týchto pokusov o zníženie telesnej hmotnosti nie je úspešná. Poprední odborníci sa zhodujú, že jedným z riešení sú nízkokalorické sladidlá, ktoré umožňujú ľuďom urobiť v jedálničku zmeny, ktoré podporia zníženie telesnej hmotnosti a pritom nebránia našej prirodzenej túžbe po sladkom.

 

Čo by ste mali vedieť

 

V potravinách a nápojoch sa často používajú názvy ako „prírodný“ alebo „bez pridaného cukru“, aby sa odlíšili potraviny a nápoje bez alebo s upraveným množstvom cukru. Telo však pri trávení, vstrebávaní a spaľovaní nerobí rozdiely. Nevie totiž rozlíšiť, čo presne je zdrojom glukózy alebo fruktózy, a preto ich absorbuje bez ohľadu na to, či pochádzajú z medu, sirupu, ovocia, cukrovej trstiny, kockového cukru, koláča alebo nealkoholických nápojov. Glukóza je hlavným zdrojom energie pre mozog, centrálny nervový systém a červené krvinky. Denná potreba glukózy je pre ľudské telo pomerne malá, asi okolo 150 g, ale pretože náš organizmus túži po omnoho väčšom množstve, ponúkajú sa nízkokalorické sladidlá, ktoré majú tiež sladkú chuť a pritom minimálny obsah energie.

 

Nízkokalorické sladidlá

 

Sladidlá predstavujú ideálne riešenie v momente, keď máte chuť na sladké, ale zároveň si chcete strážiť prísun kalórií. Slúžia ako plnohodnotná náhrada sladkej chuti cukru a v žiadnom prípade z nich nemusíte mať obavy. Samozrejme je naivné si myslieť, že keď prejdete na stravu s nízkokalorickými sladidlami, môžete jesť „sladké“, čo hrdlo ráči. Strava musí byť predovšetkým vyvážená, bohatá na vitamíny a vlákninu a sladké by malo byť vždy len doplnkom v rozumnej miere a v kombinácii s pohybom.

 

 „Výskum ukazuje, že naša preferencia sladkej chuti nie je iba dôsledkom nových potravinárskych technológií, ľahkej dostupnosti sladkých potravín a nápojov a marketingových aktivít zameraných na ich propagáciu. Obľuba sladkej chuti  je nám vrodená a vyvinula sa pravdepodobne preto, aby nás priťahovalo materské mlieko a bezpečné zdroje potravy a energie. Dôkazom toho sú novorodenci, ktorí už niekoľko hodín po pôrode vykazujú vysokú preferenciu sladkej chuti. V záujme udržania zdravej telesnej hmotnosti a pri znižovaní nadváhy musia ľudia veľmi starostlivo riadiť svoju preferenciu sladkej chuti. Preto odporúčam vyvažovať množstvo prijatej a vydanej energie športovou alebo aspoň zvýšenou pohybovou aktivitou,“ uvádza gastroenterológ MUDr. Peter Minárik a dodáva: „Nízkokalorické sladidlá umožnia znížiť energetický obsah potravín a nápojov a ľahko tak znížiť množstvo prijatých kalórií pri zachovaní pôvodnej nezmenenej sladkej chuti potravy. Pôžitok zo sladkej chuti ostáva tak plne zachovaný.“

 

Pomáhajú „light“ výrobky pri udržiavaní optimálnej váhy?

 

Samotná voľba nápoja či potraviny s označením „light“ nemá ako taká zoštíhľujúci účinok, ale stáva sa súčasťou lepšej kontroly nad energetickou rovnováhou. Početné štúdie preukázali, že jedinci, ktorí konzumujú „light“ výrobky, potvrdzujú priaznivejšie výsledky pri redukcii váhy než jedinci konzumujúci potraviny a nápoje sladené cukrom.

 

Najčastejší dôvod, prečo ľudia používajú nízkokalorické sladidlá, je ten, že sa chcú udržať v lepšej zdravotnej kondícii. Sladidlá sú v priemere stokrát sladšie ako cukor. Môžu tak nahradiť veľké množstvo prijatého repného cukru a tým znížiť množstvo prijatých kalórií. Nízkokalorické sladidlá tiež neovplyvňujú hladinu glukózy v krvi a nezvyšujú produkciu inzulínu. Je preto možné ich využiť v čase, keď sa snažíme vyhýbať potravinám s vyšším obsahom cukru, pri cukrovke a iných ochoreniach.

 

Aspartám

 

Medzi najznámejšie a najlepšie preskúmané nízkokalorické sladidlá patrí aspartám. Jeho sladivosť je 180 až 200-krát vyššia ako sladivosť sacharózy (stolového cukru). Prvé uvedenie aspartámu na trh prebehlo v Spojených štátoch amerických v roku 1981 na základe povolenia udeleného Americkým úradom pre kontrolu potravín a liekov (FDA). S ohľadom na ďalšie realizované prieskumy bolo povolenie následne rozšírené, najmä na sýtené nápoje od roku 1983 a potom ako všeobecné nízkokalorické sladidlo od roku 1996.

 

Aspartám je v súčasnej dobe povolený vo viac než 100 krajinách. Zdravotnú neškodnosť  aspartámu potvrdzuje viac ako 200 vedeckých štúdií a rad národných i medzinárodných inštitúcií, napríklad Spoločný expertný výbor FAO a WHO pre potravinové prísady (JECFA) alebo Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA).

 

Kde všade nájdeme aspartám

 

Aspartám je vo svete používaný vo viac ako 6 000 výrobkoch. Ako sladidlo ho nájdeme v nízkokalorických nápojoch, v mliečnych produktoch (jogurty „light“), v marmeládach a iných sladkých nátierkach (napr. čokoládových, arašidových) s nižším obsahom cukru, v žuvačkách, sladkostiach bez cukru a v mnohých farmaceutických výrobkoch (lieky, sirupy ).

 

Najdôležitejšie fakty o sladidlách

 

·      Nízkokalorické sladidlo je potravinárska prísada často s výraznejším chuťovým efektom než cukor, ale s výrazne nižším množstvom energie.

·      Väčšina nízkokalorických sladidiel je stonásobne sladšia ako cukor samotný, čo znamená, že malým množstvom môžeme nahradiť veľkú dávku cukru.

·      Na rozdiel od klasického cukru neprispievajú sladidlá k vzniku zubného kazu a neovplyvňujú hladinu krvného cukru a inzulínu. Pre túto svoju vlastnosť boli totiž pôvodne vyvinuté, teda ako náhrada cukru v strave diabetikov.

·      Najznámejšie nízkokalorické sladidlo aspartám je jednou z najdôkladnejšie preskúmaných ingrediencií používaných pri výrobe potravín v súčasnosti. Na základe nespočetných zdravotných testov bol povolený na používanie v potravinách vo viac než 100 krajinách.

·      V súčasnosti sa aspartám používa na výrobu viac ako 6 000 produktov a jeho zdravotná neškodnosť bola v nedávnej dobe opäť potvrdená Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (European Food Safety Authority – EFSA).

·      Najnovšie nekalorické sladidlo, ktoré bolo Európskou komisiou schválené na sklonku roku 2011, nesie názov steviol-glykozidy a ide o sladidlo z prírodného zdroja vyrobené z listov rastliny stévia.

 

„Dlhodobo sa ukazuje, že sladidlá preferujú ľudia, ktorí obľubujú sladkú chuť potravín a zároveň si kontrolujú svoju energetickú bilanciu. Nízkokalorické sladidlo aspartám sa pokladá za bezpečné sladidlo a je jednou z dobrých možností, ako nahradiť tak veľmi obľúbený sladký cukor. Zároveň napomáha znížiť príjem energie,“ hovorí gastroenterológ MUDr. Peter Minárik. „Aspartám je dobrá voľba bez negatívnych vplyvov na zdravie pre tých, ktorí chcú schudnúť, pre pacientov s diabetom, ale aj pre tých, ktorí si chcú udržať zdravú telesnú hmotnosť, a predsa sa nechcú vzdať príjemného pocitu sladkej chuti.“

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.