Rakytník rešetliakový - Strom zázrakov
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 20.8.2012 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Počuli ste už o strome, ktorý je užitočný úplne celý, od koreňov až po posledný lístok? Ktorý dokáže pomôcť ľudskému telu zvnútra aj zvonka? Aby bolo krásne, silné a zdravé? Ba dokonca, aby ukázalo dlhý nos aj Zubatej? Nie, nie sme v ríši rozprávok. Niečo také úžasné nám skutočne nadelila Matka príroda!

Počuli ste už o strome, ktorý je užitočný úplne celý, od koreňov až po posledný lístok? Ktorý dokáže pomôcť ľudskému telu zvnútra aj zvonka? Aby bolo krásne, silné a zdravé? Ba dokonca, aby ukázalo dlhý nos aj Zubatej? Nie, nie sme v ríši rozprávok. Niečo také úžasné nám skutočne nadelila Matka príroda!

 

Kto čaká horúcu senzáciu pochádzajúcu z najnovších výskumov supermoderne vybaveného laboratória, nedočká sa! Strom zázrakov, vlastným menom Rakytník rešetliakovitý, a jeho účinky na organizmus sú ľuďom známe už viac ako 2 500 rokov. V tých časoch rástol iba v Ázii, najmä v oblasti Sibíri a v ľudovom liečiteľstve ho využívali na území dnešného Mongolska aj v niektorých oblastiach Číny. Odvtedy pretieklo veľa vody Dunajom, svet križovali obchodné, objaviteľské aj vojnové výpravy vďaka ktorým sa Rakytník rozšíril do celého sveta. Dnes je Rakytník už oveľa viac ako pekná, nenáročná okrasná drevina so zaujímavými, zospodu striebornými listami a pomarančovými bobuľkami plodov. Až v posledných rokoch sa oň začal zaujímať farmaceutický, kozmetický a potravinársky priemysel. Ale že poriadne, na plné obrátky! Lebo iná taká jedinečná rastlina sa nájde už iba ťažko.

 

Rastlina budúcnosti

V roku 2005 vyhlásilo Fínsko rakytník za rastlinu roka. Ostatné krajiny sa k nemu pridali, kríku dali titul Rastlina budúcnosti. Nepreháňali. Okrem toho, že sa z neho dá využiť úplne, ale úplne všetko – korene, drevo, kôra, listy, plody aj semená, obsahuje nevídanú kombináciu zdraviu prospešných látok. Preto je jeho využitie veľmi široké.

Podporuje imunitný systém, poradí si s každou virózou či angínou, podporuje hojenie kože, či už bola spálená, postihnutá kožnou chorobou (napríklad atopickým ekzémom) alebo poškodená úrazom. Kým Tibeťania, starí Číňania a Mongoli používali olej a sirup z rakytníka na liečenie zápalov pľúc, žalúdočných vredov, hojenie slizníc, na reguláciu krvného obehu alebo pri otrave, v dnešnej medicíne sa navyše ukazuje ako veľmi účinný pomocník nielen pri prevencii, ale aj liečbe rakoviny a podáva sa počas chemoterapie a rádioterapie.

Svoju silu už ukázal aj pri liečbe mužskej sterility, pri problémoch so žilami, pri arterioskleróze či pri rekonvalescencii po infarktoch. Že stále málo? Tak čo poviete na to, že koktail užitočných látok obsiahnutých v oleji zo semien rakytníka dokáže zlikvidovať aj zlatého stafylokoka, hemolytického streptokoka a týfus?! Jednoducho sila!

 

R ako Rakytník rekordér

„Rakytník patrí medzi rastliny s najväčšou výživovou hodnotou na svete. Chemické analýzy potvrdili jedinečné zloženie jeho plodov – sú najlepším doteraz známym samostatným zdrojom prirodzeného zoskupenia viac ako 190 látok! Obsahujú zriedkavo sa vyskytujúcu mastnú kyselinu omega-7, desať rôznych vitamínov, 18 aminokyselín, 24 minerálov a stopových prvkov. Majú obdivuhodný obsah esenciálnych mastných kyselín (omega 3, 6 a 9) a fytosterolov. Sú neprekonateľným prírodným zdrojom vitamínov C, E, A a všetkých vitamínov skupiny B“ vysvetľuje fytologička, Akviléna Račková.

Aj keď to zďaleka nie je všetko, čo v sebe krík rakytníka má a človeku ochotne dá, otravovať ďalej cudzími slovami a medicínskymi výrazmi by bolo zbytočné. „Stačí si zapamätať, že je to takmer všeliek, ktorý nemá žiadne vedľajšie účinky, dá sa užívať dlhodobo a neublíži ani deťom. Naopak. Pomôže im vystrábiť sa z nejedného neduhu a ak ho užívajú preventívne, virózy či angína si s vysokou pravdepodobnosťou ani neškrtnú“ dodáva odborníčka.

 

Pomáhal vo vesmíre

Účinky rakytníkového oleja boli dokonca overené vo vesmíre. Ruskí kozmonauti ho užívali ako vitamínový doplnok na ochranu pred žiarením. Výsledok? Fungoval stopercentne! Odvtedy sú sirupy a džúsy z rakytníka odporúčané ako železná súčasť potravinových doplnkov pre deti, športovcov a ťažko fyzicky aj psychicky pracujúcich ľudí – teda zdá sa, že pre všetkých.

Nečudo, že sa potravinárske, farmaceutické a kozmetické firmy pretekajú v tom, kto dokáže z rakytníka vyťažiť maximum. Robia sa z neho sirupy, šťavy, džemy, krémy, oleje... Ale, je tu jedno ale. „Ukazuje sa, že počas tepelného spracovania plodov a častí rakytníka sa väčšina užitočných látok jednoducho „vyparí“ a účinok už nie je taký, aký by mohol byť. Preto je rozumné pri výbere produktov z rakytníka dávať prednosť takým, ktoré využívajú ako pracovný postup sušenie plodov pri nízkych teplotách (napríklad produkty spoločnosti Terezia Company, www.terezia.sk) alebo lisovanie za studena“ dodáva Akviléna Račková.

 

Možno neviete, že...

·      Latinský názov Rakytníka rešetliakového je Hippophae rhamnoides. Netreba si to pamätať, ale zaujímavé je, že slovo hippophae má pôvod v starej gréčtine čo v preklade znamená trblietavý kôň. Pomenovanie stromčeka vzniklo na základe pozorovania zvierat, ktoré sa pásli v oblastiach, kde rástol – kone mali nádherne lesklú srsť a nikdy netrpeli podvýživou.

·      Rastlina zvláda sucho, vysoké teploty, mrazy a dokonca aj pôdu s vysokým obsahom dusíka.

·      Jedna bobuľka rakytníka má desaťnásobne viac vitamínu C ako pomaranč. Niekedy je kvôli tomu táto drevina nazývaná aj citrónovník severu. Jedna bobuľka postačí ako denná dávka vitamínu C!

·      Olej z rakytníka bol ordinovaný aj ľuďom postihnutým výbuchom jadrovej elektrárne v Černobyle.

·      Rakytníkový olej a rakytníkový džús sú obľúbeným výživovým doplnkom vrcholových športovcov. Je to skvelý, povolený doping.

·      Oleje, džúsy, džemy či iné medicínky z rakytníka si môžete pripraviť aj doma. Jedinou nepríjemnosťou sú jeho dlhé, tvrdé a parádne špicaté ostne...Možno bude predsa len praktickejšie zájsť do lekárne alebo využiť nejaký e-chop s výživovými doplnkami.

 

Zvonka

·      Hojí kožu, zlepšuje jej elasticitu a celkový stav

·      Posilňuje vlasy a nechty

·      Chráni kožu pred voľnými radikálmi aj UV žiarením

·      Poskytuje vyváženú výživu

·      Má antioxidačné účinky

·      Upokojuje podráždenú pleť

·      Regeneruje a hydratuje pokožku

·      Spomaľuje proces starnutia pleti

 

Zvnútra

·      Posilňuje imunitu

·      Je vysoko efektívny pri virózach, angíne, zahlienení, ochoreniach horných dýchacích ciest

·      Obnovuje sliznice a epitel, pomáha pri tvorbe enzýmov, vďaka čomu sa osvedčil pri liečbe porúch trávenia, žalúdočných vredov, pri ochoreniach pečene a dvanástorníka. Používa sa nielen ako prevencia, ale aj podpora pri liečbe rakoviny hrubého čreva, rakoviny krčka maternice, rakoviny kože

·      Posilňuje činnosť srdca a pevnosť ciev

·      Dlhodobo zvyšuje výkonnosť

·      Zlepšuje pamäť a koncentráciu, pomáha pri učení alebo dlhom šoférovaní

·      Pomáha pri strese, veľkom psychickom aj fyzickom vypätí



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.