SLOVENSKÉ PIVÁ BUDÚ BOJOVAŤ O PRESTÍŽNY TITUL SLOVENSKÁ PIVNÁ KORUNKA 2012
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 2.6.2012 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu vyhlasuje 6. ročník prestížnej degustátorskej súťaže Slovenská pivná korunka, ktorá sa uskutoční 19. júna v Bratislave. Je to v súčasnosti jediná súťaž na Slovensku svojho druhu a môžu sa do nej prihlásiť všetci slovenskí výrobcovia piva, vrátane mikropivovarov a malých reštauračných pivovarov. Spoluorganizátormi podujatia a zárukou vysokého odborného dohľadu sú Štátny veterinárny a potravinový ústav Bratislava, Štátna veterinárna a potravinová správa SR a Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU Bratislava.

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu vyhlasuje 6. ročník prestížnej degustátorskej súťaže Slovenská pivná korunka, ktorá sa uskutoční 19. júna v Bratislave. Je to v súčasnosti jediná súťaž na Slovensku svojho druhu a môžu sa do nej prihlásiť všetci slovenskí výrobcovia piva, vrátane mikropivovarov a malých reštauračných pivovarov. Spoluorganizátormi podujatia a zárukou vysokého odborného dohľadu sú Štátny veterinárny a potravinový ústav Bratislava, Štátna veterinárna a potravinová správa SR a Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU Bratislava.

 

Šiesty ročník anonymnej degustačnej súťaže pod názvom Slovenská pivná korunka, ktorá v tomto roku po prvýkrát získala aj svoj súťažný emblém, opäť vyberie tie najlepšie slovenské pivá. Výrobcovia môžu do súťaže prihlásiť všetky svoje vyrábané značky, okrem značiek pív vyrábaných v licencii. Už po druhýkrát sa budú môcť prihlásiť aj mikropivovary a a malé reštauračné pivovary, ktoré budú súťažiť v dvoch samostatných kategóriách. Slovenská pivná korunka tak vytvára najväčšiu a jedinú reprezentatívnu platformu na stretnutie pivných expertov a profesionálov z oblasti pivovarníctva na Slovensku.

 

„Pivo, to je príbeh, ktorý začína pri pestovaní a výrobe surovín, pokračuje umením našich sládkov a vyvrcholí spokojným výrazom zákazníka nad oroseným pohárom. Súťaž nielenže vyberie tie najlepšie pivá tohto roku, ale je aj spôsobom, ako oceniť zanietenie a prácu tisícov ľudí, ktorí sa v našej krajine venujú výrobe sladu a piva. Lebo pivo si žiada celé srdce,“ uviedla Júlia Hurná, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

 

Medzi tradičné súťažné kategórie pribudli aj novinky                                      

Prihlasovatelia budú môcť pivá prihlásiť do kategórie svetlé pivá 10%, svetlé pivá 12%, tmavé pivá a novou súťažnou kategóriou sú miešané a ochutené pivá typu radler (citrónové). Reštauračné pivovary budú súťažiť v kategórii svetlé a tmavé pivá z mikropivovarov. V rámci degustácií sa bude v nesúťažnej prehliadke hodnotiť aj kategória nealkoholických pív dodávaných na slovenský trh, a zároveň miešané a ochutené pivá typu radler s inými ako citrónovými príchuťami a v nealkoholických verziách.

 

Kategória ochutených pív zaznamenáva v poslednej dobe rastúci úspech, a preto je prirodzené, že jej dávame šancu súťažne sa prezentovať,“ uviedla Júlia Hurná a dodala: „V rámci tejto kategórie budeme hodnotiť najrozšírenejšiu, citrónovú príchuť a v nesúťažnej prehliadke aj ďalšie chuťové varianty.“

 

Porota sa bude skladať aj zo zástupcov všetkých prihlásených pív

Kvalitu prihlásených pív a víťazov určuje na základe anonymného hodnotenia porota, ktorú tvoria najuznávanejší slovenskí odborníci na pivo vrátane sládkov. Úlohou posudzovateľských komisií bude anonymne ohodnotiť všetky nominované vzorky, ktoré splnili súťažné kritériá. Práca hodnotiteľov sa sústredí predovšetkým na kritériá, akými sú chuť, vôňa a celkový dojem z piva. Paleta posudzovania je veľmi široká a zahŕňa nuansy, ktoré ovládajú tí, ktorí sa pivu venujú na najvyššej expertnej úrovni. Hodnotenie sa uskutoční 19. júna t.r. v priestoroch Štátneho potravinového a veterinárneho ústave Bratislava a výsledky budú slávnostne vyhlásené do konca júna za účasti všetkých, ktorí sa na príprave a priebehu súťaže budú podieľať.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.