KÁVA V ZNAMENÍ TÚŽBY – MEDAILÓNIKY AUTOROV
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 8.5.2012 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Eva Urbaníková (*3.3.1976, Žilina) je slovenská spisovateľka, moderátorka a publicistka. Svoju kariéru začínala ako moderátorka rannej show v rádiu Koliba, neskôr OKEY. Sedem rokov prispievala svojimi článkami do časopisu Eva. Založila vlastné vydavateľstvo Evitapress, ktoré sa sústreďuje na moderné ženské romány a slovenskú tvorbu. Moderovala televízne relácie Chilli a Ľudia na jednotku, podieľa sa taktiež na relácii 7edem, s. r. o. Jej knižná prvotina Všetko alebo nič vyšla v roku 2007 a na Slovensku sa stala najpredávanejšou knihou roka. V minulom roku publikovala romány Príliš osobná známosť a Vzťahová níž. Má dcéru Lindu a syna Filipa.

Eva Urbaníková (*3.3.1976, Žilina) je slovenská spisovateľka, moderátorka a publicistka. Svoju kariéru začínala ako moderátorka rannej show v rádiu Koliba, neskôr OKEY. Sedem rokov prispievala svojimi článkami do časopisu Eva. Založila vlastné vydavateľstvo Evitapress, ktoré sa sústreďuje na moderné ženské romány  a slovenskú tvorbu. Moderovala televízne relácie Chilli a Ľudia na jednotku, podieľa sa taktiež na relácii 7edem, s. r. o. Jej knižná prvotina Všetko alebo nič vyšla v roku 2007 a na Slovensku sa stala najpredávanejšou knihou roka. V minulom roku publikovala romány Príliš osobná známosť a Vzťahová níž. Má dcéru Lindu a syna Filipa.

Oľga Feldeková (*28. marec  1943, Martin) je slovenská novinárka, scenáristka a spisovateľka.  Vyštudovala žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Bola redaktorkou Nového slova mladých, prekladala z poľštiny. Najprv sa venovala predovšetkým tvorbe kníh pre deti. Svoju knižnú prvotinu Dnes vám hráme v zlatom ráme napísala spolu so svojim manželom v roku 1974. Medzi jej najznámejšie knihy pre dospelých patrí Sťahovanie na mieste (1976), Dievča a šťastie (1979) a Veverica (1985). Jej zatiaľ poslednou knihou je súbor autobiografických poviedok Koncert pre amora (2005).V jej textoch sa mieša humor a lyrika, najčastejšie píše o medziľudských vzťahoch. So svojim manželom, spisovateľom Ľubomírom Feldekom, má päť detí.

Tamara Heribanová (*6. máj 1985, Bratislava) je slovenská novinárka, fotografka, moderátorka a spisovateľka. Jej otcom je spisovateľ Jozef Heriban a matkou známa moderátorka Alena Heribanová. So svojou rodinou vyrastala vo Viedni. Poviedky jej vychádzali už v dobách štúdia na gymnáziu. Vyštudovala germanistiku a literárne vedy na univerzite v holandskom Utrechte. V Slovenskej televízii moderovala spolu s Gregorom Marešom Ranný magazín. Momentálne uvádza program Zmenáreň zameraný na životný štýl. Píše pre magazín EMMA alebo Diners club magazine, publikuje aj na vlastnom blogu. Prvý román jej vyšiel v roku 2010 pod titulom Predavačky bublín.

Jozef Banáš (*27. september 1948, Bratislava) je slovenský prozaik, dramatik, diplomat a politik. Od roku 1977 do roku 1992 pracoval pre ministerstvo zahraničia, medzi rokmi 1990 a 1992 pôsobil ako československý veľvyslanec v Rakúsku. Neskôr sa niekoľko rokov venoval kariére v súkromnom sektore, než sa v roku 2002 stal poslancom Národnej rady Slovenskej republiky. Napísal niekoľko televíznych a divadelných hier. Jeho román Zóna nadšenia sa stal knihou roka 2008 v čitateľskej ankete Knižnej revue. Banášova kniha Zastavte Dubčeka! potom bola ocenená slovenským PEN klubom a v roku 2011 menovaná Zlatou knihou vydavateľstvom Ikar. V roku 2011 vyšlo jeho zatiaľ posledné dielo – kniha Sezóna potkanov. V súčasnej dobe žije Jozef Banáš v Bratislave. Je ženatý a má dve dcéry, jednou z nich je známa moderátorka Adela Banášová.

Michal Hvorecký (*29. december 1976, Bratislava) je slovenský spisovateľ, publicista a dramatik. Vyštudoval estetiku, štipendijné pobyty absolvoval vo Viedni, Berlíne, Mníchove alebo USA. Píše pre niekoľko českých a slovenských denníkov a periodík. Venuje sa aj prekladateľskej tvorbe, preložil román Ambient amerického spisovateľa Jacka Womacka. Od roku 2000 spoluorganizuje v Bratislave hudobný festival Wilsonic. Hvoreckého knihy sú žánrovo rôznorodé, píše drámy aj poviedky. Jeho autorskou prvotinou bol titul Silný pocit čistoty (1998). Medzi ďalšie diela patrí Lovci a sberači (2001), Plyš (2005), Eskorta (2007), Pastiersky list (2008) alebo Dunaj v Amerike (2010).

Kristína M. Farkašová (*1. júl 1982, Bratislava) je slovenská herečka, moderátorka a publicistka. Pochádza z hereckej rodiny. Vyštudovala divadelnú dramaturgiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a DAMU v Prahe. Od roku 2004 hrá v Radošinskom naivnom divadle, hosťovala aj v pražskom Činohernom klube. Niekoľko rokov moderuje reláciu Postav dom, zasaď strom v Slovenskej televízii a Cestoviny na TV Markíza. Za rolu Kláry vo filme Pouta bola v roku 2010 nominovaná na Českého leva v kategórii ženský herecký výkon v hlavnej roli. Diváci ju mohli zahliadnuť aj v seriáloch Vyprávěj a Ordinácia v ružovej záhrade. Vo voľnom čase sa venuje písaniu, články pravidelne vychádzajú na jej vlastnom blogu.

Jozef Heriban (*9. júl 1953, Trnava, Československo) je slovenský dramaturg, režisér, scenárista, dramatik, spisovateľ. V roku 2002 bol zvolený poslancom Národnej rady. Momentálne pôsobí ako riaditeľ marketingu Medzinárodného filmového festivalu Bratislava a mediálny poradca. Taktiež sa venuje literatúre a externe prednáša na Univerzite Komenského a VŠMU v Bratislave. Je autorom rozhlasových hier, kníh, filmových a televíznych scenárov. Mnohé z nich boli ocenené na medzinárodných festivaloch. Medzi jeho najúspešnejšie tituly patria knihy Niekto na mňa stále píska (1993), Intimita vlkov (2008) alebo Posadnutosť (2009). V roku 2007 sa jeho dielo Úspech má srdce žraloka stalo Knihou roka v čitateľskej ankete Knižnej revue. Je ženatý s herečkou Alenou Heribanovou, s ktorou má dve dcéry.

Marek Šindelka (*1984, Polička) je mladý český spisovateľ a publicista. Študoval kulturológiu na Filozofické fakulte Karlovej univerzity v Prahe. Publikoval v časopisoch Souvislosti, A2 a Host. Za básnickú prvotinu Strychnin a jiné básně mu bola udelená Cena Jiřího Ortena. V roku 2008 mu vyšla próza s názvom Chyba, ktorú spolu s Vojtěchom Maškom, Matějom Lipavským a Pure Beauty previedol v roku 2011 do rovnomennej komixovej podoby. V tom istom roku mu vyšla zatiaľ posledná kniha – zbierka poviedok Zůstaňte s námi.

Halina Pawlowská (*21. marec 1955, Praha) je česká spisovateľka, scenáristka, publicistka a vydavateľka. Vyštudovala dramaturgiu a scenáristiku na pražskej FAMU. Po dokončení školy pracovala v Československej televízii. Živila sa taktiež ako novinárka a publicistka. Sedem rokov bola šéfredaktorkou spoločenského týždenníka Story, v roku 2006 dala podnet na vznik časopisu Glanc. Jej talkshow Banánové rybičky získala dvakrát za sebou sošku Týtý za program roka. Napísala taktiež niekoľko filmových scenárov, za ten k filmu Díky za každé nové ráno dostala roku 1992 Českého leva. Veľmi rada píše tiež poviedky a fejtóny, obyčajne s tragikomickým nádychom a nutnou dávkou ironického humoru. Medzi jej najúspešnejšie knihy patrí Díky za každé nové ráno (1994), Proč jsem se neoběsila (1994), Ať zešílí láskou (1995), Jak být šťastný (1996), Ó jak ti závidím (2003), Banánové chybičky (2003) alebo Tři v háji (2004).V súčasnosti moderuje reláciu Mamba show, minulý rok jej vyšla zatiaľ posledná kniha Žena z východu. Je vydatá a má deti Natáliu a Petra.

Klára Mandausová, (*20. august 1968, Ústí nad Labem) je novinárka a blogerka. V roku 2010 získala titul Blogerka roka idnes.cz. Píše pre časopis Marianne a jej fejtóny sa pravidelne objavujú v ONA Dnes. Trinásť rokov patrila do tímu Mladej fronty Dnes, kde viedla prílohu Peniaze a neskôr sa špecializovala na články so zdravotnou tematikou.

Pred dvoma rokmi vydala knižku Slunečnice. Žije striedavo na okraji Prahy a pod Orlickými horami s dcérou Kristínou a priateľom Romanom. Tvrdí, že keby chcela napísať román o ich zoznámení, míňaní sa a stretávaní, každý vydavateľ by ju s ním vyhodil so slovami, taký gýč, aby hľadal, tomuto by nikto nikdy neveril. Dúfa preto, že príde doba ťažko uveriteľných príbehov... 

Katerina Janouchová, (*22. február 1964, Praha) je švédska spisovateľka a novinárka českého pôvodu. Jej otcom je jadrový fyzik a zakladateľ Charty 77 František Janouch. Od svojich desiatich rokov vyrastala vo švédskom Stockholme, kde žije dodnes. Pracuje pre niekoľko miestnych periodík, o. i. švédske vydanie časopisu Elle alebo obľúbený denník Expressen. Venuje sa taktiež česko-švédskym prekladom, o. i. prekladala dielo Ivana Klímy. Medzi jej najnovšie knihy patria tituly Přeji si dceru (2006) a Ilonka se koupe (2007).  Od roku 2008 je členkou poradného výboru organizácie Sector3, zaoberajúceho sa úlohou neziskových organizácií a ich prínosom pre spoločnosť. So scénografom Robertom Bohmanom vychováva päť detí.



Jaroslav Rudiš (*8. jún 1972, Turnov) je úspešný český spisovateľ a scenárista. Vyštudoval Pedagogickú fakultu Technickej univerzity v Liberci, v priebehu svojich štúdií strávil  dlhšiu dobu v Berlíne. Pracoval ako učiteľ, DJ, manažér punkovej kapely, hotelový portier alebo novinár. Momentálne je spisovateľom na voľnej nohe. Jeho knižná prvotina Nebe pod Berlínem (2002) bola preložená do piatich jazykov,  získala Cenu Jiřího Ortena a bola označená za Najkrajšiu knihu roka. Jeho román Grandhotel  (2006) inšpiroval režiséra Davida Ondříčka k natočeniu rovnomennej snímky. Spolu s kresliarom Jaromírom 99 vytvoril komixovú trilógiu Alois Nebel, podľa ktorej v minulom roku Tomáš Luňák natočil film ocenený niekoľkými Českými levmi.  Divadelná hra Léto v Laponsku, ktorú napísal s Petrom Pýchom si vyslúžila prestížnu cenu Alfréda Radoka (2006). Zatiaľ poslednú knihu Konec punku v Helsinkách Rudiš vydal v roku 2010.

Tomáš Hanák (*27. marec 1957, Kremnica) je český herec a moderátor. V priebehu života vystriedal celý rad zamestnaní, živil sa ako rybár, skladník, čašník, bábkoherec alebo asistent réžie. Od roku 1977 patrí k súboru divadla Sklep, pre ktorý hrá aj píše dramatické texty. Hral v mnohých českých filmoch, o. i. Kopytem sem, kopytem tam, Cesta z města, Rebelové, Mazaný Filip. Diváci ho mohli vidieť aj v seriáloch Místo nahoře alebo Dobrá čtvrť.  Vystupoval v obľúbenom programe Na stojáka, kde mohol zhodnotiť svoju schopnosť improvizácie a zmysel pre humor. V roku 2011 natočil cestopis Do moře míst. Za svoju kariéru moderoval množstvo akcií a relácií, je tvárou pravidelnej veľkonočnej zbierky Pomozte dětem. Vedie nadáciu Řetěz lásky k dětem, ktorá bojuje proti vzostupu fajčenia u detí.  Je ženatý a má tri deti.

Iva Frühlingová (*11. máj 1982 Litvínov) je česká speváčka, modelka a publicistka.  Dlho žila vo Francúzsku, kam ju v štrnástich rokoch zaviedla kariéra v modelingu. Od 16 rokov spievala v kapele a prvý singel Oú tu veux, quand tu veux, jej vyšiel v dvadsiatich rokoch. Album Litvínov (2004) sa úspešne predával nielen v Českej republike a na Slovensku, ale aj vo Francúzsku a Belgicku. Ďalšie albumy Ivy Frühlingovej nesú názvy Baby Doll (2006), Strip Twist (2007), Doma nejlíp (2009).  V roku 2010 jej vychádza prvý “best of” album, ktorý nesie názov Retrospektive. V súčasnosti spieva v kapele NO PAN!C.  V roku 2006 sa stala Skokanom roka v ankete Český slávik a v kategórii speváčka bola nominovaná na Anděla. Frühlingová čas od času publikuje články, zatiaľ napísala jednu knihu s názvom Příběhy modelek (2009).

Sára Saudková (*1967, Zábřeh na Moravě) je známou českou spisovateľkou, fotografkou a manažérkou. Vo svojej fotografickej tvorbe sníma prevažne akty. Štýl fotografií je ovplyvnený poetikou diel Jana Saudka, u ktorého sa profesii v podstate vyučila. Venuje sa výhradne voľnej tvorbe, často v nej dokumentuje svoj súkromný život. Medzi jej obľúbené témy patrí láska, túžba a samota. Okrem fotografovania rada píše poviedky a úvahy, jej texty vychádzajú v časopisoch, publikované sú taktiež na webe. Je autorkou monografie Večery s fotografom. So synom Jana Saudka Samuelom má štyri deti - Sáru, Samuela, Jana a Oskara.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.