Príbehy v znamení túžby z pera pätnástich slovenských a českých renomovaných spisovateľov a umelcov potešia, pobavia, roztúžia i dojmú.
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 8.5.2012 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Pätnásť slávnych slovenských a českých osobností pripravilo v spolupráci s francúzskou kávou Carte Noire unikátny projekt, v rámci ktorého sa zamysleli nad slovom TÚŽBA. Slovenskí a českí čitatelia sa tak môžu tešiť na originálne príbehy z pera renomovaných autorov Evy Urbaníkovej, Kristíny Farkašovej, Jozefa Heribana, Tamary Heribanovej, Jozefa Banáša, Oľgy Feldekovej, Michala Hvoreckého, Haliny Pawlowskej, Tomáša Hanáka, Ivy Frühlingovej, Sáry Saudkovej, Jaroslava Rudiša, Mareka Šindelku, Kláry Mandausovej a Kateřiny Janouchovej.

Pätnásť slávnych slovenských a českých osobností pripravilo v spolupráci s  francúzskou kávou Carte Noire unikátny projekt, v rámci ktorého sa zamysleli nad slovom TÚŽBA. Slovenskí a českí čitatelia sa tak môžu tešiť na originálne príbehy z pera renomovaných autorov Evy Urbaníkovej, Kristíny Farkašovej, Jozefa Heribana, Tamary Heribanovej, Jozefa Banáša, Oľgy Feldekovej, Michala Hvoreckého, Haliny Pawlowskej, Tomáša Hanáka, Ivy Frühlingovej, Sáry Saudkovej, Jaroslava Rudiša, Mareka Šindelku, Kláry Mandausovej a Kateřiny Janouchovej.  

 

Príbehy v znamení túžby, ktoré vznikali nad šálkou vône kávy Carte Noire, budú postupne v priebehu nasledujúcich týždňov a mesiacov predstavené slovenským a českým čitateľom. Každých štrnásť dní jeden príbeh o túžbe v podaní slovenského alebo českého autora. Potom, čo sa čitatelia ponoria do posledného roztúženého príbehu na webe www.lesk.sk alebo www.prozeny.cz, poputujú poviedky do vydavateľstva Mladá fronta, ktoré je partnerom projektu, a ktoré sa už teraz teší na knižné vydanie všetkých Príbehov v znamení túžby. Stať sa tak má ešte tento rok. 

 

Spojenie kávy a túžby rozhodne nie je náhodné. Pre mnohých z nás túžba patrí k životu rovnako ako lahodná šálka kávy, ako vraví spisovateľ Jozef Banáš: „Káva je pre mňa stelesnením pohody, pokoja, posedenia s manželkou, rodinou, priateľmi, pokiaľ sa dá, pri Mozartovej hudbe. Good things happen over coffee.“

Oľga Feldeková sa vyjadruje ešte otvorenejšie: Ráno ma zobúdza vôňa kávy, ktorú varí môj manžel. Spolu ju pijeme, zhovárame sa a vďaka káve a rozhovoru pri nej veríme, že sa nám deň vydarí. Posedenie s priateľmi poobede bez kávy je ako česať holú hlavu. V kaviarni, kde nás poznajú, sa ani nemusia pýtať, čo si dáme. Káva nie je iba nápoj. Káva je uskutočnená túžba.“

Veľký význam hrá káva taktiež v živote Michala Hvoreckého: „Kávu pijem už roky, ale mám dojem, že až v uplynulých mesiacoch som sa naučil ozaj si ju vychutnávať. Káva neodmysliteľne patrí k môjmu spisovateľskému životu. Písanie je ťažká práca. Káva ju robí znesiteľnejšou.“

 

Čo znamená pre každého autora slovo túžba a aký majú autori Príbehov v znamení túžby vzťah ku káve, je uvedené v samostatnej prílohe. 

 

Všetko o projekte Príbehy v znamení túžby je k dispozícii už tradične aj na webe www.kavavznamenituzby.sk, ktorý prináša nielen informácie o projekte, ale aj tipy na zaujímavé akcie a taktiež inšpiratívne články o francúzskom životnom štýle.

 

Projekt nadväzuje na úspešnú sériu textov Barbary Nesvadbovej Denník Mademosielle Noire publikovanú minulý rok. Inšpirovaní kávou Carte Noire boli v predošlých rokoch aj návrhári Josef Klír alebo Fero Mikloško.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.