Očkovanie konjugovanou vakcínou proti pneumokokom už aj pre dospelých
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 22.4.2012 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Nové očkovanie proti pneumokokovým infekciám je možné už aj u dospelých od 50 rokov a viac. Vakcínou Prevenar 13 môžu byť zaočkovaní od 24. októbra 2011. Na Slovensku je to v súčasnosti jediná konjugovaná vakcína proti pneumokokom pre dospelých, ktorá poskytuje dlhodobú ochranu bez potreby preočkovania. Myšlienka očkovania dospelých touto vakcínou sa zrodila aj vďaka preukázanej účinnosti vakcín Prevenar a Prevenar 13 u detí, ktoré patria spolu s dospelými nad 50 rokov do skupiny ľudí najviac ohrozených pneumokokovými infekciami.

Nové očkovanie proti pneumokokovým infekciám je možné už aj u dospelých od 50 rokov a viac. Vakcínou Prevenar 13 môžu byť zaočkovaní od 24. októbra 2011. Na Slovensku je to v súčasnosti jediná konjugovaná vakcína proti pneumokokom pre dospelých, ktorá poskytuje dlhodobú ochranu bez potreby preočkovania. Myšlienka očkovania dospelých touto vakcínou sa zrodila aj vďaka preukázanej účinnosti vakcín Prevenar a Prevenar 13 u detí, ktoré patria spolu s dospelými nad 50 rokov do skupiny ľudí najviac ohrozených pneumokokovými infekciami.

 

Vakcína Prevenar sa vo svete používa od roku 2000 a na slovenský trh bola uvedená v roku 2006. Do dnešného dňa bolo použitých viac ako 360 miliónov dávok Prevenaru po celom svete. Vakcína Prevenar bola o tri roky od uvedenia na slovenský trh nahradená vakcínou Prevenar 13, ktorá poskytuje aj v súčasnosti najširšie pokrytie sérotypov spomedzi konjugovaných vakcín. Odhaduje sa, že Prevenar 13, ktorý je súčasťou povinnej očkovacej schémy aj na Slovensku, pokrýva viac než 90 % sérotypov spôsobujúcich invazívne pneumokokové ochorenia odolné voči antibiotikám. Rozsiahle klinické štúdie, ako aj klinické skúsenosti z praxe potvrdzujú účinnosť aj veľmi dobrý bezpečnostný profil vakcíny. Konjugované pneumokokové vakcíny Prevenar a Prevenar 13 sa v súčasnosti používajú vo viac ako 100 krajinách a sú súčasťou národných imunizačných programov vo väčšine krajín sveta.

 

O pneumokokoch

Pneumokoky sú baktérie, ktoré spôsobujú množstvo nebezpečných až život ohrozujúcich ochorení. Medzi tie známejšie patria zápal pľúc, zápal mozgových blán, zápal stredného ucha či otrava krvi. V súčasnosti poznáme až 92 kmeňov pneumokokových baktérií, z ktorých len niektoré dokážu ohroziť zdravie alebo samotný život pacienta. Žiadne z pneumokokových ochorení nie je dobré podceňovať. Denne na ne totiž ochorejú milióny ľudí po celom svete.

 

Najviac ohrozenou skupinou sú najmenšie deti a ľudia nad 50 rokov, pričom s pribúdajúcim vekom sa riziko nákazy pneumokokovou infekciou výrazne zvyšuje. Nebezpečenstvo pre starších ľudí môže predstavovať aj krátka návšteva vnúčaťa, ktoré môže byť nosičom pneumokokovej baktérie a bežným kontaktom môže dieťa preniesť túto baktériu na svojho starého rodiča. U starších ľudí je vzhľadom na slabšiu imunitu priebeh pneumokokových infekcií rýchlejší a závažnejší. Až 44 % pacientov zomrie v dôsledku pneumokokového zápalu pľúc, 60 % zomrie na pneumokokovú bakteriémiu (prítomnosť baktérie v krvi) a až 80 % úmrtí má na svedomí pneumokokový zápal mozgových blán. „Mnohí pacienti váhajú, či sa dať očkovať proti pneumokokom, alebo nie. Niektorí si myslia, že sa ich to netýka, iným je ľúto investovať do vlastného zdravia. Riziko nákazy pneumokokovou infekciou je u populácie nad 50 rokov natoľko vysoké, že očkovanie by malo byť samozrejmosťou,“ skonštatoval Doc. MUDr. Ivan Solovič, PhD., primár I. TaRCH oddelenia NÚTPCHaHCH vo Vyšných Hágoch.

 

Prevencia je lepšia ako liečba

V prípade nákazy závažnou pneumokokovou infekciou rozhodujú o záchrane života pacienta minúty. Vyšetrenie krvi, na základe ktorého vie lekár nasadiť pacientovi cielenú liečbu, trvá zvyčajne 48 hodín. Takéto oneskorenie podania účinnej liečby predstavuje pre pacienta značné riziko. Keďže pre pneumokokové baktérie je typická vysoká rýchlosť šírenia sa v organizme a vytváranie si odolnosti voči antibiotikám, liečba je náročná a riziko komplikácií vysoké. „V konečnom dôsledku je samotná liečba pneumokokových ochorení finančne náročnejšia a v mnohých prípadoch aj neúčinná oproti prevencii vo forme očkovania,“ povedal Prof. MUDr. Pavol Jarčuška PhD., infektológ z Kliniky pre infekčné choroby  v Košiciach.

 

Očkovanie proti pneumokokom pre dospelú populáciu nie je zaradené medzi povinné očkovania, no odporúča sa v skupinách ľudí nad 50 rokov a v rizikových skupín. Vakcínu predpisuje ako aj podáva praktický lekár a je hradená pacientom v plnej výške.

 

5 dôvodov, prečo sa rozhodnúť pre očkovanie Prevenarom 13

  1. Vďaka pokrokovej technológii vyvoláva konjugovaná vakcína Prevenar 13 u doteraz neočkovaných dospelých tvorbu významne vyšších hladín protilátok ako polysacharidová vakcína, ktorá bola doteraz používaná na očkovanie dospelých.
  2. Prevenar 13 poskytuje ochranu pred invazívnymi pneumokokovými ochoreniami u dospelých nad 50 rokov, ktoré sú spôsobené očkovacími sérotypmi, teda pre zápaly mozgových blán, otravy krvi a zápaly pľúc s bakteriémiou.
  3. Prevenar 13 poskytuje dlhodobú ochranu pred tými kmeňmi, ktoré spôsobujú závažné formy pneumokokových infekcií a sú často odolné voči antibiotikám.
  4. U dospelých stačí jedna dávka Prevenaru 13 na zabezpečenie dlhodobej ochrany proti závažným pneumokokovým ochoreniam, preto nie sú potrebné ďalšie preočkovávania.
  5. Dlhoročné skúsenosti a rozsiahle klinické štúdie z používania vakcín Prevenar a Prevenar 13 u detí sú dôkazom účinnosti a bezpečnosti týchto vakcín.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.