Tipy a rady na jarné upratovanie okien
Autor(ka) : Zuzana
Dátum a čas : 3.4.2012 22:55
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

S prichádzajúcimi sviatkami väčšina z nás pripravuje svoje domovy na dni oddychu a momentálne absolvuje veľké jarné upratovanie. Ak ste s ním ešte nezačali, nezúfajte, OKNOPLAST, líder na európskom trhu okien a dverí, prináša tipy ako to čo najefektívnejšie zvládnuť. Práve začiatkom jari, je najvhodnejšie obdobie na zvýšenú starostlivosť o okná, pretože počas zimy na ne negatívne pôsobí zvýšený počet zrážok, mráz, či vietor.

S prichádzajúcimi sviatkami väčšina z nás pripravuje svoje domovy na dni oddychu a momentálne absolvuje veľké jarné upratovanie. Ak ste s ním ešte nezačali, nezúfajte, OKNOPLAST, líder na európskom trhu okien a dverí, prináša tipy ako to čo najefektívnejšie zvládnuť. Práve začiatkom jari, je najvhodnejšie obdobie na zvýšenú starostlivosť o okná, pretože počas zimy na ne negatívne pôsobí zvýšený počet zrážok, mráz, či vietor.

 

„Medzi zákazníkmi sú najviac obľúbené plastové okná, ktoré si vyberá až takmer 76 %. Výhodou kvalitných plastových okien je, že ich vlastnosti nie sú ovplyvňované ročným obdobím, preto naši zákazníci nemusia radikálne meniť svoje návyky pri ich používaní. Ak by aj zanedbali starostlivosť o okná, nič vážne by sa nemalo stať, ale pravidelná údržba pomáha k predĺženiu ich životnosti a zaručuje ich bezchybné fungovanie,“ uviedla Ing. Erika Motýľová, hlavná technologička OKNOPLAST.

 

Čisté sklo

Väčšina z nás správne umýva okenné sklá so špeciálnymi čistiacimi prostriedkami na umývanie okien. No okrem vhodných prostriedkov je dôležitý aj výber utierky a správna teplota vody. V prípade, že je voda príliš teplá, môžu na skle ostať fľaky, ktoré je náročné odstrániť. OKNOPLAST radí vyhýbať sa pevným materiálom so švami, ktoré by mohli poškriabať povrch skla. Pri čistení sklenej plochy sa najviac osvedčí ircha alebo mäkká papierová kuchynská utierka. Starostlivosť o okná neznamená iba umývanie sklenej plochy. Dôležité je nezabúdať aj na ostatné komponenty, z ktorých sa okno skladá.

 

Nezabúdajme na rámy

Starostlivosť o plastové okenné rámy je jednoduchá a časovo nenáročná. Veľmi dôležité je používanie vhodných čistiacich prostriedkov. OKNOPLAST svojím zákazníkom odporúča vyhýbať sa všetkým inváznym kvapalinám, najmä tým, ktoré obsahujú abrazíva alebo rozpúšťadlá. Ich použitie by mohlo viesť k nenapraviteľným poškodeniam okenného rámu – zmatneniu a vzniku mikropórov. Na umývanie sa najviac hodí bežný tekutý čistiaci prostriedok na umývanie riadu, ktorý účinne a jemne odstraňuje nečistoty.

 

Bezchybné kovanie a tesnenie

Raz ročne je potrebné ošetrovať kovania a tesnenia. Pri kontrole a údržbe kovania okien alebo okenných rámov by sme mali overiť, či žiadny konštrukčný prvok nie je povolený alebo opotrebovaný. Ak zistíte, že sa okno nezatvára tak, ako by malo, alebo sa trošku znížilo, mali by ste si prizvať odborníka, ktorý nastaví úroveň i prítlak rámu na pántoch. Pri nastavovaní kovania je potrebné preveriť stav upevnenia všetkých skrutiek a kľučiek.

 

„Na pohyblivé časti okna je vhodné použiť ochranné prostriedky, ktoré ich ochránia pred koróziou a znížia trenie. Naším zákazníkom radíme použiť technickú vazelínu, strojový olej alebo mazivo na báze silikónu s obsahom teflonu. Údržba tesnenia spočíva v jeho ošetrení vhodným prostriedkom. Je určený na ochranu pred pôsobením poveternostných vplyvov.  Pre tento účel sú najvhodnejšie špeciálne prostriedky na báze silikónových živíc,“ uviedla Erika Motýľová.

 

 

Dekorácia okien

Ak sa rozhodnete pre dekoráciu okien počas veľkonočných sviatkov, mali by ste si dávať pozor, aby nepoškodili rámy alebo sklá. Je dôležité, aby ste vybrané dekorácie nanášali s určitou dávkou opatrnosti. Milovníkom farebných výzdob OKNOPLAST odporúča použiť farby, ktoré sú vhodné na okná a dajú sa po skončení sviatkov ľahko umyť. Okrem farieb sú k dispozícii aj rôzne druhy nálepiek na okná - výber vzorov je v súčasnosti naozaj široký.

„Zákazníci by pri výbere nálepiek mali byť obozretní a rozhodnúť sa pre tie, ktoré sú určené na okná. V opačnom prípade dochádza k riziku, že po sviatkoch zostanú na oknách fľaky po lepidle, ktoré je problematické odstrániť. Na tento účel im preto odporúčame použiť elektrostatické fólie, ktoré sú na sklá vhodnejšie. Pokým pristúpia k dekorovaniu, kvôli bezpečnosti by mali zabezpečiť parapety, či okolie okien, najmä ak im budú pomáhať aj ich ratolesti,“ uviedla Erika Motýľová.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.