Kde sa vzala angorská vlna?
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 22.3.2012 00:00
Kategória : Móda
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Príbeh angorskej vlny v Európe je priamo spätý s históriou jednej z najúspešnejších talianskych módnych značiek, ktorej impérium sa rozrastá dodnes. Angorská vlna sa na ´starom kontinente´ objavila vďaka neuveriteľne podnikavému duchu mladej talianky Luisi Spagnoli.

Príbeh angorskej vlny v Európe je priamo spätý s históriou jednej z najúspešnejších talianskych módnych značiek, ktorej impérium sa rozrastá dodnes. Angorská vlna sa na ´starom kontinente´ objavila vďaka neuveriteľne podnikavému duchu  mladej talianky Luisi Spagnoli.

Vtedy mladá podnikateľka v oblasti textilu a módy  hľadala cesty, ako v textilnom priemysle používať nové materiály. Približne v roku 1928 do Talianska priviezla špeciálnu sortu králikov, z ktorých srsť spracovaná na vlnu bola ľahšia a omnoho homogénnejšia ako ovčia a predstavila tak textilnému a módnemu priemyslu angorskú vlnu.

Luisa však bola revolucionárkou aj v inom zmysle slova.  V jej časoch nebolo zvykom zamestnávať ženy vo výrobe priemyselných odvetví. Ona, sama ako žena - podnikateľka, ktorá, čo sa týka používania materiálov v módnom priemysle  šla vlastnou cestou,  zamestnávala vo svojich fabrikách práve ženy. Ktovie, možno práve preto, že Talianky sú od prírody temperamentné, až búrlivé stvorenia (všetci poznáme výraz talianske manželstvoJ), jej to prešlo.

Jej spoločnosť,  ktorá od roku 1943 niesla názov Angora Spagnoli, sa napriek vojnovým rokom stala najväčším európskym producentom angorskej vlny z králikov. Napriek tomu, že počas 2.svetovej vojny bola fabrika zatvorená,  po skončení vojnových hrôz ju Luisin syn Mario Spagnoli znova postavil na nohy.

Odevná značka, ktorá dnes v rukách už 4.generácie Spanoliovcov, dnes okrem angorskej vlny používa pri výrobe svojich modelov aj iné top materiály ako čistá bavlna, ľahký denim a široké tuniky zdobené orientálnymi vzormi. Luisa Spagnoli zďaleka neostala v rámci hraníc Talianska. Prosperuje a predajne s jej módou, zameranú najmä na úspešnú ženu, ktorá ocení originalitu, kvalitu a precízne vypracovanie modelov, dnes nájdete v Anglicku, Rusku, na Malte, v Libanone ale i v Iráne, Kazachstane či Sýrií. Na Slovensku je exkluzívna predajňa značky Luisa Spagnoli od roku 2008 a momentálne ju vynovenú nájdete v bratislavskej Galleria Eurovea.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.