Odkiaľ prišla pizza?
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 6.3.2012 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Pizza je všadeprítomný symbol talianskej kuchyne. Vo svete získala úspech a ľudia ju milujú aj vďaka výbornej chuti a ľahkej príprave. Vedeli ste, že pizzu poznali okrem smrteľníkov aj pôžitkárski bohovia na Olympe? Afrodita dokonca pripravila slaný koláč s kozím syrom pre Héfaista, aby mu dokázala svoju lásku. Ale naspäť na zem! Pizza slávi úspech naozaj v každom kúte sveta. Národy celého sveta si ju berú za svoju nielen špecifickou oblohou, ale aj štýlom prípravy, pečenia, či podávania. V každej cítiť tradície a gurmánske zvyklosti krajiny.

Pizza je všadeprítomný symbol talianskej kuchyne. Vo svete získala úspech a ľudia ju milujú aj vďaka výbornej chuti a ľahkej príprave. Vedeli ste, že pizzu poznali okrem smrteľníkov aj pôžitkárski bohovia na Olympe? Afrodita dokonca pripravila slaný koláč s kozím syrom pre Héfaista, aby mu dokázala svoju lásku. Ale naspäť na zem! Pizza slávi úspech naozaj v každom kúte sveta. Národy celého sveta si ju berú za svoju nielen špecifickou oblohou, ale aj štýlom prípravy, pečenia, či podávania. V každej cítiť tradície a gurmánske zvyklosti krajiny.

 

Kde sa vzala, tu sa vzala...

Verte či nie, základy pizze položili už Etruskovia, ktorí obývali aj oblasť dnešného Talianska. Svedčia o tom dôkazy, ktoré hovoria o pečení ploských tenkých bochníkoch kysnutého cesta na horúcich kameňoch. Následne prešla pizza rukami skúsených kuchárov starovekého Grécka a napokon sa recept na túto dobrotu usalašil u starých Rimanov. Pizza však mala väčšie ambície: zdokonaliť sa na území Talianska a expandovať do ďalších krajín.

 

Tradícia z Talianska

Tá pravá nefalšovaná pizza, ako ju poznáme dnes, má svoje korene v neapolskej oblasti Talianska. Najskôr bola dochutená veľmi skromne – olivovým olejom, cesnakom a hrubozrnnou soľou. Taliani však radi experimentujú a recept na pizzu sa rokmi zdokonaľoval. Svoju najväčšiu slávu zažila, keď bol vychýrený neapolský kuchár Rafael Esposito pozvaný na kráľovský dvor Umberta I. a dostal za úlohu pripraviť pokrm hodný ich výsostí. Rafael neváhal a upiekol pizzu s národnými farbami – rajčinami, bazalkou a mozzarellou. Kráľovnej Margherite Savojskej tak táto dobrota zachutila, že sa stala jej najobľúbenejším jedlom. Rafael bol natoľko dojatý a nadšený, že pizzu pomenoval podľa kráľovnej – margherita. Pizza margherita slávi dodnes úspechy v každom kúte sveta – je totiž najobľúbenejšou z rôznych druhov týchto slaných koláčov.

V súčasnosti je v Taliansku otvorených viac ako 200 tisíc pizzerií, pričom na tomto národnom jedle Talianov, na ktoré sú právom hrdí, si pravidelne pochutnáva viac ako 7 miliónov gurmánov po celej krajine.

 

Pizza u vás doma

Pre chrumkavú, voňavú a chutnú pizzu nemusíte chodiť do Talianska. Teraz si môžete vychutnať tú pravú taliansku pizzu u vás doma. Pizza Guseppe od Dr. Oetker má nadýchané, bohato zdobené cesto. Za originálnou receptúrou sa skrýva nielen obloženie z čerstvých surovín, ale predovšetkým vysoká kvalita cesta. Dôkladne pripravená zmes surovín dodáva pizzi Guseppe chrumkavý okraj a lahodné, nadýchané cesto vo vnútri. Skrátka a jasne, pizza Guseppe od Dr. Oetker bude ozajstnou lahôdkou pre vaše chuťové poháriky. A najlepšie na tom je, že si môžete vychutnať výbornú pizzu kedykoľvek v pohodlí vášho domova.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.