5 rád ako si užiť jarné prázdniny aj v mraze
Autor(ka) : Petra
Dátum a čas : 21.2.2012 00:00
Kategória : Móda
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Čas jarných prázdnin je tu a mnohí z nás sa už teraz tešia na obdobie strávené so svojimi najbližšími. Lyžovačka, sánkovačka, korčuľovanie alebo zimná turistika sú tým pravým aktívnym relaxom! Prinášame Vám preto päť užitočných tipov, ako si jarné prázdniny užiť komfortne aj v mrazivom zimnom počasí.

Čas jarných prázdnin je tu a mnohí z nás sa už teraz tešia na obdobie strávené so svojimi najbližšími. Lyžovačka, sánkovačka, korčuľovanie alebo zimná turistika sú tým pravým aktívnym relaxom! Prinášame Vám preto päť užitočných tipov, ako si jarné prázdniny užiť komfortne aj v mrazivom zimnom počasí.

 

Neustále v pohybe

Pri zimných športoch platí zásada: pohyb, pohyb, pohyb. A to platí najmä vtedy, keď teplota klesá nižšie pod bod mrazu. Opatrní buďte predovšetkým, ak ste vonku s deťmi. Dlhší pobyt na studenom vzduchu môže skončiť nepríjemným podchladením. Keď teplomer ukazuje mínusové teploty, naplánujte si kratšiu prechádzku (sánkovačku, lyžovačku) na čerstvom vzduchu, ktorú prestriedajte s príjemným posedením pri šálke teplého čaju.

 

Pozor na ruky, líčka

Chlad pôsobí nepriaznivo na pokožku tváre a rúk, preto netreba zabúdať na jej intenzívnu ochranu. Vhodné sú krémy s nižším podielom vody, ktoré pokožku premastia a dodajú výživu. Nezabudnite si na hory pribaliť kozmetické prípravky s vysokým ochranným faktorom. Pôsobenie ultrafialového žiarenia totiž stúpa so zvyšujúcou sa nadmorskou výškou. Intenzitu slnka ešte znásobuje jeho odraz od bieleho snehu. Nakrémujte sa preto minimálne štvrť hodiny pred odchodom na zjazdovku. Zima a chlad zanechávajú nepríjemné stopy aj na našich perách. Studené počasie spôsobuje, že sú suché a popraskané. Dodajte im preto potrebné premastenie špeciálnymi prípravkami do zimného počasia, ktoré navyše obsahujú aj UV filter.

 

Vrecková prvá pomoc

Či už sa chystáte na vyhliadkovú turistiku, alebo na zamrznuté jazero, vždy je dobré pribaliť si nenáročnú „prvú pomoc“. Nejde pritom o balíček, ktorý kúpite v lekárni, ale tradičnú výbavu horských turistov. Vždy sa hodí termoska s teplým čajom a kvalitná čokoláda, ktorá za každých okolností dodá energiu. Každý, kto sa v zime vyberie von, by sa mal poistiť univerzálnym nožíkom a podľa možností aj zapaľovačom, zápalkami alebo kresadlom. Samozrejme, tieto nebezpečné nástroje nepatria do výbavy detí. V rukách dospelých však v prípade núdze pomôžu.

 

Stavte na kvalitnú termobielizeň

Ani ten najlepšie upravený svah vám neurobí radosť, keď sa trasiete od zimy. Súčasťou vašej zimnej športovej výbavy by preto rozhodne mala byť funkčná termobielizeň. Kvalitná termotričko a spodné nohavice od BEPONu si vás získajú nielen unikátnymi vlastnosťami materiálu, ale aj trendovými farebnými variáciami. Výhodou je, že sú bez švov a výborne sa prispôsobia telu. Svojou technológiou dokážu udržat optimálnu teplotu tela, odvádzať pot, sú vzdušné a odolné voči pachu. V predajniach BEPON nájdete termobielizeň pre ženy, mužov, dievčatá i chlapcov.

 

Zahrejte sa zvonku

Výber správneho oblečenia je alfou i omegou, aby ste si mohli užívať naplno slobodu pohybu v „outdoor-e“. Rada starých mám znie: najlepšie udrží teplo vlna a kožušina. Podobne dnes poslúžia aj moderné technológie špeciálneho oblečenia na zimné svahy a turistiku. Nezabúdajte na pokrývku hlavy, pretože najviac telesnej teploty strácame práve jej nedostatočnou ochranou. Kvalitné rukavice a  teplé ponožky by mali byť samozrejmosťou. Povinnou výbavou lyžovania, snowboardovania, ale aj sánkovania na svahu je už dnes prilba. Noste pod ňu špeciálnu kuklu, ktorá chráni pred zimou i veľkú časť tváre a krku.

 

Želáme vám aktívne prázdniny s celou rodinou!

 

Foto: Miroslava Mozolová, cmdmedia.wordpress.com, Bepon



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.