Tekvica
Autor(ka) : eva
Dátum a čas : 2.12.2011 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Tekvica má v praktickom využití množstvo výhod. Vďaka jej rozmerom sa dá z jednej tekvice pripraviť celý obed či večera. A zdanlivý odpad, semienka, slúžia na výrobu delikátneho tekvicového oleja, ktorý by sme si mali aspoň z času na čas dopriať všetci.

Tekvica má v praktickom využití množstvo výhod. Vďaka jej rozmerom sa dá z jednej tekvice pripraviť celý obed či večera. A zdanlivý  odpad, semienka, slúžia na výrobu delikátneho tekvicového oleja, ktorý by sme si mali aspoň z času na čas dopriať všetci.

 

Obsahujú polynenasýtené a mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré prospievajú hlavne nervovej sústave. Vzhľadom na to, že obsahuje minimum alergénov, je vhodná aj pre citlivých alergikov. Tekvica v sebe ukrýva vysoký podiel vody a vlákniny, s nízkym obsahom cukru zaručuje nízku energetickú hodnotu, perfektne zasýti a je ľahko stráviteľná.

 

Tekvíc je niekoľko odrôd, ktoré odlišujeme podľa farieb a tvaru. V našich končinách je najznámejšia tekvica biela, ale poznáme aj iné odrody- oranžová, zelená, sivá a žltá. Dorastajú do rôznych rozmerov. Veľká zrelá tekvica môže mať až 35 kg.

 

Použitie: Tekvicu možno použiť ako náhradu za rôzne prílohy k mäsovým jedlám. Samotná tekvica nemá príliš výraznú chuť, preto je veľmi jednoduché prispôsobiť úpravu podľa svojej chuti.

 

Zloženie v 100g:  55 kJ, 1 g bielkovín, 6,5 g sacharidov, 1,7 g cukrov, 0,5 g vlákniny, 0,2 g tuku, 41 % dennej dávky vitamínu A a 29 % dennej dávky betakaroténu

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.