Lekáreň, či cukráreň? Alebo: ako prežiť zimu zdraví a štíhli
Autor(ka) : Monika
Dátum a čas : 20.12.2011 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Zimné mesiace sa už tradične spájajú aj s príchodom rôznych vírusových ochorení. Chladné a sychravé počasie, menej čerstvej zeleniny a ovocia, menej pohybu na čerstvom vzduchu, menej slnka a pod. oslabujú našu imunitu a vytvárajú rajské prostredie pre rôzne infekcie, ktorým často podľahnú aj tí najodolnejší.

Zimné mesiace sa už tradične spájajú aj s príchodom rôznych vírusových ochorení. Chladné a sychravé počasie, menej čerstvej zeleniny a ovocia, menej pohybu na čerstvom vzduchu, menej slnka a pod. oslabujú našu imunitu a vytvárajú rajské prostredie pre  rôzne infekcie, ktorým často podľahnú aj tí najodolnejší.

 

Možnosti liečby sú rôzne, v závislosti od typu a závažnosti ochorenia. Základom každej liečby je zvýšený príjem vitamínov a tekutín. Vďaka svojmu prísľubu rýchleho zažehnania symptómov ochorení sa v súčasnosti stávajú čoraz populárnejšími multisymptomatické horúce nápoje, ktoré sú dostupné v práškovej forme od viacerých výrobcov (napr. Coldrex Horúci nápoj, Paralen HotDrink, či Theraflu). Tieto nápoje pomáhajú napríklad znižovať horúčku, pôsobia proti bolesti hrdla, svalov a kĺbov, uvoľňujú upchatý nos, uľahčujú dýchanie a vykašliavanie. V tomto ohľade im nemožno nič vytknúť. Napadlo Vám však niekedy pátrať po množstve cukru v týchto horúcich nápojoch?

 

Vypili by ste šálku čaju s 5 kockami cukru?

 

Väčšina ľudí používa na dosladenie horúcich nápojov 1 – 2 kocky cukru a viac ako 3 kocky považuje za nezdravé. Vedeli ste však, že niektoré z horúcich nápojov, dostupných aj na našom trhu, obsahujú až takmer 5 kociek cukru v jednej dávke? Pri spotrebe 3 dávok denne tak skonzumujete viac ako 2/3  odporúčanej dennej spotreby cukru.

 

Mnohí z nás však ani len netušia koľko cukru obsahujú niektoré horúce nápoje. Ukázali to výsledky prieskumu iniciovaného spoločnosťou GSK, ktorého sa zúčastnilo 522 užívateľov horúcich nápojov a 97 lekárnikov na Slovensku. Prieskum potvrdil, že napriek tomu, že svoje nápoje si bežne cukria asi 2/3 účastníkov prieskumu, väčšina z nich – asi 60% používa na osladenie svojich nápojov maximálne 1 – 2 kocky cukru. Až 80% opýtaných pritom považuje viac ako 2-3 kocky cukru v nápojoch za nezdravé.

 

Paradoxom je, že povedomie o obsahu cukru v horúcich nápojoch je minimálne, a to tak medzi spotrebiteľmi, ako aj medzi lekárnikmi. Pri kúpe produktu proti chrípke a prechladnutiu bolo tak o obsahu cukru v danom produkte informovaných necelých 5% opýtaných. Väčšina spotrebiteľov nepredpokladá v týchto prípravkoch vysoký obsah cukru a v lekárni sa teda cielene na jeho obsah neopýta. Asi 35% opýtaných sa o zložení produktu dočíta z príbalového letáku. Dozvedieť sa o vysokom obsahu cukru v zakúpenom produkte až doma, to iste mnohých pacientov nepoteší.

 

Samotní lekárnici si však nie sú vedomí vysokého obsahu cukru v niektorých horúcich nápojoch. Väčšina lekárnikov (až 55%), ktorí sa zúčastnili prieskumu spoločnosti GSK si myslí, že horúce nápoje sú sladené umelými sladidlami. Obsah viac ako 2-3 kociek cukru nepredpokladal nikto z opýtaných lekárnikov.

 

Špeciálnou skupinou pacientov, ktorí môžu byť najviac ohrození touto situáciou sú diabetici, ktorí podľa výsledkov prieskumu až v 84% nie sú informovaní o obsahu cukru v horúcich nápojoch, pričom 88 % z nich by si prialo takúto informáciu mať! „V prípade diabetikov je pritom vhodnejšie, aby sa horúcim nápojom vyhli úplne. Diabetickým pacientom sa odporúča užívať multisymptomatické prípravky na chrípku a prechladnutie vo forme tabliet. Aj to by však mal vzhľadom na možný obsah fenylefrínu skonzultovať so svojím lekárom“, hovorí MUDr. Peter Liprák.

 

Moderná doba cukru nepraje

 

Viac ako 75% opýtaných dbá o svoju štíhlu líniu a až 87% pacientov si chce svoju váhu udržať. Respondenti by radi mali informácie o obsahu cukru v horúcich nápojoch. Očakávajú, že túto informáciu dostanú od svojich lekárnikov alebo bude zvýraznená na obaloch produktov.

 

Nároky pacientov sa už nevzťahujú iba na kvalitné účinky lieku, ale kladú dôraz aj na životný štýl. Štíhla línia, alebo aspoň udržanie svojej súčasnej váhy je cieľom veľkej väčšiny obyvateľov. Najproblémovejším obdobím pre udržanie si telesnej váhy a kondície je práve zima, kedy sa obyčajne väčšina z nás nevyhne nejakým tým kilám navyše. Dôvodom môže byť ťažšia strava s vyšším obsahom tukov a cukrov, nižším obsahom zeleniny ovocia a iných potravín obsahujúcich vlákninu, ale aj menej pohybu, čo súvisí okrem iného s nepriaznivým počasím a nedostatkom príležitostí na pohyb na čerstvom vzduchu. Zimné obdobie je navyše poznačené množstvom sviatočných príležitostí – od jesenných husacích hodov, cez Vianoce a Fašiangy, ktoré sú ďalšími príležitosťami na zimné hodovanie.

 

Počas chrípky alebo prechladnutia navyše väčšina opýtaných – viac ako 3/4 respondentov – obmedzuje svoju fyzickú aktivitu na minimum. „Zvýšený príjem cukrov je preto, najmä počas choroby, neopodstatnený“, hovorí Mgr. Juraj Németh, poradca pre zdravú výživu a pohyb. Niet preto divu, že sa pacienti domáhajú výživových informácií o zložení nielen bežných potravín, ale aj liekov a potravinových doplnkov. V prípade horúcich nápojov o to viac, že medzi nimi môžeme nájsť aj také, u ktorých pacient v odporúčanej dávke prijme viac ako 13 kociek cukru denne, čo predstavuje takmer dve tretiny odporúčanej dennej dávky cukrov.

 

Rôzne tipy jedálnička

 

Vysvetlivky:

(GDA sacharidov u dospelého človeka je 270 g, z toho 90 g cukrov, čo sú sladkosti, sladené nápoje, ovocie)

 

1.      Ideálny stravník:

Stravuje sa racionálne, nesladí nápoje, pije iba čistú vodu.

Na raňajky si dá celozrnné pečivo s diétnou šunkou a tvaroh. Na desiatu si dá biely jogurt  s jablkom. Obeduje rybu s paradajkami a paprikou k tomu má ako prílohu zemiaky. Vypije pohár jablkového muštu. Olovrantuje fit tyčinku. Na večeru má hubové rizoto.

 

Jeho denná dávka cukru je takmer 30 g.

 

Neprekročí odporúčanú dávku.

 

2.      Štandardný stravník:

Okrem bežnej stravy, mierne sladí a dá si aj džús.

Na raňajky  si dá jahodový chotagee cheese, čaj s jedným cukrom. Desiatuje jablko a fit tyčinku. Na obed zje paradajkovú polievku a zemiakové halušky s tvarohom. Vypije pohár džúsu.  Popoludní má chuť na sladké, tak zje makový hrebeň. Na večeru si dá lečo s klobáskou.

 

Jeho denná dávka  cukru je okolo 95 g.

 

Mierne prekročí odporúčanú dennú dávku.

 

3.      Nadštandardný stravník – má rád sladké:

Okrem plnohodnotného obedu a večere, má rád sladené nápoje a cukor v káve a čaji.

Na raňajky si dá spišské párky s kečupom a bielym pečivom. Vypije pohár džúsu. Desiatuje malú čokoládku a tiež čaj s 2 cukrami. Na obed zje bravčové na smotane s knedľami, gulášovú polievku a dá si aj jeden kolový nápoj. Popoludní zje moravský koláč a k nemu kávu s 2 cukrami. Večeria langoš so syrom a kečupom, kolový nápoj a po večeri  zje ešte malú mliečnu čokoládku.

 

Jeho denná dávka cukru je viac ako 200g.           

 

Výrazne prekročil dvojnásobok dennej odporučenej dávky.

 

Ak však  1,2,3 ochorejú a chcú sa liečiť horúcim nápojom s najvyšším obsahom cukru, tak denná spotreba cukru u každého  pri vypití  3 vrecúšok  ( odporúčaná denná dávka) sa zvýši o 60 gramov! Čo aj v prípade extra racionálneho stravníka je maximálny limit  dennej odporúčanej dávky cukru.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.