Kinderiáda na Slovensku už šiesty rok!
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 21.12.2011 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Atletické preteky Kinderiáda, určené pre žiakov druhých až piatych tried základných škôl, prebiehajú na Slovensku už od roku 2006. Kinderiáda ponúka deťom zábavnou formou priestor na zoznámenie s atletikou a atmosférou skutočných pretekov, čím podporuje vzťah detí k tomuto nádhernému športu. Usporiadateľom je Spoločnosť Ferrero Česká, ktorá víťazným školám venuje finančné výhry v celkovej hodnote 4 980 Eur, určené na opravu školských športovísk a nákup športových potrieb. Odbornú garanciu nad pretekmi prevzal Slovenský atletický zväz, najvyšší predstaviteľ ľahkej atletiky na Slovensku.

Atletické preteky Kinderiáda, určené pre žiakov druhých až piatych tried základných škôl, prebiehajú na Slovensku už od roku 2006. Kinderiáda ponúka deťom zábavnou formou priestor na zoznámenie s atletikou a atmosférou skutočných pretekov, čím podporuje vzťah detí k tomuto nádhernému športu. Usporiadateľom je Spoločnosť Ferrero Česká, ktorá víťazným školám venuje finančné výhry v celkovej hodnote 4 980 Eur, určené na opravu školských športovísk a nákup športových potrieb. Odbornú garanciu nad pretekmi prevzal Slovenský atletický zväz, najvyšší predstaviteľ ľahkej atletiky na Slovensku.

 

Kinderiáda je rozdelená na 8 regionálnych kôl (do roku 2010 bolo 7 regionálnych kôl), ktoré prebiehajú v dvoch častiach školského roka – na jeseň a na jar. Jedného regionálneho kola sa môže zúčastniť maximálne 30 škôl. Finále, do ktorého postupujú vždy prvé tri víťazné družstvá z každého regionálneho kola, sa uskutočňuje v priebehu júna v Bratislave. Na finálovom kole sa tak zídu 3 najlepšie školy z každého regionálneho kola, ktoré bojujú a súťažia o hlavnú cenu od spoločnosti Ferrero Česká. Škola na prvom mieste získava 2 490 Eur, na 2. mieste 1 660 Eur a na 3. mieste 830 Eur.

 

Doposiaľ sa Kinderiády zúčastnilo takmer 7 500 detí z 930 škôl celého Slovenska. V súčasnosti prebieha už šiesty ročník Kinderiády, jeho jesenná etapa skončila posledným regionálnym kolom v Bratislave.

 

Päť rokov Kinderiády na Slovensku v číslach:

 

            1. ročník (2006/07) – 6 regionálnych kôl, 132 škôl, 1080 detí

            2. ročník (2007/08) – 7 regionálnych kôl, 192 škôl, 1538 detí

            3. ročník (2008/09) – 7 regionálnych kôl, 183 škôl, 1464 detí

            4. ročník (2009/10) – 7 regionálnych kôl, 198 škôl, 1584 detí

            5. ročník (2010/11) – 8 regionálnych kôl, 225 škôl, 1800 detí

 

 

Disciplíny:

 

Pretekov sa zúčastňujú družstvá zložené zo 4 chlapcov a 4 dievčat. Každý ročník (2. – 5. trieda ZŠ) reprezentuje jeden chlapec a jedno dievča. Atletické disciplíny vychádzajú z osnov MŠ SR pre základné školy:

 

o          beh na 60 m                           všetci účastníci, podľa ročníkov

o          skok do diaľky z miesta          2. ročník ZŠ

o          hod plnou loptou 1 kg            3. ročník ZŠ

o          hod kriketovou loptou            4. ročník ZŠ

o          skok do diaľky z rozbehu        5. ročník ZŠ

o          štafeta 4 x 60 m                     4 vybraní zástupcovia každého družstva

 

Rozsah atletických disciplín Kinderiády ponúka široký výber činností v súlade so schopnosťami a talentom každého dieťaťa. Súťažiaci si môžu vybrať vyhovujúcu aktivitu v rýchlostných, silových, vytrvalostných disciplínach alebo v disciplínach vyžadujúcich obratnosť. Deti tak získajú nielen schopnosti, ktoré rozvíjajú pri športe, ale aj návyky a zručnosti získané športovaním, uplatniteľné v ďalšom živote.

 

Kid´s Athletics

 

Na odľahčenie náročných pretekov pripravili organizátori medzi jednotlivými športovými disciplínami nesúťažný atletický program Kid´s Athletics. Športové hry, ktorá sú fyzickou náročnosťou prispôsobené potrebám malých pretekárov, priblížia deťom olympijské disciplíny, akými sú hod oštepom či vytrvalostný prekážkový beh.

 

Šiesty ročník Kinderiády:

 

Z každého jesenného regionálneho kola šiesteho ročníka Kinderiády postupujú do celoslovenského finále v Bratislave 3 víťazné základné školy z Nitrianskeho, Prešovského a Bratislavského kraja. Súťaže sa zúčastnilo dovedna 650 žiakov druhých až piatych ročníkov z 82 základných škôl. Preteky pokračujú na budúci rok jarnými kolami. Tie začínajú 17. apríla 2012 regionálnym kolom v Banskej Bystrici, následne pokračujú v mestách Trnava, Liptovský Mikuláš, Košice, Dubnica nad Váhom.

 

Finálové kolo, do ktorého postupujú školy z prvých troch miest každého regionálneho kola aby súťažili o hlavné ceny firmy Ferrero Česká, sa uskutoční 5. 6. 2012 na štadióne Mladá garda v Bratislave.

 

Rekordy dosiahnuté v roku 2011

 

Medzi žiakmi sa našli aj výrazné atletické talenty, ktorých výsledky posunuli súťažiace školy bližšie k finále. Pozoruhodné výkony dosiahla tretiačka Martina Nagyová zo ZŠ Ľ. Fullu z Košíc, ktorá zvíťazila v behu na 60 m s časom 9,61 s a súčasne bola najlepšia v hode plnou loptou do diaľky s výkonom 852 cm. K talentovaným atletickým nádejam patrí aj piatačka Júlia Hradská zo ZŠ Zárevúca z Ružomberka, ktorá zabehla vzdialenosť 60 m za 8,90 s a prvé miesto získala aj v skoku do diaľky výkonom 455 cm. Svojím umiestnením v dvoch disciplínach predstavujú žiačky šancu pre budúce víťazstvá slovenskej atletiky. Najnapínavejšiu skupinovú kategóriu - štafetu 4 x 60 m - zabehli so skvelým časom 32,42 s žiaci z ružomberskej ZŠ Zárevúca. Štafety prispeli k celkovému dobrému umiestneniu víťazných škôl.

 

Osobnosti Kinderiády

 

Dvojnásobná zlatá olympionička a Slovenka roka 2009 v kategórii šport, Elena Kaliská, je patrónkou Kinderiády od r. 2008. Pravidelne sa zúčastňuje finálového kola v Bratislave a s organizačným tímom spolupracuje po celý rok: „Je to skvelý pocit, keď vidím talentované deti, ktorým dáva Kinderiáda príležitosť súťažiť s vrstovníkmi a predviesť svoje športové schopnosti. Som presvedčená, že medzi malými atlétmi sú aj budúce športové hviezdy.“ Ďalšou z výrazných osobností Kinderiády je moderátor Roman Bomboš, ktorý moderuje všetky kolá Kinderiády a povzbudzuje deti pri športových výkonoch: „Kinderiáda je výborný projekt, ktorý dokáže pritiahnuť deti k športu, dáva im pozitívne vzory a ukazuje, ako možno zmysluplne využiť voľný čas.“

 

Slovenský atletický zväz (SAZ)

 

Nad Kinderiádou na Slovensku už od začiatku prevzal odbornú garanciu Slovenský atletický zväz. Spolupracuje na projekte nielen odbornými konzultáciami, ale aktívne sa zapája do príprav pretekov. Veľmi cenná je prítomnosť zástupcov SAZ na regionálnych kolách a finále.

 

SAZ je občianskym združením atletických klubov a oblastných atletických zväzov. K jeho hlavným úlohám patrí zabezpečovanie rozvoja atletiky na Slovensku, reprezentovanie SR na medzinárodných podujatiach, ale aj organizovanie atletických aktivít a pretekov na území Slovenska.

 

Základné pohybové aktivity ako beh, skok a hod sú prirodzené pre každé dieťa, preto súťaž Kinderiáda zapadá do zámeru Slovenského atletického zväzu využiť prirodzenú potrebu a túžbu detí po radosti z pohybu a zdravej súťaživosti. Projekt Kinderiády oceňuje aj predsedníčka SAZ, Mária Mračňová: „Slovenský atletický zväz víta spoluprácu so spoločnosťou Ferrero, pretože Kinderiáda je jediným projektom pre deti tohto veku na Slovensku, ktorý sa zameriava na atletiku. Verím, že sa vďaka týmto pretekom nájdu mladé talenty, ktoré raz nadviažu na minulé úspechy slovenskej atletiky.“  Preteky v deťoch prebúdzajú iskru záujmu o šport a zakladajú pozitívny vzťah k atletickým disciplínam. Budujú tak trvalý vzťah ku kráľovnej športu – atletike aj do budúcnosti.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.