Evolúcia v domácnosti- exkurzia do dejín žehličky a vysávača
Autor(ka) : Lenka
Dátum a čas : 30.11.2011 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Viete si predstaviť, že by ste doma nemali žehličku a vysávač? Asi nie. Pritom pre naše babičky to ešte taká samozrejmosť nebola. Keď sa objavili prvé prototypy týchto domácich pomocníkov, spôsobili revolúciu v mnohých domácnostiach.

Viete si predstaviť, že by ste doma nemali žehličku a vysávač? Asi nie. Pritom pre naše babičky to ešte taká samozrejmosť nebola. Keď sa objavili prvé prototypy týchto domácich pomocníkov, spôsobili revolúciu v mnohých domácnostiach.

 

V Európe sa od pätnásteho storočia  používali žehličky nahrievané na ohni alebo na kachliach, ktoré nahradili tradičné lisovanie a valčekovanie. Boli ťažké, bolo s nimi možné žehliť len pár minút, proste bola s nimi oštara. Neskôr sa priamo do konštrukcie žehličky vkladali žeravé uhlíky. Alternatívou boli žehličky, ktoré namiesto uhlíkov používali  lieh. Ak by dnešné ženy mali týmto spôsobom ožehliť všetku bielizeň a šatstvo v domácnosti, asi by im neostal čas na nič iné.

 

Elektrickú žehličku vynašiel Henry Seeley v roku 1882. Kľúčovou udalosťou pre jej masové rozšírenie bol vynález termostatu, vďaka ktorému sa žehličky neprehrievali a umožňovali nastavovať teplotu podľa druhu látky. Postupne sa zlepšovala aj regulácia vypúšťanej pary, čo umožnilo vznik naparovacej žehličky, ktorá zlepšila efektivitu žehlenia. Neskôr sa objavili nepriľnavé žehliace plochy, zlepšila sa poloha otvorov pre vypúšťanie pary, jednoducho žehlička sa zdokonaľovala až do súčasnej podoby.

 

Vývoj však neskončil. Dnes vám Philips predstavuje nový žehliaci systém PerfectCare, ktorý je taký jednoduchý, že nepotrebuje ani ovládač teploty. Využíva technológiu OptimalTemp, ktorá sa stará o správnu kombináciu teploty a pary. Žehlenie je tak nielen rýchlejšie, ale aj oveľa šetrnejšie k žehleným materiálom. Môžete žehličku nechať aj päť minút stáť zapnutú na najjemnejších látkach bez toho, aby ich poškodila.

 

Ešte búrlivejším vývojom prešiel vysávač. Ľudia odnepamäti používali pri upratovaní najmä metly. Ak by sa v domácnostiach neobjavili textílie, asi by pri tejto metóde zostali po dnes. Cestu k súčasným vysávačom začali navlhčené čajové vrecúška, ktoré zabraňovali víreniu prachu. Na začiatku dvadsiateho storočia sa ujala zaujímavá metóda čistenia kobercov, keď sa na ich povrch kládla tráva alebo piliny. Pokrokovejšou technikou bolo ťahanie kobercov po tráve a ich prášenie na snehu.

 

Ako prvý si nechal patentovať vysávač v roku 1901 anglický konštruktér Huber Cecil Booth. K vynálezu vysávača ho inšpirovali kúdole prachu vznikajúce pri čistení vagónov. Napadlo mu, že praktickejšie by bolo nasávať prach do uzatvorenej nádoby. Jeho dva magické čistiace stroje si ihneď objednal aj kráľ Eduard VII. Americký školník Murray Spengler, ktorý trpel alergiou na prach, si o pár rokov neskôr pomocou obliečky na vankúš zostrojil prvý model vysávača s vrecúškom na prach.

 

Medzníkom bol rok 1912, kedy vynašli prvý vysávač na domáce použitie. Od tej doby uplynulo veľa vody a bolo by iste zaujímavé sledovať, čo by gazdinky povedali na nový vysávač AquaTrio od Philipsu, s ktorým možno vysávať, umývať a sušiť podlahy naraz. Ako vidieť, za posledné storočie sa život značne zmenil. Aj vďaka elektrickým pomocníkom sa ženy zbavili svojej tradičnej role, začali pracovať a chodiť do spoločnosti. Dnes už si nevieme predstaviť, že by sme ich nemali. Úlohou výrobcov ako Philips je ďalej ich zdokonaľovať.

 

 

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.